Aalto-yliopiston oppimiskeskus

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Aalto-yliopiston kirjasto)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Harald Herlin -oppimiskeskus

Aalto-yliopiston oppimiskeskus (ennen Aalto-yliopiston kirjasto) on Aalto-yliopiston kaikille avoin tieteellinen kirjasto.

Aalto-yliopiston kirjasto aloitti toimintansa vuoden 2010 alusta, jolloin Helsingin Kauppakorkeakoulun kirjasto, Taideteollisen korkeakoulun kirjasto ja Teknillisen korkeakoulun kirjasto yhdistyivät. Aalto-yliopiston kirjasto muuttui Aalto-yliopiston oppimiskeskukseksi vuonna 2015. [1].

Tehtävä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aalto-yliopiston oppimiskeskus tarjoaa kirjastopalveluja sekä laitteita että tiloja opiskeluun ja työskentelyyn. Toimintakenttä on viime vuosina laajentunut uusille alueille esimerkiksi yliopistossa tuotetun tutkimustiedon julkaisemisen ja levittämisen edistämiseen.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aalto-yliopiston oppimiskeskus tarjoaa lainauspalvelut, kaukopalvelua ja aineistonvälityspalveluita muista kirjastoista, neuvontaa sekä tilat ja laitteet[2]. Oppimiskeskus järjestää kirjastonkäytön ja tiedonhaun koulutusta opiskelijoille ja henkilökunnalle. Oppimiskeskus tarjoaa jokaisella kampuksella asiakkaidensa käyttöön lukupaikkoja, ryhmätyötiloja, asiakastyöasemia ja muita laitteita.

Harald Herlin -oppimiskeskus (1970-)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harald Herlin -oppimiskeskus

60°11′5.02″N, 24°49′40.05″E

Kirjasto toimii Espoossa, Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella, Aalto-yliopiston Kandidaattikeskuksen (ent. Teknillisen korkeakoulun päärakennus) vieressä, osoitteessa Otaniementie 9.

Kirjasto oli Suomen vanhin ja suurin tekniikan alan kirjasto. Nykyisin Harald Herlin -oppimiskeskus on Aalto-yliopiston oppimiskeskuksen (ent. Aalto-yliopiston kirjasto) päätoimipiste.

Kirjaston historia alkaa Helsingin teknillisen reaalikoulun perustamisesta vuonna 1849. Jatkosodassa 6.-7.2.1944 välisen yön pommituksissa kirjastoon osui palopommi, ja siitä syntyneessä tulipalossa paloivat kaikki kokoelmat ja kokoelmaluettelot. Nimi muuttui Teknilliseksi korkeakouluksi 1908 ja toiminta siirtyi Espoon Otaniemeen 1950 alkaen.

Teknillisen korkeakoulun kirjastorakennuksen suunnitteli Alvar Aalto vuosina 1964-1968. Rakennustyöt aloitettiin vuonna 1968. Kirjaston toiminta käynnistyi tammikuussa 1970. Nelikerroksinen rakennuksen lattiapinta-ala oli 8 942 m².

Vuodesta 2010 alkaen Teknillisen korkeakoulun kirjastostan päärakennuksesta tuli yksi Otaniemen kampuskirjasto, yhdessä Arabian ja Töölön kampuskirjastojen ohella.

Toukokuussa 2015 rakennus meni peruskorjaukseen. Siksi ajaksi sen toiminta siirrettiin Kandidaattikeskukseen ja nimi muuttui muotoon Oppimiskeskus beta. Peruskorjauksen valmistui 2016, minkä jälkeen rakennus on toiminut Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskuksena.

Arabian kampuskirjasto (1875-2018)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arabian kampuskirjasto

Kirjasto toimi Helsingissä, Aalto-yliopiston Arabian kampuksella.

Kirjasto palveli Aalto-yliopiston opetusta ja tutkimusta taideteollisuuden, taidekasvatuksen ja audiovisuaalisen viestinnän alueilla.

Arabian kampuskirjasto aloitti toimintansa vuonna 1875 Suomen Taideteollisuusyhdistyksen ja sen keskuskoulun kirjastona. Vuonna 1965 keskuskoulu ja kirjasto siirtyivät valtion omistukseen ja koulun nimeksi tuli Taideteollinen oppilaitos. 1973–2009 kirjasto toimi nimellä Taideteollisen korkeakoulun kirjasto, 2010-2016 Aalto-yliopiston Arabian kampuskirjastona ja vielä 2016-2018 supistetussa muodossa nimellä Learning Hub Arabia. 2018 aikana Aalto-yliopiston kirjastopalvelut muuttivat kokonaisuudessaan Otaniemen kampukselle.

Arabian kampuskirjasto oli osa Aralis-kirjastokeskusta. Aralis-kirjastokeskus oli kaikille avoin julkinen kirjasto, joka kokosi saman katon alle myös Helsingin kaupunginkirjaston Arabianrannan kirjaston sekä kaksi muuta taidekirjastoa: Metropolia Ammattikorkeakoulun kulttuurialan kirjastopalvelut ja Pop & Jazz Konservatorion kirjaston.

Aralis-kirjastokeskus valmistui kahdessa vaiheessa: taidekirjastot muuttivat uusiin tiloihin kesäkuussa 2003 ja Arabianrannan kirjasto joulukuussa 2003. Aralis-kirjastokeskuksen pinta-ala oli yhteensä 2192 m², josta Arabian kampuskirjaston osuus oli 61,7 % (1352 m²). Arabian tehtaan vanhassa rakennuksessa olleen taidekirjaston osuuden eli 1352 m² ja sen sisustuksen suunnitteli arkkitehtitoimisto Tuomo Siitonen Oy.

Kirjasto sijaitsi Helsingissä, osoitteessa Hämeentie 135 A.

Töölön kampuskirjasto (-2018)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Töölön kampuskirjasto

60°10′11.76″N, 24°55′17.87″E

Kirjasto toimi Helsingissä, Aalto-yliopiston Töölön kampuksella. Vuoteen 2009 asti se oli Helsingin kauppakorkeakoulun kirjasto ja 2010-2016 Aalto-yliopiston Töölön kampuskirjasto. Vuosina 2016-2018 Aalto-yliopiston oppimiskeskus tarjosi supistettuja kirjastopalveluita entisessä Kauppakorkeakoulun päärakennuksessa nimellä Learning Hub Rooftop. 2018 aikana Aalto-yliopiston kirjastopalvelut muuttivat kokonaisuudessaan Otaniemen kampukselle.

Kirjasto sijaitsi Helsingissä, osoitteessa Mechelininkatu 3 D.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Aalto-yliopiston oppimiskeskus.