Ero sivun ”Fukuoka” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 15: Rivi 15:
|Kukka= [[Kamelia]]
|Kukka= [[Kamelia]]
|Lintu= [[Naurulokki]]
|Lintu= [[Naurulokki]]
|Symbolikuva= Flag of Fukuoka City.svg|border
|Symbolikuva= Flag of Fukuoka City.svg
|Symbolikuvaus= Fukuoka
|Symbolikuvaus= Fukuoka
|Pormestari= Hiroshi Yoshida
|Pormestari= Hiroshi Yoshida

Versio 9. tammikuuta 2011 kello 12.56


Fukuoka
(福岡市 (Fukuoka-shi))
Fukuoka
Fukuoka
Valtio Japani
Alue Kyūshū
Prefektuuri Fukuoka
Hallinto
 – Pormestari Hiroshi Yoshida
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 340,03 km²
Väkiluku (1. helmikuuta 2007) 1 418 344
 – Väestötiheys 4 171 as./km²
Symbolit
 – Puu Ilex rotunda
Kusunoki
 – Kukka Kamelia
 – Lintu Naurulokki








Fukuokan kaupunki (jap. 福岡市, Fukuoka-shi) on Fukuokan prefektuurin pääkaupunki ja Kyūshūn suurin kaupunki Japanissa. Fukuoka sijaitsee Kyūshūn luoteisrannikolla, vastapäätä Korean salmen toisella puolella olevaa Busania. Fukuoka sai kaupunkioikeudet 1. huhtikuuta 1972.

Fukuokaa palvelevat Fukuokan lentoasema, San'yō shinkansen -luotijunalinja, joka pysähtyy Hakatan asemalle, sekä autolautat. JR Kyushu operoi kantosiipialusta Hakatan ja Etelä-Korean Busanin välillä. Fukuokan metro avasi uuden linjan, Nanakuma-linjan 2. helmikuuta 2005.

Fukuokasta on peräisin enemmän menestyneitä muusikkoja kuin mistään muusta japanilaisesta kaupungista. J-popin suuriin nimiin kuuluvat Ayumi Hamasaki (Japanin rikkain nainen), Chage & Aska, Shiina Ringo, Spitz, MISIA ja nouseva tähti YUI. 1970-luvulla paikalliset muusikot olivat ylpeitä juuristaan ja nimesivät musiikkityylinsä Mentai Rockiksi. Viime vuosina kaupungin musiikkitarjontaa ovat uudistaneet paikallisten muusikoiden ja ulkomaalaisten muusikoiden yhteistyöyhtyeet, esimerkiksi Fever, Cut Flowers, Dr. Funkinstein ja F8 & The Routes. Myös Free- ja The Faces-yhtyeissä basistina toiminut Tetsu Yamauchi on Fukuokasta kotoisin.

Fukuoka on myös suositun ja tunnetun manga- ja anime-sarja Excel Sagan tapahtumapaikka.

Fukuokan keskustaa Minami-kun näköalatasanteelta pohjoiseen katsottuna

Historia

Fukuokan (Kashiin, Hakatan, Sawaran ja Imazun alueet) sanotaan olevan Japanin vanhin kaupunki, koska se sijaitsee lähellä Kiinaa ja Koreaa. Fukuokan alue on yksi vanhimmista esi-jōmon-kauden asutusalueista. Dazaifu oli maan hallinnollinen keskus vuonna 633, mutta jotkin tutkijat väittävät pääkaupungin olleen juuri tällä alueella. Muinaiset tekstit kuten Kojiki ja arkeologiset löydöt vahvistavat tämän alueen olleen tärkeä Japanin synnylle. Jotkin tutkijat menevät jopa niin pitkälle, että he väittävät tämän olleen juuri ensimmäinen alue, jossa ulkopuoliset ja keisarillinen perhe astuivat maihin.lähde? Kuitenkin monien muiden varhaista Japania koskevien teorioiden tavoin sille ei löydy paljoakaan todisteita.

Mongolien invaasiot (1274 – 1281)

Kivimuuria Fukuokassa

Fukuokan Hakatan lahti on Japanin portti Koreaan ja Kiinaan. Tällaiset portit ovat luonnollisesti herättäneet historian kuluessa paljon kiinnostusta. Mongolien suuri Kublai-kaani – vallattuaan päämantereen – siirsi huomionsa Japaniin alkaen vuodesta 1268, alkaen painostaa Japania ulkoisella paineella jollaista se ei ollut ennen kokenut. Kublai-kaani lähetti aluksi lähetystön Japaniin ilmoittamaan šogunaattia Kublai-kaanin yliherruudesta. Kamakura-šogunaatti kieltäytyi. Kublai lähetti tämän jälkeen useita lähetystöjä Japaniin, joista jokainen ilmoitti yliherruudesta ja joista jokaiseen shōgunaatti vastasi kieltävästi.

