Ero sivun ”Tikrit” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p siirsi sivun Tikrit uudelle nimelle Tikrīt: tarkkeet, lähde citypopulation
viite, päivitystä, tarkkeet
Rivi 1: Rivi 1:
'''Tikrit''' (تكريت) (myös ''Takrit'' ''tai Tekrit'') on [[kaupunki]] [[Irak]]issa [[Tigris]]joen varrella noin 140 kilometriä [[Bagdad]]ista luoteeseen. Kaupungissa oli vuonna [[2002]] noin 28 900 asukasta ja se on [[Salah al-Din]]in provinssin hallintokeskus. Asukkaat ovat [[sunni]]muslimeja
'''Tikrīt''' (تكريت) (myös ''Takrit'' ''tai Tekrit'') on [[kaupunki]] [[Irak]]issa [[Tigris]]joen varrella noin 140 kilometriä [[Bagdad]]ista luoteeseen. Kaupungissa oli vuonna 2009 noin 100&nbsp;000 asukasta ja se on [[Ṣalāḥ ad-Dīn]]in provinssin hallintokeskus.<ref>[http://www.citypopulation.de/Iraq.html Iraq] Citypopulation</ref> Asukkaat ovat [[sunni]]muslimeja.


Kaupunki on myös [[Saddam Hussein]]in ja [[Saladin]]in syntymäkaupunki. Hussein on myös haudattu kaupunkiin.
Kaupunki on myös [[Saddam Hussein]]in ja [[Saladin]]in syntymäkaupunki. Hussein on myös haudattu kaupunkiin.
Rivi 12: Rivi 12:
Syyskuussa [[1917]] [[britit|brittijoukot]] valtasivat kaupungin [[Osmanien valtakunta|Osmanien valtakunnalta]] ensimmäisessä maailmansodassa.
Syyskuussa [[1917]] [[britit|brittijoukot]] valtasivat kaupungin [[Osmanien valtakunta|Osmanien valtakunnalta]] ensimmäisessä maailmansodassa.


[[Irakin sota|Irakin sodan]] aikana Tikritissä on tehty laajaa vastarintaa amerikkalaisjoukkoja vastaan. Siellä on myös järjestetty Saddam Husseinia tukevia mielenosoituksia.
[[Irakin sota|Irakin sodan]] aikana Tikritissä tehtiin laajaa vastarintaa amerikkalaisjoukkoja vastaan. Siellä järjestettiin myös Saddam Husseinia tukevia mielenosoituksia.

== Lähteet ==
{{Viitteet}}


== Aiheesta muualla ==
== Aiheesta muualla ==

Versio 21. tammikuuta 2011 kello 16.50

Tikrīt (تكريت) (myös Takrit tai Tekrit) on kaupunki Irakissa Tigrisjoen varrella noin 140 kilometriä Bagdadista luoteeseen. Kaupungissa oli vuonna 2009 noin 100 000 asukasta ja se on Ṣalāḥ ad-Dīnin provinssin hallintokeskus.[1] Asukkaat ovat sunnimuslimeja.

Kaupunki on myös Saddam Husseinin ja Saladinin syntymäkaupunki. Hussein on myös haudattu kaupunkiin.

Historia

Ensimmäinen maininta Tikritistä historiallisissa teksteissä (engl. The Babylonian Chronicles) on vuodelta 615 eaa., jolloin Babylonian kuninkaan Nabopolassarin kerrotaan hakeneen suojaa kaupungista hänen hyökätessään Assurin kaupunkiin.

600-luvulla Tagrit oli monofysitismikristillisyyden keskeinen kaupunki lähde?kristinusko levittyi ensimmäisinä vuosisatoina myös Persiaan. Vuonna 1089 muslimit tuhosivat Tagritin kirkot.

1300-luvun lopulla Timur Lenkin joukot tuhosivat kaupungissa sijainneen ikivanhan linnoituksen (syyr. Birtha).

Syyskuussa 1917 brittijoukot valtasivat kaupungin Osmanien valtakunnalta ensimmäisessä maailmansodassa.

Irakin sodan aikana Tikritissä tehtiin laajaa vastarintaa amerikkalaisjoukkoja vastaan. Siellä järjestettiin myös Saddam Husseinia tukevia mielenosoituksia.

Lähteet

  1. Iraq Citypopulation

Aiheesta muualla

Tämä Aasiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.