Ero sivun ”Bund Deutscher Mädel” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
262 merkkiä lisätty ,  13 vuotta sitten
Järjestöjä oli natsi-Saksassa useita eri ryhmille, ja BDM oli näistä tarkoitettu 14-18 -vuotiaille tytöille, 10-14-vuotiaille tytöille oli [[Jungmädel]], kun taas [[Hitler-Jugend]] oli poikien nuorten järjestö. Nuorten järjestöjen yläjärjestönä toimi [[Staatsjugend]].
 
Bund Deutscher Mädel oli tiukassa valtiollisessa ohjauksessa ja sen tavoitteet olivat ensisijaisesti propagandistiset, tarkoitus oli levittää kansallissosialistista maailmankatsomusta. Hallinto piti nuorisoa erityisen tärkeänä, koska nuoret nähtiin liikkeen dynaamisena voimana, joka mahdollisti siirtymisen pois vanhasta ”rappeutuneesta” poliittisesta systeemistä ja ”keskiluokkaisista” arvoista. Toiseksi nuoret olivat muokattavissa omaksumaan natsien maailmankatsomus, ja kolmanneksi vanhan lakattua heistä tulisi ”kansallisen yhteisön” ruumiillistuma. Koska kaikki muut vastaavat järjestöt olivat kansallissosialistisessa Saksassa kiellettyjä ja jäsenyys toisaalta BDM:ssä tytöille pakollista olivat olosuhteet propagandan levittämiseen otolliset.
== Toiminta ==
 
Bund Deutscher Mädel oli tiukassa valtiollisessa ohjauksessa ja sen tavoitteet olivat ensisijaisesti [[Propaganda|propagandistiset.]] Koska kaikki muut vastaavat järjestöt olivat [[kansallissosialistinen Saksa|kansallissosialistisessa Saksassa]] kiellettyjä ja jäsennyys toisaalta BDM:ssä tytöille pakollista olivat olosuhteet propagandan levittämiseen otolliset.
BDM:ssä yksilöllisyys pyrittiin häivyttämään, opetettua ei saanut kyseenalaistaa ja natsien arvoihin ja normeihin tuli uskoa. Tyttöjä opetettiin täyttämään velvollisuutensa isänmaata ja kansakuntaa kohtaan. Ensisijaisena velvollisuutena naisilla oli aviollinen äiteys. Mutta sen lisäksi heidän tuli olla terveitä, puhtaita, fyysisesti kunnossa ja tuntea kansanperinnettä. Vaikka järjestö ei tarjoillutkaan kovin modernia naiskuvaa, se toisaalta halveksi feminiinistä naiseutta ja piti ihanteena sen sijaan vahvaa ahkeraa äitiyttä. Miesihanne sen sijaan oli hyvin maskuliininen.
Näkyvintä toimintaa oli osallistuminen käytännön taitoja tukeviin ja terveyttä edistäviin toimintoihin kuten retkeilyyn ja liikuntaan. Päätavoitteena propagandassa oli [[Kansallissosialismi|kansallissosialistisen]] ideologian omaksuminen. Tässä toiminnassa korostettiin voimakkaasti vanhakantaisia käsityksiä naisen asemasta perheessä ja yhteiskunnassa. [[Kansallissosialismi|Kansallissosialistisessa]] [[Ideologia|ideologiassa]] nähtiin mies vahvasti maskuliinisena sankarina ja toisaalta naisen tuli olla perheen ja yhteiskunnan puolesta uhrautuva äiti ja vaimo.
[[Toinen maailmansota|Toisen maailmansodan]] aikana useat BDM:n jäsenet ottivat osaa rintamalla haavoittuneiden sotilaiden hoitamiseen sotasairaaloissa.
 
== Aiheesta muualla ==
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko