Ero sivun ”M4 (karbiini)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: az:M4
EmausBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.6.4) (Botti muokkasi: bg:M4 (автомат)
Rivi 37: Rivi 37:
[[id:Karabin M4]]
[[id:Karabin M4]]
[[ms:Colt M4]]
[[ms:Colt M4]]
[[bg:М4 (автомат)]]
[[bg:M4 (автомат)]]
[[cs:M4 (karabina)]]
[[cs:M4 (karabina)]]
[[da:M4 (karabin)]]
[[da:M4 (karabin)]]

Versio 11. maaliskuuta 2011 kello 00.07

M4 karbiini
[[Tiedosto:|250px|]]
Tyyppi Karbiini
Valmistaja Colt
Valmistusmaa Yhdysvallat
Valmistusvuodet 1994-
Tekniset tiedot
Kaliiperi(t) 5,56 x 45 mm
Aseen pituus 757 mm (tukki sisässä), 838 mm (tukki ulosvedettynä)
Piipun pituus 368,3 mm
Paino (tyhjänä) 2,52 kg
Lipas kaksirivinen tankolipas
Kapasiteetti 20 tai 30 patruunaa
Ammuksen lähtönopeus 905 m/s
Tulinopeus (laukausta/min) 700–950 l/m
Sotilas ampuu M4A1-rynnäkkökiväärillä. "Flat top" -rungon päälle on kiinnitetty ACOG-tähtäin.
SOPMOD M4 Kit

M4 on yhdysvaltalaisen M16-rynnäkkökiväärin karbiiniversio. Se kehitettiin korvaamaan Colt CAR-15- ja XM-177-karbiinit. Yhdysvaltain armeija otti M4:n käyttöön vuonna 1994.

Aseen toiminta perustuu suorakaasusysteemiin, joka tarkoittaa sitä, ettei aseessa ole erillistä kaasumäntärakennetta, vaan kaasunpaine johdetaan piipussa olevan reiän kautta rungon sisälle johtavaan putkeen, joka taas johtaa kaasunpaineen lukonkuljettimessa olevaan, kaasuputken suun ympärille tulevaan ulokkeeseen. Tällä tavoin aseen paino on saatu supistettua minimiin, mutta toisaalta aseen sisälle johtuvat ruutikaasut lisäävät aseen puhdistustarvetta.

M4-rynnäkkökiväärin runko on valmistettu alumiinista muottiin takomalla ja tako-aihiosta koneistamalla; tällä aseen runko on saatu paitsi mahdollisimman kevyeksi, myös erittäin lujaksi. M4-kivääreissä on tyypillisesti kovakromattu piippu ja patruunapesä piipun kulutuskestävyyden lisäämiseksi. Kovakromaus vähentää rihlojen kulumista ja kosteissa olosuhteissa patruunan juuttumista kiinni patruunapesään.

M4 on varustettu lukonpidättäjällä, joka jättää aseen lukon auki lippaan tyhjentyessä, mikä nopeuttaa lippaanvaihtoa. Hyvästä ergonomiasta voidaan mainita muun muassa peukalolla käytettävä tulenvalitsin ja lippaan salvan sijoitus liipasinsormella käytettäväksi. M4 on lukuisien eri maiden erikoisjoukkojen käytössä oleva moderni rynnäkkökivääri. Aseessa on neljään eri kohtaan lukittava rekyylijousen suojaputken päällä liukuva teleskooppitukki; uudemmissa aseissa neliasentoinen olkatuki on korvattu kuusiasentoisella.

Aseesta on kiinteä kantokahvaisen lisäksi ns. "flat top" -runkoinen malli, jossa rungon päällä on Picatinny-kiinnityskisko kantokahvaa/takatähtäintä tai muuta ko. kiinnityksellä varustettua tähtäintä varten. Aseen perustaistelutähtäimet muodostuvat avotähtäimistä, jotka ovat pikasäädettävissä 100-600 metriin. Tähtäimissä on lisäksi tuulikorjauksen pikasäätö. Perustaistelutähtäimissä on ghost ring -tähtäin taisteluammuntaan ja pienempi diopteritähtäin tarkempaa ampumista ajatellen. Vaikka aseen tähtäimet sinällään ovatkin pitkän kehitystyön tulos, varustetaan kiväärit yleensä Aimpoint M2 - tai ACOG-tähtäimillä. M4A1:een on saatavilla niin sanottu SOPMOD M4 Kit. Tähän erikoisjoukkojen malliin voidaan asentaa lukuisia erilaisia tähtäimiä ja muita lisävarusteita. M4 onkin tunnettu hyvästä modulaarisuudestaan ja ergonomisuudestaan.

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta M4.