Ero sivun ”Imatran kaupunginosat” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rivi 68: Rivi 68:
'''Sotkulampi'''
'''Sotkulampi'''


'''Teppanala''' Teppanalassa sijaitsee Teppanalan Ala-Aste.
'''Teppanala''' Teppanalassa sijaitsee Teppanalan ala-aste.


'''Vintteri''' on omakotitaloalue Sotkulammen vieressä. Katujen nimet ovat talviaiheisia (esimerkiksi Pakkaskatu ja Kinoskuja).
'''Vintteri''' on omakotitaloalue Sotkulammen vieressä. Katujen nimet ovat talviaiheisia (esimerkiksi Pakkaskatu ja Kinoskuja).

Versio 11. maaliskuuta 2011 kello 14.30

Tässä artikkelissa kerrotaan Imatran kaupunginosista.

Keskusta-alueet

Imatralla sanotaan olevan kolme keskustaa: Imatrankoski, Mansikkala ja Vuoksenniska. Näistä Imatrankoski ja Mansikkala sijaitsevat lähellä toisiaan, ja niiden voidaan katsoa muodostavan yhdessä Imatran varsinaisen keskustan.

Imatrankoski

Imatrankosken kaupunginosa sijoittuu nimensä mukaisesti Imatrankosken äärelle. Imatrankoskella on Valtionhotellin ympäristössä puistomaisia alueita, joihin kuuluva Kruununpuisto on suomen vanhin luonnonpuisto. Kesällä järjestettävä Imatra Big Band festival -tapahtuman keskeiset paikat sijaitsevat Imatrankoskella. Imatrankosken kävelykadun varrelle ovat keskittyneet paikkakunnan keskeisimmät liiketilat sekä tori. Alueella on myös kerrostaloasutusta.

Jos imatralaiset sanovat menevänsä "kulmille" he tarkoittavat Imatrankoskea. "Kulmien" tarkka sijainti ei ole kuitenkaan täysin ongelmatonta määritellä, sillä varsinkin paljasjalkaiset imatrankoskelaiset mieltävät alueen huomattavasti suppeammaksi kuin mitä siitä laajimmillaan kuulee käytettävän. Sanonta tulee Lappeentien kulmassa sijainneesta Skutnabbin kaupasta, josta on syntynyt Napinkulma-nimitys. "Kulmien" ydinaluetta on nykyinen Koskenpartaan kävelykatu.

Mansikkala

Mansikkalassa sijaitsevat kaupungintalo, terveyskeskus, sosiaalitoimisto, poliisilaitos, pääkirjasto, urheilutalo ja uimahalli sekä rautatieasema. Rautatieasema on osa Matkakeskusta, jonka kautta kulkee myös linja-autoliikenne. Mansikkalassa sijaitsevat myös suuret marketit sekä kauppakeskus Mansikkapaikka. Alueen asutus koostuu kerrostaloista ja Mansikkalan katukuvalle antavatkin hallitsevan kuvan 80-luvun alussa valmistuneet korkeat 14-kerroksiset tornitalot.

Mansikkalan koulun tiloissa järjestetään sekä perusopetuksen että Imatran yhteislukion opetusta. Mansikkalassa on myös Etelä-Karjalan ammattiopiston Imatran toimipisteiden tiloja.

Vuoksenniska

Vuoksenniska sijaitsee Vuoksen itäpuolella, ja sinne on Imatrankoskelta matkaa noin kahdeksan kilometriä. Myös Vuoksenniskalla on tiivis liikekeskittymä sekä tori. Imatran ainoa elokuvateatteri, Bio Vuoksi, sijaitsee Vuoksenniskalla. Alueella on myös yksi kaupunginkirjaston toimipisteistä, Vuoksenniskan kirjasto.

Oppilaitoksista Vuoksenniskalla toimivat Vuoksenniskan koulu, joka järjestää perusopetusta, ja Vuoksenniskan yhteiskoulun lukio, jossa voi opiskella päivälukiossa tai etäopetuksessa.

Vuoksen länsipuolen taajamia

Karhukallio ja Karhumäki sijaitsevat vierekkäin ja ovat molemmat pientalovaltaisia alueita.

Korvenkanta

Liisanpuisto

Meltola jossa sijaitsee Meltolan päiväkoti, esikoulu sekä ala-aste (luokat 1-6)

Mustalampi

Niskalampi (tai Niskakoski)

Onnela

Pässiniemi on Imatrankosken ja Mansikkalan välissä sijaitseva pientaloalue.

Saareksiinmäki

Suo

Tainionkoski

Vuoksen itäpuolen taajamia

Itä-Siitola sijaitsee aivan Vuoksen rannassa. Alueella on enimmäkseen omakotitaloja.

Jakola sijaitsee Venäjän rajan tuntumassa. Alueella on vanhaa omakotitaloasutusta.

Kaukopää sijaitsee lähellä Vuoksenniskaa. Yksi Stora Enson paperitehtaista on Kaukopäässä.

Kymälahti

Lakasenpelto sijaitsee Vuoksenniskan lähellä ja on omakotitalovaltainen alue.

Mehiläismäki on alue Itä-Siitolan vieressä.

Neitsytniemi historiallinen alue Vuoksen ja Virasjoen välissä. Alueella sijaitsee Neitsytniemen kartano.

Rajapatsaalla on kerros-, omakoti- ja rivitaloja. Yksi kaupungin kirjaston sivukirjastoista, Patsaan kirjasto, sijaitsee Rajapatsaalla.

Rautionkylä Rautionkylää on sanottu Imatran huvilakaupunginosaksi.

Savikanta sijaitsee Rajapatsaalla ja siellä on Savikannan Ala-Aste.

Sienimäki sijaitsee Mansikkalan ja Vuoksenniskan välissä. Alueella on kerros-, omakoti- ja rivitaloja. Sienimäen koulussa järjestetään opetusta perusopetuksen luokille 1.– 6.

Sotkulampi

Teppanala Teppanalassa sijaitsee Teppanalan ala-aste.

Vintteri on omakotitaloalue Sotkulammen vieressä. Katujen nimet ovat talviaiheisia (esimerkiksi Pakkaskatu ja Kinoskuja).

Virasoja on rivi- ja omakotitalovaltaista aluetta, joka sijaitsee Vuoksenniskan läheisyydessä. Virasojan koulussa toimivat perusopetuksen luokat 1.– 6. sekä päiväkodin esiopetusryhmä. Imatran tavara-asema on Virasojalla, ja alueella onkin runsaasti rautateihin liittyviä kadunnimiä (esimerkiksi Kiskotie ja Asemakatu).