Ero sivun ”Mary Jane Watson” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
luokka+ ja lähteetön
MystBot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 115: Rivi 115:
[[hu:Mary Jane Watson]]
[[hu:Mary Jane Watson]]
[[nl:Mary Jane Watson]]
[[nl:Mary Jane Watson]]
[[ja:メリー・ジェーン・ワトソン]]
[[no:Mary Jane Watson]]
[[no:Mary Jane Watson]]
[[pt:Mary Jane Watson]]
[[pt:Mary Jane Watson]]

Versio 11. helmikuuta 2011 kello 17.32

Mary Jane Watson
[[Tiedosto:|250px|]]
Luoja(t) Stan Lee
John Romita
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen (osittainen) Amazing Spider-Man nro 25
(kokonainen) Amazing Spider-Man nro 42
Henkilötiedot
Oikea nimi Mary Jane "MJ" Watson-Parker
Status Elossa
Henkilöllisyydet MJ
Voimat ei supervoimia
Suhteet
Sukulaiset Peter Parker (aviomies), Gayle Watson-Byrnes (sisko), Anna Watson (täti), Kristy (serkku), Philip Watson (isä)

Mary Jane Watson on kuvitteellinen hahmo Marvelin sarjakuvamaailmassa. Hän on Peter Parkerin (Hämähäkkimies) kiinnostuksen kohde ja hän on myös yksi sivuhenkilö Hämähäkkimies-seikkailuissa. Muutamien pienten esiintymisiensä jälkeen, hänen ensimmäinen kokonainen esiintyminen tapahtui Amazing Spider-Man #42-lehdessä ja hänet loivat Stan Lee ja John Romita.

Historia

Mary Jane Watson-Parker on Philip ja Madeline Watsonin tytär, ketkä tapasivat yliopistossa. Vaikka Madeline halusi muuttaa New Yorkiin jatkamaan näyttelijänuraansa, hän luopui unelmastaan ollakseen miehensä kanssa, joka ei voinut muuttaa työpaikkansa takia. Mary Janen sisko Gayle syntyi puolitoista vuotta heidän häidensä jälkeen ja itse Mary Jane neljän vuoden kuluttua. Philip oli alkoholisti ja Mary Janen vanhempien avioliitto ei ollut onnellinen.

Philip Watson jatkoi työ- ja asuinpaikkojensa vaihtelua. Saadakseen uusia ystäviä perheensä muuttaessa Mary Jane loi hauskuutta rakastavan persoonallisuuden jota hän muokkaisi eteenpäin tulevina vuosina. Hänen hyvä huumorintajunsa oli hänen keinonsa paeta perheensä alati kasvavaa jännitystä. Viimein Madeline jätti Philipin ottaen tyttärensä mukaansa asumaan vaihtelevien sukulaisten luona.

Mary Janen lempisukulainen perheensä ulkopuolelta oli hänen tätinsä Anna Watson. Anna esitteli Mary Janen vanhalle ystävälleen ja naapurilleen May Parkerille, jonka sukulaispoika Peter oli vain vuoden vanhempi Mary Janea. Hän näki Peterin Annan talon ikkunasta kun oli vasta kolmetoistavuotias. Peter oli haravoimassa lehtiä ja ei nähnyt Mary Janea.

Peter oli lukiossa toisella vuodella kun hän koki onnettomuuden josta sai voimansa ja alkoi käyttää nimeä Hämähäkkimies.

Mary Jane, Gayle ja heidät äitinsä muuttivat Frank Brown -serkun luokse. Gayle alkoi seurustella Timothy Byrnesin kanssa ja jatkoi samalla omia yliopisto-opintojaan. Mary Jane alkoi amatöörinäyttelijäksi koulussa ja unelmoi urasta Broadwaylla. Hänen esiintymisensä Romeon ja Julian pääosassa ei onnistunut hyvin, mutta hänen tasonsa alkoi vähitellen parantua. Näinä vuosina hän esiintyi myös muissa koulun näytelmissä ja ainakin yhdessä musikaalissa.

Yliopistosta valmistuttuaan Gayle lopetti tanssimisen ja nai Timothy Byrnesin. Hän tuli pian raskaaksi.

