1920-luvun klassisismi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen eduskuntatalo on malliesimerkki korkean budjetin 1920-luvun klassisismista.

1920-luvun (uus)klassisismi eli lyhyemmin 20-luvun klassisismi on etenkin Pohjoismaissa 1920-luvulla vaikuttanut arkkitehtuurin tyylisuunta. Se seurasi jugendtyyliä ja edelsi funktionalismia. 20-luvun klassisismi oli ensimmäinen itsenäisessä Suomessa vallinnut arkkitehtuurin tyylisuunta.

Takaisin klassisiin koristeaiheisiin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

20-luvun klassisismille on ominaista aiempia tyylisuuntia sileämmät ja askeettisemmat julkisivut, jossa ikkunat on sijoitettu aivan ulkoseinän pintaan ja erityisen korkea sisäänkäynti ulottuu monesti jopa ensimmäisen kerroksen ikkunarivin tasolle. Mahdollinen koristelu rajoittuu muutamiin antiikin ajasta periytyviin koristeaiheisiin, ja mitä lähemmäs 1930-lukua rakennusajankohdassa mennään, sitä pelkistetymmiksi seinäpinnat muuttuvat. Tyylisuuntauksen muuttuminen 1920-luvun klassisismista 1930-luvun funktionalismiin ei tapahtunut yhtäkkiä, vaan rakennusten tyyli yksinkertaistui vähitellen.

Kaikkia 1920- ja 1930- lukujen vaihteessa rakennettuja rakennuksia ei edes voi luokitella kuuluvaksi kumpaankaan tyylisuuntaan, vaan tällöin puhutaan siirtymätyylistä. Yleensä rakennusten sisätilat, erityisesti sisääntuloaulat, ovat koristeellisimpia kuin rakennusten ulkoasu.

20-luvun arkkitehtuurin asemakaavallisena tavoitteena oli rakennusten muurimainen yhtenäisyys. Talojen väliin ei jätetty yhtään rakoa vaan ihanteena oli rakentaa ne kiinni toisiinsa pitkiksi yhtenäisiksi rivistöiksi. Tämä käy hyvin ilmi esimerkiksi Helsingin Töölössä, josta 20-luvun klassisismia löytyy hyvin runsaasti.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

20-luvun klassisismi syntyi jugendin valtakauden jälkeen. 1930-luvulle mentäessä 1920-luvun klassisismi vaihtui pikkuhiljaa funktionalismiin, tosin 1920-luvun klassisismin ja funktionalismin välissä kukoisti lyhyt art Deco -kausi.

1920-luvun klassisismi ei lyhyen vaikutusaikansa vuoksi ehtinyt suuressa mittakaavassa levitä maaseudulle. Eniten klassistisia rakennuksia löytyy Pohjoismaiden suurista kaupungeista. Suurin osa 20-luvun klassisismin arkkitehdeista vaihtoivat tyyliään 1930-luvulle mentäessä modernimpaan funktionalismiin.

1920-luvun klassisismin galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.