Arkaainen hymy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuroksen pää.

Arkaainen hymy on antiikin Kreikan arkaaisen kauden kuvanveistolle tyypillinen veistosten kasvoilla oleva ilme, jossa suun reunat kääntyvät hieman ylöspäin. Arkaainen hymy tavataan sekä puettuja naisia eli koreita tai alastomia nuoria miehiä esittävien kurosten kasvoilla.

Arkaaista hymyä on tulkittu eri tavoin. Sitä on luonnehdittu arvoituksellisuuden, jumalallisuuden, elämänvoiman ja elämänilon merkiksi.[1][2][3] [4]

Tulkinnat taiteessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myös taiteilijat ovat tulkinneet arkaaista hymyä. Esimerkiksi Léon Bakstin maalaus, jonka nimi on Terror Antiquus eli ”Ikivanha terrori” (toiselta nimeltään Zeuksen salama, 1908), esittää hymyilevää kore-naista, jonka takana on apokalyptinen maisema, jossa kaupungit sortuvat ja maailma tuhoutuu.

Romaanissaan Jumalten naamiot (The Magus, 1965) John Fowles kuvaa keskustelua, joka käydään veistoksesta, joka on peräisin ”Diymasta, Vähästä-Aasiasta”, ”kuudennelta tai seitsemänneltä vuosisadalta ennen Kristusta.” Kirjoittajan mukaan sen ”voima oli kasvoissa. Niillä asui voitonriemuinen hymy, hymy joka olisi ollut omahyväinen, ellei se olisi niin estottomasti kuvastellut puhdasta metafyysistä hyvää mieltä. [...] Suu oli kaunismuotoinen, ajattoman älykäs ja ajattoman huvittunut.” [5]

Kirjan henkilö kysyy, mahtaisiko se hymyillä tuolla tavoin, jos olisi tiennyt Belsenistä ja toinen sanoo:

»"Koska he kuolivat, me tiedämme elävämme yhä. Koska tähti räjähtää ja tuhat tällaista meidän maailmaamme kuolee, me tiedämme että tämä maailma on. Sitä on tuo hymy: mikä saattaisi olla olematta, on." Sitten hän lisäsi: "Kun kuolen, tämä on vuoteeni vieressä, viimeiset ihmiskasvot jotka haluan nähdä."»
(John Fowles [5])

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Arkaainen (muinainen) kausi (700-480 eKr.) Uskonnot kohtaavat. [vanhentunut linkki]
  2. Kuvataiteen historia, oppimispäiväkirja taidehistoriaa.livejournal.com. Viitattu 29.7.2009.
  3. Kreikan arkaainen kausi Aikajana, antiikin Kreikka. Jyväskylän yliopisto. Arkistoitu 22.4.2009. Viitattu 29.7.2009.
  4. Joensuun taidemuseo: Arkaainen kausi taidemuseo.jns.fi. Arkistoitu 14.2.2005. Viitattu 29.7.2009.
  5. a b Fowles, John: ”23”, Jumalten naamiot, s. 137. Suomentanut Erkki Haglund. Otava, 1981.