Ero sivun ”Alleeli” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
LucienBOT (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: ar:أليل - وراثة
Mjbmrbot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti muokkasi: ar:أليل (وراثة)
Rivi 12: Rivi 12:
[[Luokka:Perinnöllisyystiede]]
[[Luokka:Perinnöllisyystiede]]


[[ar:أليل - وراثة]]
[[ar:أليل (وراثة)]]
[[az:Allel]]
[[az:Allel]]
[[id:Alel]]
[[id:Alel]]

Versio 10. tammikuuta 2011 kello 08.37

Alleelit ovat saman geenin vaihtoehtoisia muotoja, joilla on kromosomissa sama lokus eli paikka.[1] Diploidin solun vastinkromosomeissa samassa geenilokuksessa sijaitsevat alleelit muodostavat alleeliparin. Klassisen perinnöllisyystieteen keksijä Gregor Mendel otti käyttöön käsitteen alleeli tarkoittamaan perinnöllisyyden perusyksikköä.

Diploidi solu on homotsygoottinen, jos sen molemmissa vastinkromosomeissa on geenistä sama alleeli, tai heterotsygoottinen, jos alleelit ovat erilaiset. Monessa tapauksessa heterotsygootin parin toinen alleeli on dominoiva eli vallitseva, toinen resessiivinen eli väistyvä. Väistyvän ominaisuuden esilletulo on näin ollen mahdollista vain homotsygoottina. Myös letaali alleeli saattaa olla olemassa heterotsygoottina, homotsygoottina se johtaa yksilön kuolemaan.

Alleelit voivat olla myös epätäydellisesti dominoiva tai ko-dominoivia, jolloin molempien alleelien ominaisuudet ilmenevät yksilön fenotyypissä. Ko-dominoivat alleelit ovat muun muassa ihmisen ABO-veriryhmän takana.

Perinnöllisyystieteessä organismilla normaalisti luonnossa esiintyvää alleelia kutsutaan usein villialleeliksi ja muita alleeleja mutanttialleeleiksi.

Lähteet

  1. Tenhunen, Jukka; Ulmanen, Ismo; Ylänne, Jari: Biologia: Geeni ja biotekniikka, s. 160. 6. uudistettu painos. Helsinki: WSOY, 2004. ISBN 951-0-28293-6.