Ero sivun ”Assistentti” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
15 merkkiä poistettu ,  11 vuotta sitten
Tehtäviä hieman tarkennettu, yliassistentti selkeämmin tohtoritehtäväksi
(Tehtäviä hieman tarkennettu, yliassistentti selkeämmin tohtoritehtäväksi)
{{tämä artikkeli|kertoo yliopiston työtehtävästä. Se on myös [[sihteeri]]stä käytettävä ammattinimike.}}
 
'''Assistentti''' tarkoittaa yleisesti apulaista. [[Yliopisto|Yliopistossa]] assistentti on määräaikainen tehtävä (tyypillisesti 3-5 vuotta), joka on tarkoitettu [[tieteellinen jatkotutkinto|tieteellistä jatkotutkintoa]] eli [[lisensiaatti|lisensiaatin]] tai [[tohtori|tohtorin]] tutkintoa suorittaville [[jatko-opiskelija|jatko-opiskelijoille]]. Tavallisesti työtehtäviinTyötehtäviin kuuluu tutkimustyön lisäksi yksinkertaisempia opetustehtäviä, kuten harjoitusten pitoa, harjoitustöiden tai laboratoriotöiden ohjausta sekä joskus myös luennointia.
 
Riippumatta henkilön varsinaisesta asemasta tarkoittaa akateemisessa assistentti puhekielessä usein ketä tahansa yliopistonyliopistossa opettajaaopettavaa henkilöä, joka antaa pääsääntöisesti muuta kuin luennointiopetusta.{{lähde}}
 
Erotukseksi varsinaisista assistenteista käytetään joskus termiä ''tuntiassistentti'' tarkoittamaan yliopistoissa tuntityönä opettavaamuuta kuin luento-opetusta antavaa henkilöä. Tässä tehtävässä voi olla myös opiskelijoita, joilla ei vielä ole tutkintoa. Varsinaista tuntiassistentin nimikettä ei ole, vaan näitä tehtäviä hoitavat henkilöt ovat työnimikkeeltään '''[[tuntiopettaja|sivutoimisia tuntiopettajia]]''' tai '''[[tutkimusapulainen|tutkimusapulaisia]]'''.
 
'''Yliassistentti''' on yliopiston määräaikainen tehtävä (tyypillisesti 5 vuotta), johon pääsemiseksi vaaditaan lisensiaatin taipääsääntöisesti tohtorin tutkinto. Myös lisensiaatintutkinto tai [[ylempi korkeakoulututkinto]] ja erityinen perehtyneisyys alaan. Käytännössä lisensiaatin tutkinnon suorittamisen vähennyttyä minimivaatimukseksi on ainakin tekniikan alalla muodostunut ylempi korkeakoulututkinto ja vähintään viiden vuoden työkokemus. Yliassistentuuria käytetään nykyään pätevöitymistehtävänä tohtoreille. Tavallisesti työtehtäviin kuuluu opetusta samaan tapaan kuten assistentillakin, mutta luennoinnin osuusvoi ontulla suurempikyseeseen.
Käytännössä yliassistentuuri on nykyään pätevöitymistehtävä tohtoreille. Tavallisesti työtehtäviin kuuluu opetusta samaan tapaan kuten assistentillakin, mutta luennoinnin osuus on suurempi. Yliassistentit ohjaavat myös opinnäytetöitä, erityisesti kandidaattitasolla.
 
[[Luokka: Yliopiston virat]]
955

muokkausta

Navigointivalikko