Ero sivun ”Marco van Basten” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Botti lisäsi luokkaan Luokka:Elävät henkilöt
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: bs:Marco van Basten
Rivi 108: Rivi 108:
[[bn:মার্কো ফন বাস্তেন]]
[[bn:মার্কো ফন বাস্তেন]]
[[jv:Marco van Basten]]
[[jv:Marco van Basten]]
[[bs:Marco van Basten]]
[[bg:Марко ван Бастен]]
[[bg:Марко ван Бастен]]
[[ca:Marco van Basten]]
[[ca:Marco van Basten]]

Versio 11. tammikuuta 2011 kello 23.19

Marco van Basten
Marco van Basten.
Henkilötiedot
Koko nimi Marcel van Basten
Syntymäaika 31. lokakuuta 1964 (ikä 59)
Syntymäpaikka Utrecht, Alankomaat
Seura
Seura -
Tehtävä Päävalmentaja
Seurat
Vuodet Seura O (M)
1982-1987
1987-1993
Alankomaat AFC Ajax
Italia AC Milan
133(129)
147(90)
Maajoukkue
1983-1992 Alankomaat Alankomaat 58(24)
Valmennusura
2003-2004
2004-2008
2008-2009
Alankomaat AFC Ajax reservit
Alankomaat Alankomaiden maajoukkue
Alankomaat AFC Ajax

Seurajoukkueuran tilastot kattavat vain kansalliset sarjat.

Marco van Basten (s. 31. lokakuuta 1964) on alankomaalainen jalkapallovalmentaja ja entinen hyökkääjä.

Pelaajana

Van Bastenia pidetään yhtenä maailman kaikkien aikojen parhaista hyökkääjäpelaajista. Van Basten pelasi nuoruudessaan Elinkwijkissä ja Amsterdamin Ajaxin nuorisojoukkueissa. Ajaxin edustusjoukkueessa hän pelasi vuosina 1982—1987 133 ottelua joissa teki 128 maalia. Hän voitti Eredivisien maalikuninkuuden neljänä vuonna (1984, 1985, 1986 ja 1987) peräkkäin. Kaudella 1985–1986 hän teki 26 ottelussa 37 maalia ja sai tämän johdosta myös Euroopan parhaan maalintekijän Kultaisen kengän.

Vuonna 1987 van Basten siirtyi yhdessä maanmiestensä Ruud Gullitin ja Frank Rijkaardin kanssa AC Milaniin ja heti ensimmäisellä kaudellaan 1988 voitti joukkueessa Serie A:n mestaruuden. Hän kärsi kuitenkin nilkkavammasta ja pelasi vain 11 ottelussa. Samana vuonna EM-kilpailuissa van Basten oli kisojen tähti. Hän voitti viidellä maalillaan turnauksen maalikuninkuuden. Eräs maaleista syntyi Alankomaiden 2–0-voittoon päättyneessä loppuottelussa Neuvostoliittoa vastaan. Maalia on usein pidetty yhtenä jalkapallohistorian hienoimmistalähde?: van Basten potkaisi korkean ilmeisesti keskitykseksi tarkoitetun ristipallon läheltä vastustajan päätyrajaa arvaamattomasti suoraan ilmasta maaliin. Mm. Franz Beckenbauer kehui maalia vuosisadan parhaimmaksi.

1988–1989 van Basten pelasi erinomaisesti sujuneen kauden seurajoukkueessaan. Hän teki Serie A:ssa 19 maalia ja voitti Euroopan cupin. Samana vuonna hänet valittiin Euroopan parhaaksi pelaajaksi. Seuraavalla kaudella hän voitti Serie A:n maalikuninkuuden ja voitti toistamiseen peräkkäin Milanin riveissä Euroopan cupin. Kausi 1989–1990 sujui vaatimattomammin sekä Milanilta että van Bastenilta, mutta seuraavalla kaudella uuden valmentajan Fabio Capellon alaisuudessa joukkue ei hävinnyt Serie A:ssa yhtään peliä ja voitti mestaruuden van Bastenin tehtyä 25 maalia, mikä riitti jälleen maalikuninkuuteen. 1992 EM-kilpailuissa Alankomaat putosi jatkosta välieräottelussa Tanskaa vastaan van Bastenin epäonnistuttua rangaistuspotkukilpailussa omassa yrityksessään.

