Ero sivun ”Wikipedia:Usein kysytyt kysymykset” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Kumottu muokkaus 9799101, jonka teki 193.167.81.71 (keskustelu)
Lisenssimuutokset
Rivi 13: Rivi 13:
== Kuka omistaa Wikipedian? ==
== Kuka omistaa Wikipedian? ==


Wikipediaa hallinnoi ''The Wikimedia Foundation'', joka on voittoa tavoittelematon organisaatio. Säätiö hoitaa myös Wikipedian sisarhankkeita, joihin kuuluvat muun muassa [[Wikisanakirja]], [[Wikikirjasto]] ja [[Wikiaineisto]]. Säätiö omistaa myös kaikki domain-nimet. He maksavat myös kaikki Wikipedian kulut.
Wikipediaa hallinnoi ''The Wikimedia Foundation'', joka on voittoa tavoittelematon organisaatio. Säätiö hoitaa myös Wikipedian sisarhankkeita, joihin kuuluvat muun muassa [[Wikisanakirja]], [[Wikikirjasto]] ja [[Wikiaineisto]]. Säätiö omistaa kaikki domain-nimet. He maksavat myös kaikki Wikipedian kulut.


Kaikki tällä sivustolla olevat artikkelit on julkaistu [[GFDL|GFDL-lisenssin]] alaisuudessa, joten artikkelit ovat vapaata omaisuutta ja ne voidaan julkaista saman lisenssin alla. Artikkelissa [[Wikipedia:Tekijänoikeudet]] on aiheesta lisätietoa.
Kaikki tällä sivustolla olevat artikkelit on julkistettu yhden tai useamman niin sanotun vapaan käyttöoikeuslisenssin (CC BY–SA 3.0 -lisenssin tai GFDL-lisenssin) mukaisesti, joten artikkelien tekstiä voi vapaasti käyttää uudelleen tai levittää lisenssiehtoja noudattamalla. Artikkelissa [[Wikipedia:Tekijänoikeudet]] on aiheesta lisätietoa.


== Kuka vastaa artikkelien sisällöstä? ==
== Kuka vastaa artikkelien sisällöstä? ==

Versio 22. maaliskuuta 2011 kello 20.23

Usein kysyttyjä kysymyksiä Wikipediasta.

Mikä "wiki" oikein on?

Wiki on joukko verkkosivuja, joita kuka tahansa voi käydä lukemassa ja muuttamassa milloin tahansa. Ward Cunningham keksi ajatuksen ja teki ensimmäisen ohjelmiston. Voit muokata myös tätä sivua napsauttamalla ”muokkaa”-linkkiä. Jos sinulla ei ole lisättävää tai korjattavaa, voit kokeilla muokkaamista vapaasti sille varatulla sivulla. Katso myös kuinka sivuja muokataan sekä wiki.

Mikä Wikipedia sitten on?

Wikipedia-hankkeen tarkoituksena on tuottaa uudenlainen tietosanakirja, joka on sekä kattava että vapaa. Tavoite on haastava, ja sen saavuttaminen vie todennäköisesti vuosia. Aiheesta on tarkemmin sivuilla Wikipedia:Tietoja sekä Wikipedia.

Kuka omistaa Wikipedian?

Wikipediaa hallinnoi The Wikimedia Foundation, joka on voittoa tavoittelematon organisaatio. Säätiö hoitaa myös Wikipedian sisarhankkeita, joihin kuuluvat muun muassa Wikisanakirja, Wikikirjasto ja Wikiaineisto. Säätiö omistaa kaikki domain-nimet. He maksavat myös kaikki Wikipedian kulut.

Kaikki tällä sivustolla olevat artikkelit on julkistettu yhden tai useamman niin sanotun vapaan käyttöoikeuslisenssin (CC BY–SA 3.0 -lisenssin tai GFDL-lisenssin) mukaisesti, joten artikkelien tekstiä voi vapaasti käyttää uudelleen tai levittää lisenssiehtoja noudattamalla. Artikkelissa Wikipedia:Tekijänoikeudet on aiheesta lisätietoa.

