Ero sivun ”Aivokasvain” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
7 009 merkkiä poistettu ,  11 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
{{Korjattava|Sisältää virheellistä ja vanhentunutta tietoa.}}
[[Tiedosto:Hirnmetastase MRT-T1 KM.jpg|thumb|right|220px|Magneettikuvattu keuhkosyövästä aiheutunut etäpesäke toiseen aivopuoliskoon.]]
'''AivokasvaimetAivokasvain''' ovaton [[aivot|aivoissa]] sijaitseviasijaitseva [[kasvaimiakasvain]]. KyseessäAivokasvain onvoi hyvinolla kirjavahyvänlaatuinen joukkokasvain erilaisiatai sairauksia,pahanlaatuinen jonkakasvain vuoksieli hoito on hyvin yksilöllistä[[syöpä]].
 
Uusia aivojen kasvaimia todetaan [[Suomi|Suomessa]] vuosittain noin 700. Aivokasvaimista yleisimpiä ovat astrosyyttiset [[gliooma]]t, jotka jaetaan WHO:n kasvaimen pahanlaatuisuusluokituksen mukaan seuraavasti: pilosyyttinen astrosytooma (gradus I), diffuusinen astrosytooma (gradus II), anaplastinen astrosytooma (gradus III) ja glioblastooma (gradus IV).
Aivokasvain voi olla joko hyvänlaatuinen tai pahanlaatuinen. Aivolymfoomat ovat imukudoksesta lähteviä aggressiivisia sairauksia. Lisäksi eri syöpätaudeissa syntyvien etäpesäkkeiden yksi kohdealue ovat aivot.
Aivokasvaimet lähettävät kuitenkin [[etäpesäke|etäpesäkkeitä]] harvemmin kuin muut syövät. 75 prosenttia aivokasvaimista on jonkin muun syövän etäpesäkkeitä. Aivokasvaimet ovat [[lapsi]]lla toiseksi yleisin syövän muoto [[leukemia]]n jälkeen.
 
[[Aivokalvot|Aivokalvon]] kasvainkasvainta kutsutaan [[meningeooma]] on tavallisesti hyvänlaatuinenksi, ja kasvaa yleensä hitaasti. Kuitenkin se voion ollatavallisesti vaikeasti hoidettava sijaintinsa takiahyvänlaatuinen. <ref>[http://www.cancer.fi/tietoasyovasta/tiedonlahteita/syopasanasto3/ Tietoa syövästä, Syöpäjärjestöt]</ref>
Uusia keskushermoston kasvaimia, joihin aivokasvaimet luetaan, todetaan [[Suomi|Suomessa]] vuosittain noin tuhat ja niihin menehtyy 360 ihmistä <ref> Suomen Syöpärekisteri 2011 http://www.syoparekisteri.fi.</ref>
 
Aivokasvaimet ovat hyvin erilaisia sairauksia. Nykyään eri kasvainten lajityyppejä tunnetaan jo noin 120 (WHO-luokitus 2007). Suomessa suurin ryhmä ovat hyvänlaatuiset meningeoomat eli aivokalvojen kasvaimet, joita on noin 400 vuodessa. Toinen suuri ryhmä ovat glioomat eli aivojen tukisolukasvaimet, joita on noin 300 vuosittain. Aikuisten ja lasten aivokasvaimet eroavat toisistaan suuresti. Lapsia sairastuu vuosittain 30–40 ja näiden kasvainten ennuste on parempi kuin aikuisten. [[Gliooma]]t jaetaan WHO:n kasvaimen pahanlaatuisuusluokituksen mukaan seuraavasti: pilosyyttinen astrosytooma (gradus I), diffuusinen astrosytooma (gradus II), anaplastinen astrosytooma (gradus III) ja glioblastooma (gradus IV). Aivokasvaimet lähettävät harvoin [[etäpesäke|etäpesäkkeitä]]. 75 prosenttia aivokasvaimista on jonkin muun syövän etäpesäkkeitä. Aivokasvaimet ovat [[lapsi]]lla toiseksi yleisin syövän muoto [[leukemia]]n jälkeen.
 
Aivolymfooma kuuluu imusolmukesyöpiin, joita tunnetaan noin 70 eri tyyppiä. Kun tautia on vain aivoston alueella, puhutaan aivolymfoomista. Tauti on harvinainen, aivolymfoomien osuus kaikista lymfoomista on muutama prosentti. Nykykäsityksen mukaan aivolymfooma syntyy aivojen ulkopuolella. Tavallisia oireita ovat väsymys, persoonallisuuden muutokset, aistiharhat ja aloitekyvyttömyys. Aivolymfooma kuuluu aivokasveista kaikkein ärhäkimpiin.
 