Mary Jane näki Peter Parkerin Hämähäkkimiehenä ensi kerran hänen esiintyessään televisiossa pian voimiensa saannin jälkeen. Mary Jane oli vaikuttunut ajatellen Hämähäkkimiehen olevan hänelle sukulaissielu. Mary Jane oli juuri vierailemassa Anna-tätinsä luona, kun tuntematon murtomies tappoi Peter Parkerin Ben-sedän. Hän näki ikkunasta, kuinka surun murtama Peter juoksi taloon, ja kuinka Hämähäkkimies pian ilmaantui Parkerien talon yläkerran ikkunasta. Mary Jane tajusi heti, että Peter on Hämähäkkimies, mutta päätti pitää sen omana tietonaan, pystymättä hoitamaan tapahtuman herättämiä ristiriitaisia tunteita.

Peterin täti May Parker ja Anna Watson yrittivät järjestää Peteriä ja Mary Janea treffeille keskenään, koska he eivät olleet vielä tavanneet toisiaan. May ajatteli, että Mary Janella on paljon yhteistä Peterin kanssa ja että heistä tulisi hyvä pari. Hän jopa toivoi heidän menevän naimisiin aikanaan. May ei kertonut Peterille Mary Janen menneisyydestä, mutta yritti saada heitä tapailemaan. Peter oli kuitenkin jo rakastunut sihteeri Betty Brantiin, ja hänen luokkatoverina Liz Allen flirttaili hänelle. Peter ei halunnut enempää romantiikkaa ja luuli Mary Janen olevan tylsä ja lihava. Mary Jane, tietäen että Peter oli Hämähäkkimies, ei halunnut sekaantua hänen asioihinsa ja perui treffit.

Eräänä päivänä Mary Jane meni käymään Parkereilla ja May toivoi kahden nuoren viimein tapaavan. Peter oli kuitenkin poissa taistelemassa Hämähäkkimiehenä Hämähäkintappaja-robotteja vastaan. Sattumalta Betty Brant ja Liz Allen tulivat myös Parkereille ja hämmästyivät Mary Janen kauneutta, luullen häntä kilpailijaksi Peterin suosiosta.

Peterin suhteet Bettyyn ja Liziin loppuivat aikanaan, vaikka hän pysyikin hyvinä ystävinä kummankin kanssa. Hän aloitti opiskelun Empire Staten yliopistossa, missä hän tapasi ja tunsi vetoa opiskelijatoveriinsa Gwen Stacyyn.

Gayle ja Timothy Byrnes saivat ensimmäisen poikansa. Timothya vaivasi kuitenkin valtava stressi perheen elatuksesta opintojen lomassa, ja heidän avioliittonsa alkoi hajota. Mary Jane tunsi tuskaa perheen sekaannuksesta, mutta löysi pakokeinon näyttelemisestä ja juhlimisesta.

Madeline tuli pian vakavasti sairaaksi ja Mary Jane lopetti näyttelemisen ja otti monta työpaikkaa tukeakseen perhettään. Madeline kuoli lopulta ja surullinen Mary Jane lähti kotoa. Hän päätti olla uhraamatta unelmiaan onnellisuudesta kuten Madeline, Gayle ja Timothy olivat tehneet. Hän saapui Anna Watsonin talolle eräänä lauantaina ja Anna päätti kutsua Mayn ja Peterin sunnuntaipäivälliselle, jotta he viimein tapaisivat Mary Janen.

Sinä sunnuntaina Mary Jane löysi itselleen asunnon Manhattanin East Villagesta. Myöhemmin päivällä May ja Peter saapuivat päivälliselle. Kun Anna esitteli Mary Janen Peterille, hän hämmästyi MJ:n kauneutta. Ruuan jälkeen Peter ja Mary Jane katsoivat rock-ohjelmaa televisiosta, kun ohjelma keskeytettiin tiedotuksella Hämähäkkimiehen vihollisesta Sarvikuonosta. Aavistaen, että Peter haluaisi lähteä Sarvikuonon perään Hämähäkkimiehenä, Mary Jane ehdotti että he lähtisivät kaupungille katsomaan josko he näkisivät roiston. Peter suostui, mutta saavuttuaan paikalle hän lähti omille teilleen väittäen ottavansa kuvia Sarvikuonosta Daily Bugleen. Mary Jane ilahtui nähdessään Hämähäkkimiehen ilmaantuvan pian taistelemaan Sarvikuonon kanssa.

