Ero sivun ”Manttaali” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Pikalisätty luokka Maatalouden historia (HotCat-työkalulla)
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 20: Rivi 20:
[[Luokka:Maatalouden historia]]
[[Luokka:Maatalouden historia]]


[[en:mantal]]
[[sv:Mantal]]
[[sv:Mantal]]

Versio 28. tammikuuta 2011 kello 08.03

Manttaali (ruots. mantal, 'miesluku') oli Ruotsin valtakunnassa käytetty veroyksikkö, jonka pohjalta laskettiin maatilojen verotus.

1500-luvulla se tarkoitti ensin yhtä normaalikokoista tilaa. Luku mittasi tilan verotusvoimaa, ja se määräsi verosuoritukset, jotka tilan tuli tehdä. Lukua ositettiin murto-osiin tilan koon suhteessa: pieni tila saattoi olla puolen manttaalin tila, vielä pienempi ¼ manttaalin tila jne. Tilan jakaminen osiin tai sen väkiluvun pieneneminen vaikuttivat lopulta myös tähän yksikköön.

Myöhemmin, 1600-luvulla, otettiin käyttöön tuotantoarvoon perustuva laskenta. Yksi manttaali ei tämän takia vastannut enää mitään tiettyä pinta-alaa. Kun arvo oli määritetty, manttaalilukua ei enää muutettu tuoton muuttuessa, mutta tilan jakaminen pienempiin pienensi manttaalilukua vieläkin murto-osiin.

Manttaaliosa oli Suomessa käytössä suurelta osin vielä 1800-luvulle asti, mutta 1900-luvun verotuksessa sillä ei ollut enää käytännön merkitystä. Kiinteistöjen manttaaliluvut kuitenkin edelleen laskettiin kiinteistötoimituksissa, ja tilojen osuudet yhteisistä alueista, esimerkiksi vesialueista, määrättiin yleensä manttaalin perusteella.[1]

Vuodesta 1997 alkaen manttaaleja ei ole enää laskettu eikä käytetty osaluvun perusteena[1], mutta aiemmin lasketut manttaaliluvut pidetään edelleen kiinteistörekisterissä.[2]

Lähteet

Viitteet

  1. a b Kiinteistönmääritystoimitus osakasluettelon laatimiseksi (Kuinka suuri osuuteni on?) Maanmittauslaitos. Viitattu 9.1.2009.
  2. Kiinteistörekisteriasetus (14§) Finlex. Viitattu 9.1.2009.