Vuonna 1274 Kublai-kaani lähetti 900 laivan ja 33 000 miehen hyökkäyslaivaston, joka koostui pääasiassa goreyolaisista sotilaista (nykyisen Korean niemimaa). Ensimmäinen laivasto tuhoutui epäpätevyyden ja myrskyjen seurauksena.

Ensimmäisen hyökkäyksen jälkeen japanilaiset samurait rakensivat 20 kilometriä pitkän kivimuurin, joka reunusti Hakatan lahtea nykyisen Fukuokan kaupungin alueella. Muuri, joka oli 2–3 meträ korkea ja jolla oli paksuutta 3 metriä, rakennettiin vuosien 1276 ja 1277 välillä ja kaivettiin uudelleen esiin 1930-luvulla.

Kublai lähetti jälleen uuden lähetystön vuonna 1279. Tuohon aikaan Hōjō Tokimune Hōjōn klaanista oli kahdeksantena sijaishallitsijana. Hän ei ainoastaan torjunut tarjousta, vaan katkaisi viiden mongolilähettilään kaulat kutsuttuaan heidät ensin Kamakuraan. Raivostunut Kublai päätti tehdä uuden hyökkäyksen Fukuokan prefektuuriin vuonna 1281, vaatien sotilaita 140 000 ja laivoja 4 000. Kuitenkin vain 1 170 laivaa saatiin koko armeijalle. Japanilaisia sotilaita oli vain 40 000, eikä heillä ollut mitään mahdollisuuksia mongolien armeijaa vastaan. Kublain hyökkäys pääsikin Dazaifuun asti, noin 15 kilometriä Fukuokasta etelään. Kuitenkin onnella oli sormensa pelissä – saarelle iski uusi taifuuni, joka upotti suurimman osan mongolien laivastosta ja antoi ratkaisevan iskun mongolien joukoille.

Juuri tämä taifuuni tultaisiin myöhemmin tuntemaan nimellä Kamikaze (Jumalten tuuli).

Nykyisen kaupungin muodostaminen (1889)

Tenjinin aluetta Fukuokan keskustassa

Fukuoka oli aikoinaan voimakkaan Chikuzenin daimion asuinpaikka ja sillä oli suuri merkitys Japanin keskiaikaisessa historiassa; alueella sijainnut tunnettu Ieyasun temppeli tuhoutui tulipalossa Boshin-sodan aikana 1868.

Nykyinen kaupunki muodostettiin 1. huhtikuuta 1889 kahden kaupungin, Hakatan ja Fukuokan liittyessä. Historiallisesti Hakata oli satama- ja kauppiaiden kaupunki ja oli siten kytköksissä paikalliseen kulttuuriin. Vielä nykyäänkin Hakatan alue on kaupungin tärkeimpiä kaupallisia alueita. Toisaalta, Fukuoka oli samuraiden koti, ja sen nimeä oli käytetty ensimmäisen Chikuzenin daimion, Kuroda Nagamasan, nimettyä sen syntymäpaikkansa mukaan. Nykyisin Fukuokan puolella sijaitsee tärkein kauppa-alue Tenjin.

Kun Hakata ja Fukuoka päättivät yhdistyä, pidettiin Hakatassa kokous uuden nimen päättämiseksi. Aluksi nimeksi valittiin Hakata, mutta ryhmä samuraita ryntäsi sisään kokoukseen ja pakotti paikallaolijat valitsemaan Fukuokan kaupungin yhteiseksi nimeksi. Hakata-nimitystä kuitenkin käytetään yhä viittaamaan Hakatan puolikkaaseen kaupungista ja erityisesti sen rautatieasemasta, Hakatan asemasta sekä murteesta, Hakata-benistä.

