Ero sivun ”Ranskan kunnat” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
EmausBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.6.4) (Botti muokkasi: ru:Коммуны Франции
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: als:Gemeinde (Frankreich)
Rivi 205: Rivi 205:
{{Link FA|ceb}}
{{Link FA|ceb}}


[[ku:Communes]]

[[als:Gemeinde (Frankreich)]]
[[ar:بلديات فرنسا]]
[[ar:بلديات فرنسا]]
[[an:Comunas de Francia]]
[[an:Comunas de Francia]]
Rivi 225: Rivi 228:
[[pam:Commune king France]]
[[pam:Commune king France]]
[[ka:საფრანგეთის კომუნები]]
[[ka:საფრანგეთის კომუნები]]
[[ku:Communes]]
[[lt:Komuna]]
[[lt:Komuna]]
[[mk:Општини во Франција]]
[[mk:Општини во Франција]]

Versio 6. helmikuuta 2011 kello 18.28

Kunta (ransk. Commune) on Ranskan pienin hallinnollisen jaon yksikkö. Kunta vastaa yleensä kaupungin tai kylän aluetta. Ranskan kuntien pinta-alat ja erityisesti asukasluvut voivat vaihdella huomattavasti: väkirikkaimmassa kunnassa Pariisissa on yli kaksi miljoonaa asukassa, pienimmissä taas ei yhtään.lähde?

1. maaliskuuta 2008 Ranskassa oli yhteensä 36 783 kuntaa, joista 36 571 sijaitsi Ranskan Euroopan puoleisessa osassa, 112 mertentakaisissa departementeissä ja 100 muissa mertentakaisissa hallintoyksiköissä. Kunnat käsittävät koko Ranskan alueen, lukuun ottamatta Wallista ja Futunaa ja muutamia territorioita ilman vakituista asutusta. Suurista väestöeroista huolimatta kaikilla kunnilla on periaatteessa samantyyppinen hallintojärjestelmä: kuudeksi vuodeksi valittava kunnanvaltuusto ja pormestari. Kuntajärjestelmä luotiin Ranskan suuren vallankumouksen yhteydessä. Kuntien suuresta määrästä huolimatta – Ranskan kunnat muodostavat noin puolet Euroopan unionin kunnista – niiden määrä on pysynyt viime vuosina suhteellisen samana.

Rooli ja hallinto

Ranskan kuntahallinto perustettiin Ranskan suuressa vallankumouksessa entisten seurakuntien tilalle.

Kuntien asema on taattu perustuslaissa ja se on tärkeä taso Ranskan aluehallinnossa. Kuntien nimet ovat määrätty valtion toimesta ja niiden nimiä voidaan muuttaa valtioneuvoston (Conseil d'État) asetuksella. Kuntien suurista väestö- ja pinta-alaeroista huolimatta niillä on samanlainen hallintorakenne ja samat toimivaltuudet (poislukien Pariisi, Marseille ja Lyon, joita säätelee eri laki). Alsace-Mosellen kunnilla on omia erityisiä juridisia erikoisuuksia johtuen ajalta 1871-1919, jolloin alue oli Saksan keisarikunnan alainen. Pariisia ja sitä ympäröivien departementtien (ns. petite couronne eli Hauts-de-Seinen, Seine-Saint-Denis'n ja Val-de-Marnen departementit) kunnilla on myös omia erityissääntöjään, koskien etupäässä alueen poliisin hallintoa.

Kuntaa hallinnoi kunnanvaltuusto (conseil municipal), jonka jäsenet valitaan suoralla kansanvaalilla kuuden vuoden vaalikaudeksi. Kunnanvaltuusto valitsee keskuudestaan määrin, jonka tehtäviin kuuluu kunnanhallituksen päätösten valmistelu ja täytäntöönpano. Määriä avustaa useat viransijaiset, jotka voivat saada tiettyjä valtuutuksia.

Kunnanvaltuutettujen lukumäärä riippuu kunnan väkiluvusta, minimi kunnanvaltuutettujen lukumäärä on 9. Kunnanvaltuustojen kokoukset ovat julkisiä, mutta vain kunnanvaltuutetut voivat esiintyä siellä.

Kunta on alueellinen yhteisö, oikeussubjekti, jolla on oma budjetti, joka koostuu valtion tulonsiirroista ja paikallisista veroista. Kunnan toimialaan kuuluu paikallishallinnon kysymykset, kuten vesihuolto ja rakennusluvat. Valtion edustajana kunnassa määri on vastuussa siviilisäätyyn liittyvistä toimenpiteistä (syntymä, avioliitto, avioero, kuolema) ja määrillä on myös poliisin valtuudet.

Kunnanvaltuuston ja määrin päätökset voidaan kyseenalaistaa hallinto-oikeudessa.

Kolme suurinta kuntaa (Pariisi, Marseille ja Lyon) on jaettu pienempiin hallintoyksikköihin (arrondissement municipal), mutta niiden toimivalta on rajoitetumaa, esim. niillä ei ole omaa budjettivaltaa.

Kuntien toimivaltuuksia säädellään Alueellisten yhteisöjen yleisellä lainsäädännöllä, Code général des collectivités territoriales, lyhennetään CGCT.

Ranskassa on noin 500 000 kunnanvaltuutettua, määrit mukaanlukien.

Tilastoja

Kuntien lukumäärä hallintoyksiköittäin

Kartta kuntien lukumäärästä departementittäin

Väestö

  • Asutuista kunnista näissä oli pienin asukasluku vuonna 1999:

Pinta-ala

  • Kuntien keskikoko Ranskan Euroopan puoleisessa osassa on 14,88 km² ja kuntien mediaanikoko Ranskan Euroopan puoleisessa osassa on 10,73 km².
  • Ranskan Euroopan puoleisisita kunnista pinta-alaltaan suurin on Arlesin kunta (50 513 asukasta) Marseillen lähellä. Alue muodostuu suurimmasta osasta Rhône-joen suistoa: 759 km².

Maantieteelliset äärimmäisyydet

Lyhin ja pisin kunnan nimi

Kyltti Yn kunnan loppumisesta

Ensimmäinen ja viimeinen aakkosjärjestyksessä

Katso myös

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: fr:Commune française

Malline:Link FA