Pian sen jälkeen Peter esitteli Mary Janen ystävilleen Gwen Stacylle, Harry Osbornille ja Flash Thompsonille. Gwen oli mustasukkainen Mary Janen vuoksi, joka meni treffeille Peterin kanssa. Pian hän tapaili myös Osbornia. Vielä myöhemmin Osborn järjesti tuplatreffit: itsensä Gwenin kanssa ja Peterin Mary Janen kanssa. Gwen oli vieläkin mustasukkainen, ja Peter joka oli kiintynyt Mary Janeen, tunsi itsensä kiinnostuneemmaksi Gwenistä. Gwen ja Mary Jane kilpailivat Peteristä jonkin aikaa, mutta Peter ja Gwen tulivat yhä läheisemmiksi.

Mary Jane palkattiin tanssijaksi New Yorkin yökerhoon nimeltä Gloom Room, joka oli oikeasti rikoslordi Kingpinin kulissiyritys. Siellä tapahtuneessa tulitaistelussa eräs rikollinen yritti käyttää Mary Janea kilpenään, mutta Hämähäkkimies pelasti hänet. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Mary Jane tapasi Peterin Hämähäkkimiehenä.

Kun Peter ja Gwen olivat eronneet väliaikaisesti, Mary Jane yritti Peterin tyttöystäväksi jälleen kerran. Peter kuitenkin rakasti Gweniä yhä syvästi ja antoi Mary Janelle pakit hänen yllätyksekseen. Gwen ja Peter jatkoivat suhdettaan, josta tuli yhä vain vahvempi. Mary Jane otti Harry Osbornin takaisin tyttöystäväkseen, mutta flirttaili yhä Peterille.

Myöhemmin Harryn isä Norman, joka oli salaa ensimmäinen Vihreä Menninkäinen, murhasi Gwen Stacyn kostaakseen Hämähäkkimiehelle, jonka henkilöllisyyden hän tiesi. Gwenin kuoleman kostamisen jälkeen surun murtama Parker palasi asuntoonsa vain löytääkseen Mary Janen sieltä. Vihaisena Peter hylkäsi hänen sympatiansa sanoen, että Mary Jane ei osaisi surra vaikka hänen oma äitinsä kuolisi. Peter ei tiennyt, että Mary Jane olikin menettänyt äitinsä. Mary Jane, muistaen omat sydänsurunsa, pysyi Peterin luona hänen lohtunaan.

Mary Jane pani välit poikki Harry Osbornin kanssa, josta oli tulossa entistä epävakaisempi isänsä kuoleman johdosta. Mutta, väittäen että hän oli väsynyt Peterin masennukseen, Mary Jane päätti olla sekaantumatta enempää Peterin asioihin. Sen jälkeen Peter pelasti Hämähäkkimiehenä Mary Janen Korppikotkan kynsistä.

Eräissä juhlissa Mary Jane näytteli välinpitämätöntä Peteriä kohtaan. Myöhemmin sinä iltana hän sanoi ettei halunnut rakastaa Peteriä koska piti tästä liikaa. Oletettavasti Mary Jane pelkäsi Peterin satuttavan häntä, kuten hänen perheriitansa olivat satuttaneet.

Siitä huolimatta Mary Jane ja Peter jatkoivat tapailua. Harry Osborn tuli hulluksi, aloitti uran Vihreänä Menninkäisenä ja asetti pommin, joka miltei tappoi Peterin ja Mary Janen. Mary Jane joutui sairaalaan ja Peter oli hänestä suuresti huolissaan. Myöhemmin Menninkäinen sieppasi Mary Janen kostaakseen Hämähäkkimiehelle, mutta MJ pääsi karkuun vahingoittumattomana.