Fukuoka 1900-luvulla

Fukuoka ACROS
  • 1995: ACROS (Asian Crosroads Over the Sea), monikäyttöinen tapahtuma- ja kulttuurikeskus perustetaan Fukuokaan parantamaan Aasian maiden välisiä suhteita. Keskus sijaitsee Tenjinissä, ja sen yhteydessä on iso puisto, roikkuva puutarha, kirjasto ja useita muita kiinnostuksen kohteita.
  • 2005: SoftBank Corporation ostaa Daiei Hawksin ja joukkueen uudeksi nimeksi tulee Fukuoka SoftBank Hawks
  • 2005: Voimakas maanjäristys iskee Fukuokaan.

Maantiede

Satelliittikuva Fukuokasta

Fukuokaa ympäröivät kolmelta suunnalta vuoret, ja pohjoiseen avautuu Genkain meri. Suurin osa kaupungin keskustasta on rakennettu entisen meren päälle, ja suunnitelmissa on uusien keinotekoisten saarten rakentaminen Higashi-kun alueelle.

Fukuokasta on noin 7900 kilometriä Helsinkiin, 1100 km Tokioon, 870 km Shanghaihin ja 540 km Souliin. Fukuokan läheisyys Koreaan, Kiinaan ja muihin Aasian maihin näkyy kaupungin pyrkimyksenä toimia Aasian kulttuurin ja talouden risteysalueena.

Ilmasto

Kuten suurimmassa osassa Fukuokan prefektuuria, Fukuokassa on lämmin ilmasto. Kaupungin vuotuinen keskilämpötilä on 16,3°C, ja keskikosteusprosentti on 70 %.lähde? Vuodessa on 1 811 valoisaa tuntia, ja vuotuinen sademäärä on 205 cm.lähde? Pyöreästi 40 % vuodesta on pilvistä.lähde?

Talvella lämpötila putoaa harvoin alle 0°C:n ja talvella sade tulee vetenä, joskus lyhyinä lumisateina. Kevät on lämmin ja aurinkoinen, kirsikoiden kukkiessa maaliskuun loppupuolella tai huhtikuun alkupuolella. Sadekausi kestää noin kuusi viikkoa kesäheinäkuussa, jolloin kosteusprosentti on jatkuvasti lähellä 95 %:a ja lämpötila vaihtelee 25°C:n ja 30°C:n välillä. Kesät ovat kosteita ja kuumia, lämpötilojen noustessa lähelle 37°C:a. Syksy usein ajatellaan Fukuokan parhaaksi ajaksi, sillä lämpötilat pyörivät 20°C:n välillä ja ilma on kuivaa. taifuunikausi on elokuun ja syyskuun aikana.

Maanjäristykset

Maruzen Buildingin rikkoutuneet ikkunat järistyksen jälkeen

Fukuoka ei ole läheskään niin seismisesti aktiivinen kuin monet muut Japanin osat, mutta Fukuokassakin koetaan maanjäristyksiä toisinaan. Voimakkain järistys sataan vuoteen tapahtui 20. maaliskuuta 2005 kello 10:53, jolloin järistyksen teho japanilaisella skaalalla oli heikko 6, kun maksimi olisi 7. Järistyksen seurauksena 1 ihminen kuoli jäätyään romahtavan seinän alle, ja yli 400 ihmistä loukkaantui. Järistyksen keskipiste oli Genkain meressä, Fukuokan keskustan halki kulkevan Kegon halkeaman ennen tuntemattomassa haarassa. Genkain saari, Nishi-kun osa, vaurioitui kaikista raskaimmin, ja kaikki sen asukkaat siirrettiin turvaan Fukuokan Fukuoka Kokusai Centeriin. Jälkijäristykset jatkuivat ajoittain seuraavien viikkojen aikana samaan aikaan, kun rakentajat työskentelivät vaurioituneiden rakennusten korjaamiseksi. Perinteiset japanilaiset talot kärsivät raskaita vaurioita, erityisesti Daimyōn ja Imazumin alueilla, joissa useita taloja purettiin. Vakuutuskorvausten arvioitiin nousseen noin 15,8 miljardiin jeniin (noin 100 miljoonaa euroa).

Fukuokan tunnetuin halkeama on juuri Kegon halkeama, joka kulkee koillisesta kaakkoon suurin piirtein Nishitetsun Ōmutan linjan suuntaisesti. Aikaisemmin halkeaman arvioitiin olevan vain 22 kilometriä pitkä, mutta nykyään sen pituudeksi arvioidaan noin 40 kilometriä. Halkeaman uskotaan tuottavan magnitudin 7 järistyksen joka 15 000. vuosi. Jos järistyksen keskipiste olisi 10 kilometrin syvyydessä, tarkoittaisi tämä pinnalla noin magnitudin heikko 6 järistystä Fukuokan keskustassa, kuten 20. maaliskuuta 2005. Ennen järistystä todennäköisyyden maanjäristykselle tunnetulla Kegon halkeaman pätkällä 30 vuoden sisällä oli laskettu olevan 0,4 %. 20. maaliskuuta 2005 jälkeen tätä todennäköisyyttä on nostettu toistuvasti.

