Ero sivun ”Puhekupla” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Käyttäjän 195.195.247.18 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän RedBot tekemään versioon.
Rivi 9: Rivi 9:


{{Tynkä/Lehti}}
{{Tynkä/Lehti}}

A shit website :)
[[Luokka:Viihde]]
[[Luokka:Viihde]]
[[Luokka:Sarjakuva]]
[[Luokka:Sarjakuva]]

Versio 3. maaliskuuta 2011 kello 14.17

Tavallinen puhekupla, ajatuskupla, huutamista kuvaava puhekupla.

Puhekupla on sarjakuvissa ja animaatioissa tai muussa äänettömässä mediassa visuaalinen ilmaisu ihmisen tai muun olennon puheelle. Muut äänet ilmaistaan visuaalisesti ilman puhekuplia. Puhekupla on yleensä pyöreäreunainen suorakaide, jonka sisällä on puhe tekstinä.

Puhekuplan reunat voivat ilmaista visuaalisesti myös puhujan tunnetilaa tai äänensävyä. Esimerkiksi katkoviivalla kuvatun puhekuplan reuna ilmaisee kuiskaamista. Tunnetilaa ja äänensävyä voidaan kuvata puhekuplaan sijoitetuin symbolein, esimerkiksi nuotit kuvaavat laulamista. Tavallisesta poikkeava puhekuplien tekstityyppi voi kuvata tunnetilaa tai vierasta kieltä; tätä käytetään runsaasti esimerkiksi Asterix-sarjakuvissa.

Historia

Jo 1200-luvulla esiintyi ihmisillä kuvissa puhumista ilmaisevia nimiöitä. Tunnistettavat "puhekuplat" syntyivät varsinaisesti 1600-luvulla. Sarjakuvateollisuuden kehittyessä 1900-luvulla puhekuplat eri kulttuureissa yhtenäistyivät. lähde?

Tämä lehtiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.