Juuri ennen matkaansa Eurooppaan Peter suuteli Mary Janea pitkään ja intohimoisesti lentokentällä, josta tuli heidän suhteensa käännekohta. Mary Jane huomasi heidän suhteensa olevan tulossa vakavaksi ja hämmästyi tunteidensa vahvuutta.

Peterin paluun jälkeen Mary Jane huomasi olevansa menettämäisillään Peterin Gwen Stacyn näköiselle naiselle. May Parker, yhä vakuuttuneena Mary Janen ja Peterin yhteensopivuudesta, kehotti Mary Janea kilpailemaan Peterin saamisesta. Kun Peter ja Gwen-kaksoisolento erosivat, Peter löysi Mary Janen asunnostaan ja oli äärettömän iloinen nähdessään hänet.

Peter tajusi olevansa rakastunut Mary Janeen ja jopa vihjasi haluavansa naida tämän.

Myöhemmin Mary Jane suuttui Peterille, kun tämä jätti hänet treffeillä tutkiakseen murhaa Hämähäkkimiehenä. MJ teki vastaiskun tapaamalla Flash Thompsonin. Mary Jane kertoi Peterille, että oli tyytymätön ilman vakavaa suhdetta ja pettynyt tapaan, jolla Peter jatkuvasi jätti hänet yksin ottaakseen kuvia Buglelle. (Oikeasti hän tiesi, että Peter halusi mukaan toimintaan Hämähäkkimiehenä henkensä uhalla.)

Myöhemmin Peter ja Mary Jane palasivat jälleen yhteen, ja kun hän auttoi Liz Allenia sovittamaan hääpukua hänen ja parantuneen Harry Osbornin häihin, Mary Jane mietti ääneen mitä Peter ajattelisi nähdessään hänet hääpuku päällään.

Viimein Peter vieraili Mary Janen luona karamellirasian kanssa, josta hän löysi oikean timanttisormuksen, jonka Peter oli piilottanut. Peter kosi häntä, mutta pelästynyt Mary Jane sanoi tarvitsevansa aikaa miettiäkseen. Pian hän palautti sormuksen, sanoen ettei pystynyt asettumaan aloilleen vielä.

Peter ja Mary Jane pysyivät ystävinä, mutta Mary Jane oli hermostunut epäonnistuneista treffeistä Peterin seittisinkoilun takia. MJ työskenteli eräässä toisessa tanssiklubissa nimeltä Studio 52.

Mary Janen huoli Hämähäkkimiehenä itsensä vaarantavasta Peteristä kasvoi edelleen. Yliopiston suorittamisen jälkeen hän lähti New Yorkista ja meni Floridaan auttamaan Anna-tätiään asettumaan sinne. Hänen oikea motiivinsa oli kuitenkin päästä eroon Peter Parkerista ja Hämähäkkimiehestä.

Hänen poissa ollessaan Peterillä oli muita ihmissuhteita, joihin kuului hänen seurustelunsa naispuolisen seikkailijan Mustan Kissan kanssa. Mary Jane palasi myöhemmin New Yorkiin ja aloitti työn mallina. Lukuisat ystävät yrittivät elvyttää Peterin ja Mary Janen romanssin, mutta kummatkin vastustivat ajatusta. Mary Jane tapaili joitain näyttelijöitä ja erästä miestä muotibisneksestä, joka käytti häntä vain julkisuuteen pääsemisen keinona.

Eräänä päivänä yksi Hämähäkkimiehen vihollisista, Puuma, käytti jäljityskykyjään ja yli-inhimillisiä aistejaan jäljittämään Hämähäkkimiehen Peter Parkerin asuntoon, jossa Mary Jane oli juuri vierailulla. Peter tönäisi hänet pois asunnosta juuri ennen kuin Puuma murtautui sisään. Mary Jane saattoi kuulla Hämähäkkimiehen ja Puuman taistelun asunnon lukitun oven läpi. Kun kamppailu päättyi, Mary Jane meni Peterin luokse ja kertoi, ettei voisi enää huolehtia vaaroista, joihin Peter itsensä laittaa ja että hän tiesi Peterin salaisen henkilöllisyyden. Kuitenkaan Mary Janella ei ollut varmaa todistetta ennenkuin Musta Kissa, jonka tiedettiin taistelleen Hämähäkkimiehen vierellä, saapui asuntoon. Mary Jane ryntäsi kyynelehtien ulos asunnosta.

