Ero sivun ”Cosplay” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
p jap. kielimalline
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:Wikipe-tan (Cosplay).jpg|thumb|right|Hongkongilainen cosplayaaja pukeutuneena [[Wikipe-tan]]iksi, Wikipedian animeprojektin epäviralliseksi maskotiksi.]]
[[Kuva:Wikipe-tan (Cosplay).jpg|thumb|right|Hongkongilainen cosplayaaja pukeutuneena [[Wikipe-tan]]iksi, Wikipedian animeprojektin epäviralliseksi maskotiksi.]]
'''Cosplay''', lyhennetty sanoista ”costume play” (japanilaisittain ”kosupure”, suomalaisittain ''pukuilu''), on [[harrastus]], jossa ihmiset pukeutuvat [[manga]]-, [[anime]]-, [[sarjakuva]]-, [[peli]]- tai [[elokuva]]hahmoiksi. Cosplayn juuret ovat [[Yhdysvallat|Yhdysvaltain]] [[scifi]]-tapahtumissa, mutta nykymuodossaan se on rantautunut länteen [[Japani]]sta, missä se on verraten suosittua ja josta suurin osa cosplay-pukujen hahmoista lainataan.
'''Cosplay''', lyhennetty sanoista ”costume play” ({{k-ja|コスプレ kosupure}}, suomalaisittain ''pukuilu''), on [[harrastus]], jossa ihmiset pukeutuvat [[manga]]-, [[anime]]-, [[sarjakuva]]-, [[peli]]- tai [[elokuva]]hahmoiksi. Cosplayn juuret ovat [[Yhdysvallat|Yhdysvaltain]] [[scifi]]-tapahtumissa, mutta nykymuodossaan se on rantautunut länteen [[Japani]]sta, missä se on verraten suosittua ja josta suurin osa cosplay-pukujen hahmoista lainataan.


== Cosplay Suomessa ==
== Cosplay Suomessa ==

Versio 1. huhtikuuta 2011 kello 20.17

Hongkongilainen cosplayaaja pukeutuneena Wikipe-taniksi, Wikipedian animeprojektin epäviralliseksi maskotiksi.

Cosplay, lyhennetty sanoista ”costume play” (jap. コスプレ kosupure, suomalaisittain pukuilu), on harrastus, jossa ihmiset pukeutuvat manga-, anime-, sarjakuva-, peli- tai elokuvahahmoiksi. Cosplayn juuret ovat Yhdysvaltain scifi-tapahtumissa, mutta nykymuodossaan se on rantautunut länteen Japanista, missä se on verraten suosittua ja josta suurin osa cosplay-pukujen hahmoista lainataan.

Cosplay Suomessa

Suomessa cosplayta on harrastettu pienimuotoisesti noin 1990-luvulta alkaen. Nykyiseen suosioonsa cosplay kuitenkin kohosi Animecon III -tapahtumassa Jyväskylässä vuonna 2004, jolloin sen harrastajien määrä kasvoi räjähdysmäisesti. Tapahtuman cosplaykisa ei ollut Suomen ensimmäinen, mutta tuolloin siitä tuli tapahtuman suosituimpia ohjelmanumeroita. Tämän jälkeen cosplaykisoja on pidetty melkeinpä jokaisessa suuremmassa suomalaisessa animetapahtumassa, yleensä Cosplay Finlandin järjestämänä.

Yleisöäänestyksistä kisan parhaiden pukujen valitsemisessa on sittemmin luovuttu sen populistisuuden takia ja yleisön suosikit valitaan nykyään omissa kategorioissaan. Kisoissa tuomarien valintaan vaikuttavat puvun lisäksi myös liikkeet ja ilmeet sekä ylipäätään hahmon luonteeseen eläytyminen lavalla.

Suomessa järjestetään useita 'coneja', joihin liittyy cosplayta. Hahmoja on lukemattomia ja tapahtumissa valokuvataan paljon niin tuttuja kuin tuntemattomiakin cosplayereita. Conit ovat yhteisöllisiä tapahtumia ja useat lähtevätkin paikalle pääasiassa tapaamaan ystäviään, vaikka jokaisella conilla onkin muuta ohjelmaa kuten paneeleja ja erilaisia työtupia.

Aiheesta muualla

Artikkeleita

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.


Malline:Anime ja Manga