[[Aivokalvot|Aivokalvon]] kasvain [[meningeooma]] on tavallisesti hyvänlaatuinen ja kasvaa yleensä hitaasti. Kuitenkin se voi olla vaikeasti hoidettava sijaintinsa takia. <ref>[http://www.cancer.fi/tietoasyovasta/tiedonlahteita/syopasanasto3/ Tietoa syövästä, Syöpäjärjestöt]</ref>
 
== Oireet ==
Aivokasvaimen oireet riippuvat kasvaimen koosta ja sijainnista. Hyvänlaatuiset aivokasvaimet voivat pysyä oireettomina vuosia.
 
EpileptinenPitkittynyt kohtauspäänsärky on tyypillineneräs tyypillisimmistä aivokasvaimen oireoireista. JoskusUsein aivokasvainsiihen aiheuttaaliittyy muistivaikeuksiapahoinvointia ja muutoksiaoksentelua, käytöksessämahdollisesti myös huimausta ja pyörtyminen. PäänsärkyJoskus onaivokasvain harvoinaiheuttaa ainoamuistivaikeuksia oire.ja muutoksia käytöksessä.<ref>[http://www.tbts.org/itemDetail.asp?categoryID=378&itemID=16447 Braintumor.org]</ref>
 
Aivokasvain voi aiheuttaa vaikeitakin näkö- ja kuulo-oireita, joita ovat muiden muassa yhden tai toisen silmän äkillinen [[sokeus|sokeutuminen]], [[tinnitus]] ja aistiharhat, kuten asioiden näkeminen kaksinkertaisena, tai yllättävä kuulonmenetys, tai Epileptisiä kohtauksia esimerkiksi poissaolo kohtauksia
 
== Hoito ja ennuste ==
Hyvälaatuinen aivokasvain voidaan hoitaa esim. [[leikkaus|leikkauksella]] tai [[sädehoito|sädehoidolla]]. <ref>{{Verkkoviite | Osoite = http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=aps00044| Nimeke = Terveyskirjasto, Aivokasvain| Julkaisija = Kustannus Oy Duodecim| Viitattu =}}</ref> Aivokasvaimen ennuste riippuu suuresti sen tyypistä. Noin puolet aivokasvaimista on hyvänlaatuisia, jolloin ennuste voi olla useita vuosikymmeniä tai normaali. Pahimman luokan aivokasvaimia (anaplastinen astrosytooma tai glioblastooma) potevien odotettavissa oleva elinaika on diagnoosin saamisesta onvain lyhyempijoitakin kuukausia ja toistaiseksi ei ole olemassa parantavaatehokasta hoitomuotoa. Vaikka glioblastoomaan ei ole parannuskeinoa, on joillekin potilaille saatu [[kemoterapia]]lla jopa useita hyviä elinvuosia.{{Lähde}}
 
Kaikki päänsisäiset kasvaimet ovat kuitenkin vaikeita sairauksia. Aivokasvaimen sijainti voi myös olla sellainen, ettei sitä voida poistaa, vaikka se kudosopillisesti ei olisikaan pahanlaatuinensyöpä. Tällöin potilaan ennuste voi olla huono, vaikka kasvain ei olekaan varsinaisesti pahanlaatuinen.
Aivokasvainten hoito vaatii lääketieteen erikoisalojen tiivistä yhteistyötä. Hoitopäätökset tehdään kokouksissa, joihin osallistuu neurokirurgi, syöpätautien erikoislääkäri, neuroradiologi, neuropatologi ja neurologi. Hoitoyksiköiden sisällä moniammatillinen yhteistyö hyödyttää potilasta. On erityisen tärkeätä, että potilailla on aina tiedossa hoitaja, jonka tavoittaa puhelimitse ongelmatilanteissa.
Aivokasvainten hoitomuotoja ovat kirurgia, sädehoito ja solunsalpaajat. Aggressiivisimmassa kasvaimessa, glioblastoomassa, tarvitaan leikkauksen lisäksi säde- ja solunsalpaajahoidon yhdistelmää. Tehostetulla hoidolla tulokset ovat tässä ryhmässä merkittävästi parantuneet viime vuosina. Kokeellisina hoitoina sairauteen on annettu mm. boorineutronisädehoitoja (BNCT) sekä geeniterapiaa.
 
