Ero sivun ”Mýrdalsjökull” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
26 merkkiä lisätty ,  11 vuotta sitten
lyhenteitä sanoiksi
p (r2.7.1) (Botti lisäsi: ms:Mýrdalsjökull)
(lyhenteitä sanoiksi)
[[Kuva:Myrdalsjökull map.png|right|thumb|Jäätikön kartta]]
[[Kuva:Location of Katlas caldera.png|thumb|Katlan kalderan sijainti]]
'''Mýrdalsjökull''' on [[jäätikkö]] Islannin eteläosassa. Se on eteläisin Islannin jäätiköistä. Siitä länteen on pienempi [[Eyjafjallajökull]]-jäätikkö; näitä kahta yhdistää [[Mýrdalsjökull#Fimmvörðuháls|Fimmvörðuháls]], joka on suosittu taivallusreitti (ks. alla). Mýrdalsjökullin korkein kohta on 1493 mmetriä ja vuoden 1980 mittauksessa se peitti 595&nbsp;km<sup>2</sup> neliökilometrin alueen.
 
Jäätikkö peittää alleen toimivan [[Katla]]-tulivuoren. Sen [[kaldera]] on ovaalin muotoinen ja läpimitaltaan n. 10&nbsp;km kilometriä. Jäätikkö peittää sen kokonaan 200-700 metrin paksuisena.
 
Ennen [[Hringvegur]]in (saaren ympäri kulkeva päätie) rakentamista, ihmiset pelkäsivät kulkea jäätikön edustalla olevien tasankojen halki pelättyjen ''[[jökulhlaup]]ien'' ( eli jäätikköjokitulvien) ja ylitettävien syvien jokien takia. Vuoden 1918 purkaus aiheutti [[lahari]]n, joka siirsi rantaviivaa 5&nbsp;km kilometriä.
 
<center><gallery>
 
==Fimmvörðuháls==
'''Fimmvörðuháls''' sijaitsee Eyjafjallajökull- ja Mýrdalsjökull-jäätiköiden välissä. Yksi Islannin suosituimmista vaellusreiteistä Skógarin ja Thórsmörkin välillä kulkee tämän vuorisolan kautta, vaikka reitti on 22&nbsp;km kilometriä pitkä ja matkalla pitää kiivetä 10001&nbsp;000 mmetriä. Matkalaiset voivat viipyä solassa olevissa eritasoisissa majoissa. Reitti on erityisen kaunis lukuisten vesiputousten takia. Kulkeminen reitillä on mahdollista vain kesäkuun puolivälin ja elokuun puolivälin välisenä aikana. Toukokuussa 1970 kolme taivaltajaa kuoli ylittäessään solaa lumimyrskyssä.
 
==Aiheesta muualla==
40 706

muokkausta

Navigointivalikko