Ero sivun ”Algebrallinen luku” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: ms:Nombor algebra
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: eu:Zenbaki aljebraiko
Rivi 31: Rivi 31:
[[es:Número algebraico]]
[[es:Número algebraico]]
[[eo:Algebra nombro]]
[[eo:Algebra nombro]]
[[eu:Zenbaki aljebraiko]]
[[fa:عدد جبری]]
[[fa:عدد جبری]]
[[fr:Nombre algébrique]]
[[fr:Nombre algébrique]]

Versio 3. helmikuuta 2011 kello 11.57

Algebrallinen luku tarkoittaa sellaista reaali- tai kompleksilukua , joka toteuttaa algebrallisen yhtälön

.

Yhtälöä nimitetään algebralliseksi, jos siinä on polynomi, jonka kertoimet ovat kokonaislukuja (tai yhtäpitävästi rationaalilukuja) ja ainakin yksi niistä on nollasta eroava. Esimerkiksi luvun neliöjuuren käänteisluku on algebrallinen, sillä se on algebrallisen yhtälön juuri. Myös imaginaariyksikkö on algebrallinen, sillä se toteuttaa yhtälön . Jokainen rationaaliluku (missä ovat kokonaislukuja) on myös algebrallinen luku, koska se toteuttaa yhtälön .

Algebrallisen luvun vastakohta on transkendenttiluku. Transkendenttisia ovat siis kaikki muut kompleksiluvut, ja ne eivät toteuta mitään algebrallista yhtälöä.

Vaikka algebrallisia lukuja on ääretön määrä, niin kaikkien niiden joukko, joka on lukukunta (merk. joskus: ), on numeroituva, joukko-opillisessa mielessä häviävän pieni ylinumeroituvaan transkendenttilukujen joukkoon verrattuna. Kaikkien algebrallisten lukujen kunta on algebrallisesti suljettu, eli algebrallisin kertoimin varustetun polynomiyhtälön kaikki juuretkin ovat algebrallisia lukuja.

Jos yhtälön korkeimmanasteisen termin kerroin on (ja muut kertoimet edelleen ovat kokonaislukuja), niin sen juurena olevaa algebrallista lukua sanotaan algebralliseksi kokonaisluvuksi (kokonaiseksi algebralliseksi luvuksi).

Esimerkiksi luvun neliöjuuri on algebrallinen kokonaisluku (muttei rationaalinen kokonaisluku), sillä se on yhtälön juuri. Jokainen tavallinen, rationaalinen kokonaisluku on myös algebrallinen kokonaisluku, koska se on yhtälön juuri. Muttei mikään (aito) murtoluku (kuten tai ) ole algebrallinen kokonaisluku eikä tietenkään rationaalinen kokonaisluku.

Jos algebrallisesta luvusta ja rationaaliluvuista muodostetaan kaikki mahdolliset lausekkeet käyttäen peruslaskutoimituksia, niin tuloksena saatavat luvut muodostavat erään lukukunnan, algebrallisen lukukunnan . Algebrallinen lukukunta sisältyy tai ei sisälly reaalilukujen kuntaan sen mukaan, onko reaaliluku vai ei.

Tietyn algebrallisen lukukunnan algebrallisista kokonaisluvuista muodostuu samantapainen lukurengas kuin on tavallistenkin kokonaislukujen rengas , ja siellä voidaan puhua lukujen jaollisuudestakin. Jaollisuusoppi on kuitenkin "rikkaampaa" kuin kokonaisluvuilla: luvun alkutekijöiden ei tarvitse olla yksikäsitteisiä. Jos luvulla on tietty alkutekijä , niin voidaan toisella kertaa löytää samalle luvulle semmoiset alkutekijät, joista ei mikään olekaan eikä edes jaollinen :lla. Ja jollei tilanne ole juuri näin "paha", niin samallakin alkutekijällä voi olla erilaisia esiintymismuotoja (liitännäislukuja) jotka kaikki ovat toinen toisellaan jaollisia. Eräs esimerkki tämmöisestä olisi kunnan algebrallisten kokonaislukujen renkaan , ns. Gaussin kokonaislukujen renkaan, alkuluku ja sen yksi liitännäisluku , jotka ovat toisillaan jaollisia. Gaussin kokonaisluvut ovat muotoa , missä ovat rationaalisia kokonaislukuja.