Ero sivun ”Pohjois-Kaukasian federaatiopiiri” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
WikitanvirBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: ko:북캅카스 연방관구
Thijs!bot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 74: Rivi 74:
[[nl:Federaal District Noordelijke Kaukasus]]
[[nl:Federaal District Noordelijke Kaukasus]]
[[ja:北カフカース連邦管区]]
[[ja:北カフカース連邦管区]]
[[mhr:Йӱдвел-Кавказ федерал йырвел]]
[[pl:Północnokaukaski Okręg Federalny]]
[[pl:Północnokaukaski Okręg Federalny]]
[[pt:Distrito Federal do Cáucaso Norte]]
[[pt:Distrito Federal do Cáucaso Norte]]

Versio 22. helmikuuta 2011 kello 15.45


Pohjois-Kaukasian federaatiopiiri
Pinta-ala: 172 360 km²
Väestö: 9 108 737 (2009)
Väentiheys: 52/km²
Hallintokeskus: Pjatigorsk
Liittovaltiosubjektit: Dagestanin tasavalta
Ingušetian tasavalta
Kabardi-Balkarian tasavalta
Karatšai-Tšerkessian tasavalta
Pohjois-Ossetia-Alanian tasavalta
Stavropolin aluepiiri
Tšetšenian tasavalta
Presidentin täysivaltainen edustaja: Aleksandr Hloponin
Verkkosivu:
Venäjän federaation federaatiopiirit: Keskinen | Luoteinen | Eteläinen | Pohjois-Kaukasian | Volgan | Uralin | Siperian | Kaukoidän

Pohjois-Kaukasian federaatiopiiri (ven. Северо-Кавказский федеральный округ Российской Федерации, Severo-Kavkazski federalnyi okrug Rossijskoi federatsii) on yksi Venäjän federaation kahdeksasta federaatiopiiristä. Se perustettiin vuonna 2010 lohkaisemalla erilleen osa aiemmin laajemmasta Eteläisestä federaatiopiiristä. Piiriin kuuluu seitsesemän liittovaltiosubjektia: Dagestanin, Ingušetian, Kabardi-Balkarian, Karatšai-Tšerkessian, Pohjois-Ossetia-Alanian ja Tšetšenian tasavallat sekä Stavropolin aluepiiri. Piiri ei kata Venäjän koko Pohjois-Kaukasiaan luettavaa maantieteellistä aluetta, vaan ulkopuolelle jäävät Krasnodarin aluepiirin ja sen sisällä sijatsevan Adygeian alueet, jotka eivät ole muslimienemmistöisiä. Toisaalta Stavropolin aluepiiri ei lukeudu Kaukasiaan vaan sijaitsee sen pohjoispuolisella alangolla.

Federaatiopiirin hallintokeskus on Stavropolin aluepiirissä sijaitseva Pjatigorskin kaupunki, joka ei ole itse aluepiirin pääkaupunki. Federaatiopiirin johdossa Venäjän presidentin henkilökohtaisena täysivaltaisena edustajana on entinen Krasnojarskin aluepiirin ja Taimyrian kuvernööri Aleksandr Hloponin.

Federaatiopiiriin kuuluvat subjektit: 1. Dagestan, 2. Ingušetia, 3. Kabardi-Balkaria, 4. Karatšai-Tšerkessia, 5. Pohjois-Ossetia-Alania, 6. Stavropolin aluepiiri, 7. Tšetšenia.

Federaatiopiirin asukasmäärä, noin 9,1 miljoonaa (2009), on toiseksi pienin Venäjän federaatiopiireistä. Piirin pinta-ala 172 360 km² on vain prosentin verran Venäjän koko alueesta.

Federaatiopiirin asukkaista noin 65 % kuuluu kaukasialisiin kansoihin ja noin 30 % on kansallisuudeltaan venäläisiä. Tšetšeeneitä on 16 % ja avaareita, kabardeja, dargineja, inguušeja ja osseetteja kutakin yli 5 %. Vastaavasti uskonnoltaan muslimeja on noin 62 % ja ortodokseja 36 %.

Federaatiopiirien perustaminen

Venäjän federaatiopiirit perustettiin alkuaan Vladimir Putinin aloitteesta vuonna 2000. Ne edustavat keskusvallan pyrkimystä koordinoida ja edustaa valtaansa federaation jäsenten keskuudessa. Sinänsä ne eivät ole itsehallinnollisia yksiköitä, eikä niitä ole mainittu liittovaltiosubjektien ja liittovaltion välisenä hallintotasona Venäjän perustuslaissa.

Federaatiopiirejä oli aluksi seitsemän. Pohjois-Kaukasian federaatiopiiri syntyi 10 vuotta myöhemmin jakamalla Eteläinen federaatiopiiri kahteen osaan, presidentti Dmitri Medvedevin asetuksella 19. tammikuuta 2010.

Katso myös

Aiheesta muualla