Kuka vastaa artikkelien sisällöstä?

Wikipedian käyttäjät. Tämä on yhteistyöhanke: tuhannet ihmiset ovat avustaneet sen eri osissa, ja kuka tahansa voi liittyä mukaan – myös sinä.

Jokaisen sivun kohdalla on historialinkki, josta voit tarkistaa sivun muutoshistorian. Jos havaitset jonkin virheen sivun tuoreimmassa versiossa, yleinen käytäntö kannustaa muuttamaan sivua rohkeasti ja korjaamaan virheen. Tämä käytäntö on eräs perusmekanismeista, joka pitää tietosanakirjan luotettavana.

Jos olet epävarma tai artikkelissa on jotain epäselvää, mainitse siitä artikkelin keskustelusivulla, jotta seuraava käyttäjä voi perehtyä asiaan tarkemmin. Näin virheet ja epätarkkuudet saadaan vähitellen korjattua.

Mistä tiedän että tiedot ovat virheettömiä?

On todennäköistä, että Wikipediassa on myös virheellistä, vanhentunutta tai tahallisesti vääristeltyä tietoa. Tilannetta korjaa se, että lukuisat käyttäjät lukevat artikkeleita ja seuraavat tuoreita muutoksia; virheet ja vandalismi korjataan tavallisesti erittäin nopeasti. Suosittelemme myös artikkelihistorian käyttämistä, jotta näet miten kukin artikkeli on muuttunut ajan myötä. Tietosanakirjan tarkkuus ja kattavuus kasvaa näin ollen jatkuvasti, kun uusia jäseniä tulee paikalle. Liity mukaan ja korjaa havaitsemasi virheet!

Wikipedia:Kommentteja Wikipedia-kritiikkiin käsittelee aihetta tarkemmin.

Kuinka voin ottaa yhteyttä?

Osoitteessa info-fi(at )wikimedia.org vastataan suomenkielisiin wikeihin liittyviin kysymyksiin ja ongelmatilanteisiin.

Käyttäjät ovat myös luoneet postituslistoja, joihin voit lähettää tiettyä projektia koskevia kysymyksiä. Asiasta enemmän englanninkielisellä meta:mailing lists -sivulla. Lisäksi monet käyttäjät ovat rekisteröineet palveluun sähköpostiosoitteensa; kunkin käyttäjän sivulta löytyy erityinen ”lähetä sähköpostia käyttäjälle” -linkki. Lisäksi voit jättää käyttäjän keskustelusivulle viestin.

Tiesittekö, että sivusto X näyttää rikkovan Wikipedian tekijänoikeuksia?

Todennäköisesti asia on jo tiedossa. Lukuisat sivustot kopioivat englanninkielisen Wikipedian sisältöä – tätä kirjoitettaessa tiedetään jo yli sata erilaista tapausta. Useimmat näistä toimivat vielä oikeuksiensa rajoissa. Lisätietoa löytyy englanninkielisestä luettelosta Wikipedia:Mirrors and forks.

Mitä ohjelmistoa Wikipedia käyttää?

Katso MediaWiki.

Saako Wikipediaan kääntää artikkeleita muunkielisistä Wikipedioista?

Kyllä. Katso lisäohjeita.

Kirjautuminen

Katso Toiminnot:Kirjaudu sisään

Tarvitsenko eri tunnukset vai käykö sama tunnus kaikkiin kieliversioihin?

  • Jokaiseen wikiprojektiin (mukaan luettuna eri kieliversiot) täytyy kirjautua erikseen

Mitä teen, jos en muista salasanaani?

  • Jos olet rekisteröitymisen yhteydessä antanut sähköpostiosoitteesi, voit sisäänkirjautumissivulta pyytää uuden salasanan lähettämistä sähköpostitse.