Ero sivun ”Euroopan parlamentin jäsen” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 12: Rivi 12:
* [[Suomalaiset Euroopan parlamentin jäsenet]]
* [[Suomalaiset Euroopan parlamentin jäsenet]]
* [[Europuolueet]]
* [[Europuolueet]]
LOL


== Lähteet ==
== Lähteet ==

Versio 20. tammikuuta 2011 kello 10.03

Euroopan parlamentin jäsen (myös nimityksiä europarlamentaarikko, eurokansanedustaja, MEP (Member of the European Parliament) ja meppi käytetään) on Euroopan parlamentin vaaleilla valittu kansanedustaja. Edustajia on yhteensä 736. Euroopan parlamentin jäsen on henkilö, joka on valittu Euroopan parlamenttiin edustamaan Euroopan unionin jäsenvaltioiden noin 500 miljoonaa kansalaista.

Euroopan parlamentin jäsenet on vuodesta 1979 alkaen valittu suorilla europarlamenttivaaleilla. Vuodesta 2004 alkaen vaalit on järjestetty samanaikaisesti kaikissa jäsenmaissa. Kukin valtio päättää itse edustajiensa valintatavasta. Vaikka edustajat parlamenttiin valitaankin kansallisten puolueiden listoilta, kuuluvat he parlamentissa europuolueiden alaisiin europarlamenttiryhmiin.

Parlamentin kotipaikka on Strasbourgissa Ranskassa, jossa pidetään vuosittain 12 neljän päivän pituista täysistuntoa. Täysistunnoissa parlamentti käsittelee komissiosta tulleita säädösaloitteita valiokuntiensa laatimien mietintöjen pohjalta ja tekee päätöksiä (antaa päätöslauselmia). Lisäksi Brysselissä pidetään parin päivän mini-istuntoja. Valiokunnat ja poliittiset ryhmät kokoontuvat pääasiassa Brysselissä. Sihteeristöstä osa toimii Luxemburgissa. [1]

Euroopan parlamentin jäsenet saivat vuoteen 2009 asti samaa palkkaa kuin parlamentin jäsenet siinä valtiossa, josta heidät on valittu. Järjestelmä kuitenkin muuttui 14.7.2009, kun kesäkuun vaaleissa valittava uusi Euroopan parlamentti aloitti toimintansa. Euroopan parlamentin jäsenten palkkaus yhdenmukaistettiin ja palkan alkoi maksamaan Euroopan parlamentti edustajan jäsenmaan sijaan. Palkan suuruus on noin 7.600 euroa. Siitä peritään yhteisövero ja kansallinen vero, jos jäsenvaltio haluaa verotusoikeuttaan käyttää. Muiden muassa Suomi on ilmoittanut tekevänsä näin.

Myös edustajien kulukorvausjärjestelmä muuttuu yleisesti toteutuneisiin kustannuksiin perustuvaksi. Suurin muutos on matkakulujen korvaamisessa, jossa vanhan laskennallisen korvauksen sijasta alettin käyttää matkan tosiasialliseen hintaan perustuvaa korvausta. [2]

Katso myös

LOL

Lähteet

Aiheesta muualla

Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.