Mary Jane oli jo lähdössä kaupungista, kun hän päätti ettei pakenisi Peterin luota. Palaten hänen luokseen Mary Jane kertoi elämäntarinansa Peterille, ja Peter päätti uskoa oman salaisuutensa Mary Janelle. He päättivät pysyä läheisinä ja luotettavina ystävinä, jättäen mahdollisuuden romanttiseen suhteeseen ulos laskuista.

Ensi kertaa Peterillä oli ystävä jolta hänen ei tarvinnut salata elämäänsä Hämähäkkimiehenä. Mary Jane huolehti Peterin hengen puolesta, mutta pysyi järkähtämättä hänen ystävänään jopa katsoen alkuperäisen Mörkön ja Hämähäkintappajan uuden version luomia vaaroja silmiin. Ajan kuluessa Peter ja Mary Jane tajusivat pettävänsä itseään tunteidensa vahvuuden suhteen ja he tajusivat rakastavansa toisiaan. Peter kosi Mary Janea uudemman kerran. Hän ei vastannut heti, vaan lähti Pittsburghiin tapaamaan siskoaan, joka oli joutunut vankilaan. Mary Jane auttoi poliisia pidättämään oikean roiston, heidän isänsä Philipin, joka oli varastanut erään vanhan kartan. Mary Jane sopi välinsä sisarensa kanssa. Heti sen jälkeen Mary Jane vastasi myöntävästi Peterin kosintaan.

Peter ja Mary Jane vihittiin New Yorkin kaupungintalon portailla ja heidät vihki Mary Janen setä tuomari Spencer Watson. He menivät kuherruskuukaudelle Ranskaan ja alkoivat asustamaan asunnossa johon Mary Janella oli varaa mallintöittensä ansiosta.

Myöhemmin eräs multimiljonääri nimeltä Jonathon Caesar sai pakkomielteen Mary Janesta ja jopa piti häntä vankina jonkin aikaa. Mary Jane pääsi vapaaksi ja Caesar joutui vankilaan. Hän kuitenkin kosti hylkäämisen järjestämällä Peterille ja Mary Janelle häädön heidän asunnostaan. Hän myös esti Mary Janea saamasta mallintöitä ja mitään yhtiötä palkkaamasta häntä. Jäädytettyjen varojensa vuoksi Mary Jane ja Peter joutuivat muuttamaan May Parkerin luokse joksikin aikaa.

Peter ja Mary Jane olivat noin vuoden asumuserossa, koska Mary Jane tarvitsi aikaa miettiä heidän suhteensa tulevaisuutta. Kohdattuaan Peterin kuvatessaan elokuvaa Mary Janen mieli alkoi vetää häntä takaisin Peterin luo. Viimein Mary Jane näki lentokentällä, kun Peter Hämähäkkimiehenä ja Kapteeni Amerikka taistelivat Latverian kansalaisia vastaan, jotka yrittivät murhata Tohtori Doomin. Taistelun jälkeen Peter ja Mary Jane keskustelivat ja tulivat siihen tulokseen, että he voisivat palata yhteen.

Mary Jane Watson muissa medioissa

Elokuvat

Spider-Man elokuvissa Mary Janea on esittänyt Kirsten Dunst.

Animaatiosarja

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
Mary Jane Watson Hämähäkkimiehen animaatiosarjassa

Mary Jane esiintyi useasti Hämähäkkimies-animaatiosarjassa äänenään Sara Ballantine. Hän oli aluksi Peter Parkerin tyttöystävänä, mutta heille tuli välirikko ja Mary Jane alkoi tapailla Peterin hyvää ystävää, Harry Osbornia. Lopulta hän tajusi (kun hän ja Harry olivat kihloissa), että ei rakastanut Harryä, vaan Peteriä ja he palasivat yhteen joksikin aikaa...