Ero sivun ”Auto-Tune” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Xqbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: sv:Auto-Tune
SieBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: simple:Auto-Tune
Rivi 29: Rivi 29:
[[pl:Auto-tune]]
[[pl:Auto-tune]]
[[pt:Auto-Tune]]
[[pt:Auto-Tune]]
[[simple:Auto-Tune]]
[[sv:Auto-Tune]]
[[sv:Auto-Tune]]
[[tr:Auto-Tune]]
[[tr:Auto-Tune]]

Versio 17. tammikuuta 2011 kello 08.07

Autotune, oikeammin Auto-Tune, on Antares Audio Technologiesin valmistama, äänitysstudioissa käytettävä, pääasiassa laulussa esiintyvien sävelkorkeuden virheiden korjaamiseen tarkoitettu tietokoneohjelma. Auto-Tune pystyy prosessoimaan muutakin materiaalia kuin laulua, mutta kuitenkin vain yksiäänistä signaalia jonka sävelkorkeus on helposti määritettävissä. Moniäänisen materiaalin virheenkorjaamiseen on olemassa esimerkiksi Celemony Melodyne.

Auto-Tune on saatavana myös erillisenä, ilman tietokonetta toimivana laitteena, käytettäväksi esimerkiksi live-esiintymisten yhteydessä.

Auto-Tune virittää käsiteltävän signaalin käyttäjän määrittelemän sävelasteikon mukaisesti. Käyttäjän on myös mahdollista piirtää haluamansa sävelkulku, johon käsiteltävä materiaali viritetään. Muita säädettäviä parametrejä ovat muun muassa herkkyys, reagointinopeus ja vibrato.

Myös monet muut valmistajat ovat kehittäneet erilaisia vireenkorjaamiseen tarkoitettuja ohjelmia ja laitteita. Englanninkielinen yleisnimitys tämänkaltaisille sovelluksille on "pitch corrector", ja niiden käyttämästä tekniikasta käytetään yleisnimitystä "pitch correction".

Normaaliasetuksille säädetyn Auto-Tunen käyttöä on vaikeaa havaita valmiista musiikkikappaleesta, kunhan korjauksen määrä pysyy kohtuullisena. Ylikäytetty vireenkorjaus tekee laulusta epäaidon steriilin. Paras lopputulos saadaan, kun laulusta korjataan manuaalisesti vain ne kohdat, jotka tarvitsevat korjausta.

Vireenkorjausta hyödynnetään toisinaan myös efektiluonteisesti, jolloin ääriasetuksilla saavutetaan luonnottoman nopeat ja tarkat siirtymät eri sävelkorkeuksien välillä. Jotkut musiikin ystävät ovatkin tästä syystä ruvenneet vihaamaan autotunen käyttäjiä ja halveksivat heitä, monet puolestaan pitävät suuresti juuri tämänlaisista hiukan "kaikuvista" Auto-tune efekteistä. Ensimmäinen edelläkuvattua efektitekniikkaa hyödyntänyt, suuren yleisön tietoisuuteen noussut, kappale oli Cherin vuonna 1998 julkaistu kappale '"Believe".[1] Muita tunnettuja vireenkorjausta hyödyntäviä kappaleita ovat muun muassa Eiffel 65:in "Blue (Da Ba Dee)" ja Daft Punkin "One More Time". R&B-artisti T-Pain käyttää kaikissa kappaleissaan Auto-Tunea. Räppäri Kanye West käyttää Auto-Tunea neljännellä studioalbumillaan 808s & Heartbreakilla. Rap-artisti Jay-Z teki vuonna 2009 Autotunea vastustavan "D.O.A. (Death of Autotune)" -nimisen kappaleen. Kappale löytyy Jay-Z:n The Blueprint 3 -albumilta.

Lähteet

Aiheesta muualla