Suuralueet

Fukuoka on jaettu 7 suuralueeseen (jap. , ku): Suuralue Väestönmäärä Pinta-ala Väestötiheys
vuonna 2004 km² per km²
Higashi-ku 275 652 66,68 4 134
Hakata-ku 190 178 31,47 6 043
Chūō-ku 163 975 15,16 10 816
Minami-ku 247 913 30,98 8 002
Jōnan-ku 127 952 16,02 7 987
Sawara-ku 207 851 95,88 2 168
Nishi-ku 177 625 83,81 2 119

Demografia

Fukuokalaisia Nanokawa-joen rannalla

1. helmikuuta 2007 kaupungissa asui 1 418 344 ihmistä,lähde? ja väestötiheys oli 4 171 ihmistä neliökilometrillä. Kaupungin kokonaispinta-ala on 340,60 km². Väestön keski-iän ollessa 38,6 vuotta on Fukuoka Japanin toiseksi nuorin suurkaupunki.lähde? 4,4 %:n kasvuvauhdillaan se on myös Japanin toiseksi nopeimmin kasvava kaupunki.lähde?

Kulttuuri ja turismi

Fukuoka valittiin yhdeksi "Maailman 10:stä kuumimmasta kaupungista" Newsweek-lehdessä sen 3.10. heinäkuuta 2006 julkaistussa versiossa. Syitä valintaan olivat keskeinen sijainti Aasiassa, kasvava turismi ja kaupankäynti sekä lentokentän ja sataman kasvanut kapasiteetti.

Nähtävyydet

Fukuoka Tower Hakatan lahden rannalta katsottuna

Fukuokan läntisessä osassa sijaitseva Sky Dream Fukuoka on maailman toiseksi suurin maailmanpyörä, ja samalla Aasian toiseksi suurin. Sen korkeus on 120 metriä, halkaisijan ollessa 112 metriä. Fukuokan linnan rauniot sijaitsevat Ōhorin puiston vieressä. Linnasta on jäljellä vain muutamia muureja ja vallituksia Meiji-restauraation aikaisten levottomuuksien synnyttämän tulipalon takia. Linnaa on korjailtu ja muutamia torneja on rakennettu uudestaan betonista 1950 - 60-luvulla, kun Japanissa oli trendinä rakentaa vanhoja linnoja turistien houkuttelemiseksi.

Marine Park Uminonakamichi sijaitsee Hakatan lahden pohjoispuolella sijaitsevalla kapealla niemellä. Puistossa on huvipuisto, eläinpuisto, puutarhoja, uimarantoja, hotelli ja suuri akvaario.

Hakatan aseman lähellä sijaitsee Canal City Fukuoka, suuri ja erikoinen kauppakeskus-hotelli-asuintalokompleksi, jota voi kuvailla kaupungiksi kaupungin sisällä. Canal Citystä löytyy muun muassa elokuvateatteri, kauppoja, hotelli, Fukuokan teatteri ja Raumen Stadium 2.

Festivaalit

Fukuokassa pidetään vuosittain useita erilaisia festivaaleja. Näistä suurimmat ovat Hakata Dontaku ja Hakata-Gion Yamakasa.

Yamakasa

Pääartikkeli: Hakata-Gion Yamakasa
Canal City Hakata

Yamakasa-festivaalia (jap. 博多祗園山笠祭, Hakata-Gion Yamakasa -matsuri) vietetään Fukuokassa kahden viikon ajan heinäkuussa. Festivaalilla on yli 700 vuotta vanhat perinteet. Miehistä koostuvat joukkueet (naiset eivät saa osallistua, lukuun ottamatta pieniä tyttöjä), jotka edustavat Hakatan eri kaupunginosia, juoksevat kilpaa aikaa vastaan ennaltamäärättyä reittiä kantaen useita satoja kiloja painavaa, bambusta tehtyä alustaa.