Hyvälaatuinen aivokasvain voidaan hoitaa esim. [[leikkaus|leikkauksella]] tai [[sädehoito|sädehoidolla]]. <ref>{{Verkkoviite | Osoite = http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=aps00044| Nimeke = Terveyskirjasto, Aivokasvain| Julkaisija = Kustannus Oy Duodecim| Viitattu =}}</ref> Aivokasvaimen ennuste riippuu suuresti sen tyypistä. Noin puolet aivokasvaimista on hyvänlaatuisia, jolloin ennuste voi olla useita vuosikymmeniä tai normaali. Pahimman luokan aivokasvaimia (anaplastinen astrosytooma tai glioblastooma) potevien odotettavissa oleva elinaika diagnoosin saamisesta on lyhyempi ja toistaiseksi ei ole olemassa parantavaa hoitomuotoa.
 
Kaikki päänsisäiset kasvaimet ovat kuitenkin vaikeita sairauksia. Aivokasvaimen sijainti voi olla sellainen, ettei sitä voida poistaa, vaikka se ei olisikaan pahanlaatuinen. Tällöin potilaan ennuste voi olla huono, vaikka kasvain ei olekaan varsinaisesti pahanlaatuinen.
 
== Sädehoito ==
Aivokasvainten sädehoito annetaan aina lineaarikiihdyttimellä. Sädehoidon kohdistus on ensiarvoisen tärkeää. Sädehoidon annossuunnittelu tehdään tietokoneella. Lääkäri määrittää kasvaimen alueen ja leikkausmarginaalit. Pään alueen elimet, joihin ei haluta sädeannosta, merkititään myös (mm. silmät, sylkirauhaset). Hiili-ionihoito ja protonisädetys ovat käytössä Euroopassa ja niitä käytetään mm, joissakin lasten syöpien hoidoissa. Protonisädetys vaatii ison hoitolaitteiston (synktrotronin), jollainen on mm. Heidelbergissä ja Sveitsissä. <ref> Kauko Saarilahti, 10.2.2011 luento Tuusulassa </ref>
 
Sädehoitoa annetaan myös syöpätaudeissa, jossa on tullut etäpesäkkeitä aivoihin.
 
Sädehoidon tekniikoita ovat stereotaktinen sädehoito (eri suunnistä tulee sädekeiloja joko ulkopuolisen koordinaatiston tai kohdistuspallojen avulla) ja intensiteettimuokattu säde- ja kaarihoito. Kaarihoitoa käytetään mm. tapauksissa, joissa aivometastaaseja on useita ja ne sijaitsevat eri puolilla päätä.
 
== Glioomien hoito ==
Glioomat jaetaan neljään ryhmään. Gradus I:n gliooma on tavallinen lapsilla ja harvinainen aikuisilla. Se on muita glioomia kiltimpi. Gradus II-IV ovat aikuisten glioomia. Kaikkein pahanlaatuisin glioomista on glioblastooma.
 
Gliooma on aina vakava sairaus, jota ei voida poistaa kokonaan ja joka saattaa uusia. Aikuisten kiltimmät glioomat voivat vuosien saatossa muuttua pahanlaatuisiksi, jolloin sairaus etenee nopeasti. Hoitoon on päästävä viipymättä.
 
Glioblastoomat leikataan mahdollisimman nopeasti. Leikkauksen jälkeen annetaan säde- ja solunsalpaajahoito (kemosädehoito)
Kovien hoitojen riski on, että terve aivoaine voi kärsiä. Kookas kasvain aiheuttaa paineoireita, jolloin voidaan tehdä päivystysleikkaus paineen alentamiseksi.
 
Motorinen ja sensorinen alue, samoin kielen alue on otettava huomioon glioomaa leikattaessa. Leikkauksen aikana voidaan sähköisesti simuloida aivojen kuorikerrosta mm. motoristen hermoratojen paikantamiseksi. Matala-asteinen gliooma voidaan leikata valveilla, koska aivokudos ei tunne mitään. Neuronavigoinnissa potilaan magneettikuvat säilötään tietokoneen muistiin. Tietokoneet kameroiden avulla synnytetään kolmiulotteinen kuva, jotta nähdään missä instrumentin kärki kulkee. Menetelmä on hyvä leikkauksen alkuvaiheessa. Korkealaatuinen leikkausmikroskooppi mahdollistaa kasvainvärjäyksen ja helpottaa kasvaimen löytämisessä. Jos kasvain on aiheuttanut epileptisia oireita, leikkauksesta voi olla apua.
 
