Ero sivun ”Christian Dior” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
TXiKiBoT (keskustelu | muokkaukset)
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: la:Christianus Dior
Rivi 41: Rivi 41:
[[he:כריסטיאן דיור]]
[[he:כריסטיאן דיור]]
[[ka:კრისტიან დიორი]]
[[ka:კრისტიან დიორი]]
[[la:Christianus Dior]]
[[hu:Christian Dior]]
[[hu:Christian Dior]]
[[arz:كريستيان ديور]]
[[arz:كريستيان ديور]]

Versio 13. maaliskuuta 2011 kello 14.11

Diorin huulipuna

Christian Dior (21. tammikuuta 190524. lokakuuta 1957) oli ranskalainen muotisuunnittelija. Hän avasi omaa nimeään kantavan muotitalonsa 1946 Pariisissa, tekstiilitehtailija Marcel Boussacin avustuksella.

Diorin tunnetuin luomus oli vuonna 1947 esitelty "New Look". Tyylin tunnusmerkki oli korostettu naisellisuus, tiukkaan istuva vyötärö ja laaja kellohame. Dior halusi luoda ylellisiä vaatteita sota-ajan puutteen jälkeen, mutta hänen luomaansa muotia arvosteltiin epäkäytännölliseksi.

Diorin muotitalossa ovat työskennelleet monet kuuluisat muotisuunnittelijat, esimerkiksi Yves Saint Laurent. Talon nykyinen pääsuunnittelija on John Galliano, ja miestenvaatemalliston, Dior Hommen, suunnittelijana toimii Hedi Slimane. Dior valmistaa haute couturea, arvokkaita valmisvaatemallistoja, kosmetiikkaa ja hajuvesiä. Diorin ensimmäinen hajuvesi oli vuonna 1947 lanseerattu Miss Dior.

Diorin muotitalo käyttää tuotteidensa valmistajina laittomia maahantulijoita. Italialaisen tutkivan journalismin TV-ohjelman Reportin mukaan laittoman ja järjestäytymättömän työvoiman hyväksikäyttö on yleistä luksusmuotituotteiden alalla. Käytäntö on, että muotitalo suunnittelee tuotteen ja tekee siitä mallikappaleen, mutta sen valmistus on siirretty alihankkijoiden ketjulle, jonka viimeinen lenkki on halpa, laiton työvoima.[1]

Lähteet

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.