Ero sivun ”Mahahaava” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Movses-bot (keskustelu | muokkaukset)
WikitanvirBot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 44: Rivi 44:
[[it:Ulcera peptica]]
[[it:Ulcera peptica]]
[[he:כיב פפטי]]
[[he:כיב פפטי]]
[[kn:ಜಠರ/ಜಠರೀಯ ಹುಣ್ಣು/ವ್ರಣ]]
[[ku:Brîna herisê]]
[[ku:Brîna herisê]]
[[la:Ulcus ventriculi]]
[[la:Ulcus ventriculi]]

Versio 27. maaliskuuta 2011 kello 22.20

Mahahaava

Mahahaava on sairaus, jossa vatsan mahalaukun tai pohjukaissuolen limakalvo on syöpynyt puhki vatsan suolahapon vaikutuksesta. Mahahaavan yleisin syy on helikobakteeri. Myös tulehduskipulääkkeet aiheuttavat mahahaavaa.[1]

Mahahaava on yleinen sairaus; sen saa noin 10 prosenttia ihmisistä jossakin elämänsä vaiheessa. Tyypillisin oire on eriasteinen kipu. Joskus oireisiin kuuluu närästystä ja pahoinvointia. Joillakin mahdollisesti jo tunteja sitten nautittu ruoka saattaa tulla oksennuksena ulos mahalaukun tai pohjukaissuolen ahtautumisen seurauksena.

Mahahaavaa hoidetaan lääkkeillä ja tarvittaessa leikkauksilla. Useimmiten sairaus paranee hyvin. Vuotavan mahahaavan seuraukset saattavat kuitenkin olla vakavia. Tällainen vaaratilanne ilmenee mustana veriulosteena eli meleenana, anemiana, ihonvärin kalpenemisena ja hengenahdistuksena lievemmässäkin rasituksessa. Aspiriini ja muut tulehduskipulääkkeet kasvattavat vuotavan mahahaavan riskiä.

Mahahaavan ei tiedetä kasvattavan henkilön riskiä sairastua syöpään.lähde? Toisinaan mahasyövän varhaiset oireet saattavat kuitenkin petollisesti viitata tähän lievempään tautiin.


Eläimet

Kotieläimistä mahahaava on tavallisin hevosilla. Syynä on useimmiten ruokintavirheet, liian vähän aikaa syömiseen ja heinien ja väkirehujen virheellinen suhde. Hevosten mahahaavaa hoidetaan ruokintavirheen korjaamisella ja lääkehoidolla, jolla rajoitetaan mahanesteiden eritystä. Mahahaava todetaan tähystämällä.

Katso myös

Lähteet

Aiheesta muualla

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.