Milan jatkoi vahvoja otteitaan kaudella 1992–1993 ja van Basten valittiin kolmannen kerran Euroopan parhaaksi pelaajaksi. Ottelussa AC Anconaa vastaan hän kuitenkin sai nilkkavamman ja joutui käymään läpi pitkällisiä operaatioita. Hän palasi Milaniin vielä Mestarien liigan loppuotteluun Olympique de Marseillea vastaan, jonka se hävisi. Ottelu jäi van Bastenin viimeiseksi hänen jouduttua lopettamaan uransa jo 28-vuotiaana jalkavaivojen takia. Hän kuitenkin palasi pelikentille vielä vuoden 2005 joulukuussa Demetrio Albertinin ystävyysotteluun, jossa myös onnistui maalinteossa.

Meriitit pelaajana

Valmentajana

Virallisesti van Basten jätti Milanin vuonna 1995. Lopetettuaan uransa hän ilmoitti, ettei koskaan ryhtyisi valmentajaksi, mutta sana ei pitänyt, ja kaudella 2003–2004 hän toimi Ajaxin B-joukkueessa entisen pelitoverinsa John van't Schipin apuvalmentajana. 29. heinäkuuta 2004 hänet nimitettiin Alankomaiden maajoukkueen päävalmentajaksi, apurinaan van't Schip. [1]

Maajoukkueen valmentajana van Basten on korostanut joukkueen merkitystä ja vallankumouksellisesti pudotti joukkueesta useita tähtipelaajia kuten Clarence Seedorfin, Patrick Kluivertin, Andy van der Meyden, Edgar Davidsin ja Roy Makaayn, joiden sijaan nosti joukkueeseen lukuisia pelaajia kolmen suurseuran Ajaxin, PSV:n ja Feyenoordin ulkopuolelta, kuten AZ Alkmaarin Denny Landzaatin, Barry Opdamin, Barry van Galenin, Ron Vlaarin, Jan Kromkampin ja Joris Mathijsenin sekä muista muun muassa Khalid Boulahrouzin, Hedwiges Maduron, Ryan Babelin ja Romeo Castelenin. 2006 MM-kilpailuiden karsinnoissa joukkue ei hävinnyt yhtään ottelua. Itse lopputurnauksessa joukkue sijoittui alkulohkossaan toiseksi, mutta hävisi neljännesvälierissä Portugalille.

Van Bastenin johdolla Alankomaat selviytyi myös EM-lopputurnaukseen 2008 Sveitsiin ja Itävaltaan. Karsintalohkossaan Romanian jälkeen toiseksi tullut Alankomaat pelasi kisoissa ns. kuolemanlohkossa yhdessä Ranskan, Italian ja Romanian kanssa.

Helmikuussa 2008 kerrottiin, että van Basten siirtyy EM-kisojen jälkeen AFC Ajaxin päävalmentajaksi nelivuotisella sopimuksella. Van Basten on jo aiemmin kertonut jättävänsä tehtävät maajoukkueen päävalmentajana EM-kisojen jälkeen. [2]

EM-lopputurnauksessa van Bastenin luotsaamat oranssipaidat jyräsivät vakuuttavasti kimurantin alkulohko C:n voittoon kukistamalla Italian, Ranskan ja Romanian. Puolivälierissä suurimmaksi mestarisuosiksi noussut van Bastenin Oranje kuitenkin kärsi kirvelevän 1-3 jatkoaikatappion Venäjälle. Ottelussa van Basten joutui nöyrtymään maanmiehelleen Guus Hiddinkille taktisessa taistossa.

Van Bastenin johdolla Ajax ei onnistunut kaudella 2008/09 taistelemaan mestaruudesta AZ Alkmaarin kanssa, vaan joutuu tyytymään kolmanteen sijaan. Toukokuussa 2009 van Basten ilmoittikin eroavansa tehtävistään. [3]

Keväällä 2010 AC Milanin huhuttiin tavoittelevan van Bastenia uudeksi päävalmentajakseen. Nilkkavaivoista kärsivä van Basten kuitenkin ilmoitti ettei kykene vaivojensa vuoksi toistaiseksi jatkamaan valmennusuraansa. [4]

Meriitit valmentajana

Aiheesta muualla

Edeltäjä:
Dick Advocaat
Alankomaiden jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja
2004–2008
Seuraaja:
Bert van Marwijk
Edeltäjä:
Adrie Koster
AFC Ajaxin päävalmentaja
2008-5/2009
Seuraaja:
John van 't Schip (interim)

Malline:Link GA

Viitteet