Ero sivun ”Syväterävyysalue” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
XZeroBot (keskustelu | muokkaukset)
ChuispastonBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: gl:Profundidade de campo
Rivi 56: Rivi 56:
[[fa:عمق میدان]]
[[fa:عمق میدان]]
[[fr:Profondeur de champ]]
[[fr:Profondeur de champ]]
[[gl:Profundidade de campo]]
[[ko:피사계 심도]]
[[ko:피사계 심도]]
[[io:Feld-profundeso]]
[[io:Feld-profundeso]]

Versio 24. maaliskuuta 2011 kello 21.34

Laaja terävyysalue (aukko f/32): kohteen lisäksi taustan yksityiskohdat erottuvat.
Kapea terävyysalue (aukko f/5): vain kohteeksi valittu kukka on terävä.

Syväterävyysalueella tarkoitetaan valokuvauksessa syvyyssuuntaista aluetta, jossa kohteet ovat kunnolla tarkentuneita. Valokuvaaja voi valita aukon arvolla kuinka suureksi syväterävyysalue muodostuu: syväterävyysalue on sitä lyhempi mitä suurempaa aukkoarvoa käytetään. Vastaavasti pientä aukkoarvoa käytettäessä syväterävyysalue voi ulottua kuvan etualalta äärettömään.

Aukon arvon lisäksi syväterävyysalueeseen vaikuttaa kuitenkin myös objektiivin todellinen polttoväli ja toisaalta kohteen etäisyys kuvaajasta: mitä lähempänä olevaa kohdetta kuvataan, sitä lyhyemmäksi syväterävyysalue muodostuu. Erityisen merkittävää tämä on makrokuvauksessa: kuvattaessa vain muutaman senttimetrin päässä olevaa kohdetta suurella aukkoarvolla syväterävyysalue saattaa rajoittua muutamaan millimetriin. Jos taas kuvataan vaikkapa maisemaa lyhytpolttovälisellä laajakulmaobjektiivilla, on suhteellisen helppoa saada syväterävyysalue ulottumaan kuvan etualalta äärettömään.

Objektiivin polttovälin vaikutus taas ilmenee siinä, että mitä pidempi objektiivin todellinen polttoväli on, sitä lyhyemmäksi syväterävyysalue jää. Objektiivin polttovälistä riippumatta terävyysalue on sama, jos kuvan suurennussuhde pysyy muuttumattomana.[1]

Syväterävyysalueen hallinta on yksi valokuvauksen ilmaisukeinoja. Lyhyt syväterävyysalue kohdentaa huomion kuvan varsinaiseen kohteeseen irrottamalla sen mahdollisesti häiritsevästä taustasta tai etualasta. Toisaalta esimerkiksi maisemakuvauksessa syväterävyysalueen usein odotetaan ulottuvan kuvan etualalta äärettömään siten, että kaikki kuvassa näkyvä on kunnolla tarkentunutta.

Kompaktikamerassa syväterävyysalueen hallinta voi olla vaikeaa tai mahdotonta objektiivin erittäin lyhyen polttovälin takia. Järjestelmäkameroissa syväterävyysalueen hallinta riippuu usein rahasta, sillä suurellakin aukolla tarkkapiirtoiset objektiivit voivat olla varsin kalliita.

Esimerkkejä

Katso myös

Aiheesta muualla

Lähteet

  1. http://www.kolumbus.fi/matti.valve/syvyys.htm