Ero sivun ”Folkmusiikki” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
JAnDbot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.5.2) (Botti lisäsi: ar, ast, az, bat-smg, bo, br, ca, cs, cy, da, de, el, es, et, eu, fa, fr, ga, gan, gu, he, hi, hif, hr, hu, id, is, it, ja, kn, ko, la, lv, mr, ms, nah, nl, nn, no, os, pl, pt, ro, ru, scn, sh, simple, sk, sl, sr, sv, ta, th,
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 74: Rivi 74:
[[he:פולק]]
[[he:פולק]]
[[kn:ಜಾನಪದ ಸಂಗೀತ]]
[[kn:ಜಾನಪದ ಸಂಗೀತ]]
[[ka:ხალხური მუსიკა]]
[[la:Musica vulgaris]]
[[la:Musica vulgaris]]
[[lv:Folkmūzika]]
[[lv:Folkmūzika]]

Versio 28. maaliskuuta 2011 kello 14.02

Folkmusiikki on 1900-luvulla syntynyt populaarimusiikin suuntaus, joka perustuu eurooppalaisiin ja pohjoisamerikkalaisiin kansanmusiikkiperinteisiin. Autenttisesta kansanmusiikista folkmusiikki eroaa sikäli, että folk-kappaleiden säveltäjistä ja sanoittajista on tiedossa vähintään nimi. Muitakin eroja on olemassa: esimerkiksi folk-kappaleiden sanoituksissa on usein vaikutteita taiderunoudesta eikä pelkästään kansanmusiikin sanoituksista. Folkmusiikin tunnusomaisin piirre on voimakas melodisuus. Sanoitustensa osalta folkmusiikki on usein kantaaottavaa.

Kansainvälisesti tunnetuin ja jäljitellyin folkmusiikki tulee Yhdysvalloista, jossa se nousi erityisen suosituksi 1950-luvun loppupuolella. Kärjistäen voi sanoa, että Yhdysvalloissa folkmusiikki on valkoihoiselle väestölle samaa kuin blues mustille. Yhdysvaltalaisista populaarimusiikin tyyleistä myös bluegrass ja kantri ovat sukua folkmusiikille. Yhdysvaltalaista folkia soitetaan yleensä akustisilla kitaroilla ja huuliharpuilla.

Myös Britteinsaarten englantilais-kelttiläiseen musiikkiperinteeseen nojautuva folk on kansainvälisesti suosittua. Muissa maissa on omia folkmusiikkisuuntauksiaan, jotka perustuvat paikalliseen kansanmusiikkiin tai angloamerikkalaisen folkin jäljittelyyn.

Folkmusiikin edustajia

Tunnetuin folkmusiikin säveltäjä ja esittäjä on Bob Dylan. Hän siirtyi 1960-luvun puolivälissä sähköiseen folkrockiin, jossa folk- ja rockmusiikki yhdistyivät. Yhdysvalloissa rakastettuja folkmuusikoita ovat myös jo 1940-luvulla protestilauluja ja kansanmusiikkia esittäneet Woody Guthrie ja Pete Seeger.

Suosituin folkyhtye kautta aikojen on Peter, Paul and Mary. Muita suosikkeja ovat olleet yhdysvaltalainen Weavers ja australialainen Seekers. Naispuolista folkmuusikoista tunnetuin on Joan Baez. Brittiläisen folkin edustajia ovat Donovan ja Ralph McTell. Näiden artistien ja yhtyeiden kultakautta oli 1960-luku.

1960-luvun lopulla folk oli suosittua myös Suomessa. Tunnetuin levytys tuolta ajalta lienee Hectorin suomenkielinen versio kappaleesta "Palkkasoturi". Myös Bob Dylanilta vaikutteita ottanut Irwin Goodman tunnettiin protestilauluja esittävänä folk-artistina. Suosituimmat suomalaiset folkyhtyeet olivat Cumulus ja Hootenanny Trio, kun taas Ruotsissa folkmusiikin huippunimi oli 1960-luvulla Hootenanny Singers.

1980-luvulta lähtien irlantilainen folkmusiikki on tullut suosituksi monissa maissa, myös Suomessa.

Tunnettuja folk-kappaleita

Aiheesta muualla

Katso myös