Iäkkäät potilaat ovat oma ryhmänsä, jolloin täyty arvioida, millaisen hoidon potilaan kunto kestää.
 
Gradus II glioooman keskimääräinen sairastumisikä on 35 vuotta. Keskimääräinen elossaolo vaihtelee: osa potilaista elää kymmeniäkin vuosia. Js kasvaimen arvioidaan uusivan nopeasti annetaan säde- tai solunsalpaajahoito. Jos leikkauksen jälkeen lisähoitoina annetaan sädehoitoa, kyseesen käy joko leikkauksenjälkeinen sädehoito tai sädehoito tautiuusiman yhteydessä. Hoitojen valinnat ovat yksilöllisiä.
 
Kun kasvaimessa on 1p19q deleetio, ennuste syöpähoitojen teholle on parempi. Nykyään Suomessa potilaiden kasvaimesta tutkitaan tämä muutos, koska se vaikuttaa hoitoon. Näiden potilaiden joukossa ovat pisimpään elävät potilaat. Näille potilaille annetaan yleensä herkemmin solunsalpaajahoito (temotsolamidi). <ref> Matti Seppälä, Niina Paunu, 10.2.2011 luento Tuusulassa </ref>
 
Gradus III ja IV glioomissa annetaan sädehoito. Kemosädehoidon myötä on saatu lisää elossaoloaikaa. Hoidot ovat aina yksilöllisiä. Ikä on tärkeä tekijä. Anablastisissa gradus III:n glioomissa on olemassa hyvän ennusteen kasvaimia, jolloin odotettavissa oleva elinaika voi olla yli 10 vuotta. <ref> Hanna Mäenpää, 10.2.2011 luento Tuusulassa</ref>
 
== Geeniterapia, BNCT ==
 
Geeniterapiassa viedään kantajan (vektorin) avulla geeni kohteeseen (kasvain). Geenivektoreita on erilaisia. Suomessa Seppo Ylä-Herttualan ryhmä on käyttänyt adenoviruksia vektoreina pahanlaatuisen gliooman geeniterapiassa. Kuopiossa on tehty kolme tutkimusta, joissa on ollut yhteensä 60 potilasta. Aivokasvainpotilaita (gliooma) on ollut mukana myös eurooppalais-israelilaisessa Aspect-tutkimuksessa,johon osallistui 250 potilasta. <ref> Seppo Ylä-Herttuala, 10.2.2011 luento Tuusulassa</ref>
 
BNCT eli boorineutronisädehoito <ref> http://www.boneca.fi/fi </ref> on geeniterapian tavoin kokeellista hoitoa. Neutronisäteilyä voidaan tuottaa ydinreaktorissa. Suomessa hoitoasema (pieni, 250 kilowatin reaktori) on VTT:n tiloissa Otaniemessä. BNCT-hoitopäiviä on yksi, jolloin annetaan sädehoito. Kokeellisiin hoitoihin on osallistunut noin sata potilasta. BNCT-hoitoja on käytetty glioomiin, glioblastoomiin ja astrosytoomiin. BNCT-hoitoa on tutkittu myös leikkausten jälkeisten meningeoomien hoidossa. <ref> Leena Kankaanranta, 10.2.2011 luento Tuusulassa</ref>
 
== Lähteet ==
{{Viitteet}}
Syöpäsäätiön symposium Aivokasvaimet 10.-11.2.2011/ luennot ja materiaalit. Symposium käsitteli aikuisten pahanlaatuisia aivokasvaimia. Symposiumin esitelmät julkaistaan tieteellisenä aikakauskirjana (Focus Oncologiae) keväällä 2011. Aiemmat julkaisut löytyvät osoitteesta http://www.cancer.fi/syopajarjestot/julkaisut/focus_oncologiae/
 
 
==Aiheesta muualla==
* [http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=aps00044&p_haku=aivokasvain Aivokasvain, Terveyskirjasto.fi]
* (http://www.suomensyopapotilaat.fi/oppaat.php) Tietoa aikuisten aivokasvaimista -opas PDF-muodossa.
 
[[Luokka:Syöpätaudit]]

Navigointivalikko