Ero sivun ”Eudes (Ranska)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: vi:Eudes I của Pháp
WikitanvirBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: id:Odo dari Perancis
Rivi 26: Rivi 26:
[[Luokka:Ranskan hallitsijat]]
[[Luokka:Ranskan hallitsijat]]


[[id:Odo dari Perancis]]
[[bs:Odo, kralj Zapadne Franačke]]
[[bs:Odo, kralj Zapadne Franačke]]
[[br:Odo Iañ, roue ar Franked]]
[[br:Odo Iañ, roue ar Franked]]

Versio 3. helmikuuta 2011 kello 00.56

Eudes I (Odo I)

Eudes I (usein myös Odo I), Pariisin ja Troyesin kreivi ja frankkien kuningas, syntyi 858860 ja kuoli 1. tammikuuta 898. Hänet voideltiin kaksi kertaa kuninkaaksi vuosina 888898, jollainen toisto oli poikkeuksellista. Hän oli ensimmäinen hallitsija ns. Robertien dynastiasta, joka jatkui Kapetingien dynastiana.

Tausta

Kuningas Odon isä oli Neustrian herttua/rajakreivi ja Anjoun kreivi Robert Vahva (s. 866) ja eräiden lähteiden mukaan hänen äitinsä Adélaïde olisi ollut frankkien kuninkaan Ludvig I Hurskaan ja tämän puolison Ermengarden tytär. Robert Vahva oli Kaarle Kaljun taistelutoveri tämän taistellessa viikinkejä vastaan (missä hän sai myös surmansa vuonna 866). Robertin pojat Eudes ja Robert olivat liian nuoria seuraamaan häntä maa-alueitten lääninherrana, ja vasta kun Eudes tuli täysi-ikäiseksi hänelle annettiin – ikään kuin korvaukseksi – Pariisin kreivikunta.

Taistelu vallasta

Frankkien kuninkaana toimi Kaarle III Paksu (884887), joka lopulta joutui luovuttamaan valtansa Odolle. Tämä tapahtui hurjan ja Odon hyvin urhoollisesti viikinkejä vastaan käydyn Pariisin piirityksen taistelujen (885886) jälkeen. Piirityksen yhteydessä Odon onnistui päästä karkuun piiritetystä kaupungista ja lähteä hakemaan apua Kaarle Paksulta Saksasta. Tämä saapuikin vahvan armeijan kanssa Pariisin liepeille Montmartrelle, mutta ei uskaltanut lähteä taisteluun viikinkejä vastaan, vaan piti parempana neuvotella asiasta käyttäen keinoina rahaa ja Burgundin maakunnan ryöstämisen sallimista.

Valtaan tulo

Valtakunnan suuret vasallit kokoontuivat jo toisen kerran kolmen vuoden sisällä valitsemaan frankeille kuningasta. He päättivät Kaarle Paksun syrjäyttämisestä ja samalla he valitsivat Odon uudeksi Fankkien kuninkaaksi vuonna 888Kaarle Yksinkertaisen sijasta joka olisi tuolloin ollut ainoa ns. laillinen Frankkien valtakunnan perillinen.

Eudes kruunattiin ensimmäisen kerran frankkien kuninkaaksi Compiègnessä helmikuussa 888.

Vallassa pysyminen

Eudes joutui uudelleen taistelemaan viikinkejä vastaan ja voitti heidät loistavasti Montfauconin taistelussa Argonnessa. Tämän jälkeen hänen oli taisteltava valtakunnan suuria vasalleja vastaan. Heidätkin Eudes voitti, eikä perinteiseen tapaan ollut kovinkaan armelias kapinoijia kohtaan.

Nyt olivat vuorossa Kaarle Yksinkertaisen kannattajat, jotka eivät voineet hyväksyä karolingisukuisen hallitsijan syrjäyttämistä. Eudes voitti heidätkin Burgundissa, mutta antoi heille hyvitystä ja luovutti Kaarlelle alueet Reinin ja Seinen väliltä ja piti itsellään kaiken muun. Lisäksi hän suostui tekemään Kaarlesta vallanperijän jälkeensä.

Eudes kuoli lapsettomana 898 ja Kaarle Yksinkertainen seurasi häntä valtaistuimella.

Lähteet

  • Lebalnc-Ginet, Henri; Les Rois de France, (1997).
  • Settipani, Christian; La préhistoire des Capétiens, (1993.