Ero sivun ”Krunnien saaristo” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Tve4 (keskustelu | muokkaukset)
p jatketaan...
Totuus (keskustelu | muokkaukset)
p {{tynkä/Saari}}
Rivi 35: Rivi 35:
'''Maakrunni''' on saariston toiseksi suurin saari. Saariston pohjoisin saari on '''Pohjanletto''', noin 3 km Ulkokrunnin pohjoispuolella.
'''Maakrunni''' on saariston toiseksi suurin saari. Saariston pohjoisin saari on '''Pohjanletto''', noin 3 km Ulkokrunnin pohjoispuolella.


{{tynkä/Maantiede}}
{{tynkä/Saari}}
{{tynkä/Suomi}}
{{tynkä/Suomi}}



Versio 2. huhtikuuta 2006 kello 07.27

Krunnien saaristo
Saarten määrä 14
Suurin saari Ulkokrunni
Muita saaria Isokivenletto, Kraasukka, Maakrunni, Paska-Kraasukka, Pohjanletto, Raiska, Ristikari, Rytikari, Tasasenletto, Tyni, Törö, Vatunginletto,
Pinta-ala 4579 ha
Sijainti Perämeri, Pohjanlahti
Kunta, valtio Ii, Suomi
Väkiluku 0

Krunnien suojelualue sijaitsee Pohjanlahden pohjoisosassa Perämerellä Iin edustalla. Se on muodostettu Maakrunnin ja Ulkokrunnin saarista sekä niitä ympäröivistä pienemmistä saarista. Saariston lähimmät saaret ovat 11 kilometrin päässä rannikolta, kaukaisimpien ollessa 21 kilometrin päässä rannikolta. Krunnien luonnonsuojelualue on yksityinen suojelualue, jota hallinnoi Maakrunni-säätiö. Saaret rauhoitettiin virallisesti vuonna 1956, mutta ne ovat olleet epävirallisesti rauhoitusalueena vuodesta 1937 saakka.

Krunnien suojelualueeseen kuuluvat saaret ovat pääosan vuodesta maihinnousukiellossa.

Saaret

Krunnien saaristo jakaantuu neljään eri osaan. Niistä pohjoisin on Pohjanletto-niminen kolmen pienen saaren ryhmä. Idässä sijaitsevat Maakrunni ja Rytikari. Etelässä ovat Kraasukka ja Paska-Kraasukka -saaret sekä Tasasenletto. Pääsaari Ulkokrunni ja sitä ympäröivät pikkusaaret sijaitsevat lännessä.

Saariston läntisin saari, pääsaari Ulkokrunni on toiminut pitkään luotsiasemapaikkana. Saaren itäisimmässä kärjessä sijaitsee Ulkokrunnin pooki. Saaren vanha luotsiasema toimii nykysin Oulun yliopiston Perämeren tutkimusaseman tiloina.

Maakrunni on saariston toiseksi suurin saari. Saariston pohjoisin saari on Pohjanletto, noin 3 km Ulkokrunnin pohjoispuolella.

Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.