Ero sivun ”Vaalikone” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rivi 22: Rivi 22:
* [http://www.iltalehti.fi/vaalit/vaalikone/vaalikone.shtml Iltalehden vaalikone]
* [http://www.iltalehti.fi/vaalit/vaalikone/vaalikone.shtml Iltalehden vaalikone]
* [http://www.iltalehti.fi/vaalit/vaalikone/nuortenvaalikone.shtml Iltalehden nuorisovaalikone]
* [http://www.iltalehti.fi/vaalit/vaalikone/nuortenvaalikone.shtml Iltalehden nuorisovaalikone]
* [http://sosiaalinenvaalikone.com/ Sosiaalinen vaalikone]


==Vaalikoneita ulkomailla==
==Vaalikoneita ulkomailla==

Versio 18. maaliskuuta 2011 kello 18.05

Vaalikone on www-sivusto, jonka tärkein tehtävä on auttaa vaalien edellä äänestäjää löytämään sopiva ehdokas.

Vaalikone toimii siten, että sekä ehdokas että äänestäjä syöttävät koneeseen vastauksensa poliittispainotteiseen kysymyssarjaan. Vastausrivejä vertaamalla vaalikone ilmoittaa sopivimmat ehdokkaat, sekä usein myös vähiten sopivat.

Tiedotusvälineet ja vaalikoneet

Vaalikoneita ovat perustaneet lähinnä tiedotusvälineet, myöhemmin myös muun muassa järjestöt tietyn aihepiirin kysymyksiä varten.

Tiedotusvälineet ovat alkaneet käyttää vaalikoneita myös valituiksi tulleiden poliittisen käyttäytymisen kontrolloimiseen. Esimerkiksi äänestyskäyttäytymisessä huomatut poikkeamat koneelle ilmoitetuista vastauksista saatetaan panna merkille. Vaalikoneissa olevia ehdokkaiden kantoja tutkitaan myös galluppien ja äänestysten tavoin, niistä esimerkiksi voi selvittää kuinka moni ehdokas kustakin puolueesta kannattaa ydinvoimaa.

Yhteiskuntatieteilijä ja toimittaja Terho Pursiainen on arvostellut vaalikoneita kansanedustajaehdokkaan näkökulmasta siten, että "vaalikoneiden vaihtoehdot eivät kata kaikkia mahdollisuuksia tai ovat päällekkäisiä ja ristiriitaisia. Usein kysytään asiaa, joka on niin monimielinen ja monitahoinen, ettei mikään vastaus ole oikea, jos sitä ei saa kunnolla selittää. Kenelläkään ei ole käytännössä mahdollisuuksia kehittyä itse asiantuntijaksi niillä monilla aloilla, joista vaalikonekysymyksiä tehdään"[1]

Historiaa

Suomalaisen vaalikoneen kehittäjäksi on mainittu Yleisradion toimittaja Erkki Vihtonen. Unto Hämäläinen kertoo Perässähiihtäjä-blogissaan, että Vihtonen huomasi vuonna 1996 uutistoimisto CNN:n verkkosivulla testin, jossa vertailtiin USA:n presidentinvaalien ehdokkaiden mielipiteitä. Koneessa oli viisi kysymystä ja kone kertoi käyttäjälle, kumpi ehdokkaista on lähempänä hänen mielipiteitään. Vihtonen kehitteli jo syksyllä 1996 EU-parlamenttivaaleihin ensimmäisen vaalikoneversion. [2]

Vaalikoneet Suomessa vuoden 2011 vaaleissa

Vaalikoneita ulkomailla

Lähteet

  1. Terho Pursiainen: Vaalikonedemokratian kritiikkiä terhopursiainen.blogspot.com. joulukuun 8. 2006.
  2. http://blogit.hs.fi/unski/maanantai-192200732merkinta/

Aiheesta muualla

Wikiaineisto
Wikiaineisto