Kilpailijat käyttävät vapaa-ajallaan geta-sandaaleita, valkoisia sortseja, valkoista aluspaitaa, joukkueen tunnuksella koristeltua happi-takkia ja kankaista vyötä. Kilpailujen aikana he käyttävät perinteistä shimekomia, haarojen kautta lantiolle tiukalle sidottua valkoista tai tumman sinistä alusvaatetta, perinteisiä pitkävartisia tabi-kenkiä, happi-takkia, joka on sidottu rinnalta kiinni, otsahihnaa sekä shimekomiin kiedottua manillaköyttä. Köyttä käytetään bambualustan kantoon.

Kaksiviikkoisen festivaalin aikana kilpailijat osallistuvat erilaisiin rituaaleihin ja harjoitusjuoksuihin, joiden aikana kilpailijat nukkuvat vain muutamia tunteja yössä. Aikaisin viimeisen päivän aamuna kilpailijat ottavat osaa itse pääkilpailuun, jota seuraa vuosittain noin 2 miljoonaa ihmistä paikan päällä ja televisiosta. Kilpailun jälkeen kilpailijat vetäytyvät syömään ravintoloihin ja juhlimaan menestystään. Joukkueiden kesken jaetaan palkintoja, ja joukkueiden johtajat käyvät osoittamassa kunnioitustaan ja syömässä muiden joukkueiden luona.

Hakata Dontaku

Hakata Dontaku (jap. 博多どんたく港祭, Hakata Dontaku Minato Matsuri) on Fukuokassa 3. ja 4. toukokuuta järjestettävä Festivaali. Festivaalin historia alkaa noin 800 vuoden takaa ja siihen osallistuu yli 2 miljoonaa ihmistä. Hakata Dontaku onkin Japanin kultaisen viikon suosituin festivaali. Festivaalin aikana esiintymislavoja pystytetään jokapuolelle keskustaa. Lavoilla esitetään perinteisiä japanilaisia esityksiä ja festivaalin aikana järjestetään myös paraati.

Festivaali keskeytettiin Meiji-kaudella seitsemäksi vuodeksi. Sen järjestämistä jatkettiin 12. Meijin hallintovuotena ja on siitä lähtien tunnettu nimellä Hakata Dontaku.

Urheilu

Fukuoka Yahoo! Dome

Fukuoka on baseball-joukkue Fukuoka SoftBank Hawksin, joka on yksi Japanin huippujoukkueista, kotikaupunki. Vuonna 2004 joukkuetta uhkasi konkurssi, ja sen omistaja Daiei oli pakotettu myymään joukkue SoftBank Capitalin Masayoshi Sonille. Joukkueen nimi muuttui Fukuoka SoftBank Hawksiksi vuoden 2005 kaudella.

Fukuoka on myös ammattilaisjalkapallojoukkue Avispa Fukuokan kotikaupunki. Avispa Fukuoka pelaa tällä hetkellä J. Liigan toisessa lohkossa, J2:ssa.

Fukuokan pormestari, Hirotarō Yamasaki toivoi olympialaisia Fukuokaan ja Kyūshūn vuodeksi 2020 kutsuen niitä "Fukuokan-Kyūshūn olympialaisiksi." Fukuoka hävisi kuitenkin kilpailun Tokiolle vuoden 2016 olympialaisista. Tokion kiistanalainen pormestari Shintarō Ishihara syytti Fukuokan suunnitelmaa liian pienimuotoiseksi.lähde? Jotkut myös pitivät Yamasakin tarjousta olympiakaupungiksi lähinnä tekosyyksi rakentaa kaupunkiin uusi lentokenttä.lähde?

Vuosittaisia Fukuokassa pidettäviä urheilukilpailuita:

Myös Maastojuoksun maailmanmestaruuskilpailut 2006 pidettiin Fukuokassa.

Joukkueet ja kotikentät

Joukkue Urheilulaji Liiga Kotikenttä Perustettu
Fukuoka Softbank Hawks Baseball Tyynenmeren liiga Fukuoka Yahoo! Japan Dome 1938
Avispa Fukuoka Jalkapallo J. League Hakata no Mori Stadium 1982

Koulutus

Fukuokan kaupunki hoitaa kaikkien julkisten ala- ja yläasteiden ylläpitoa prefektuurin hoitaessa lukiotason koulutuksen järjestämisen.

Hakata Seishō -lukio ei vaadi koulupukua oppilailtaan, mikä on harvinaista japanilaisissa toiseen asteen oppilaitoksissa.

Yliopistot

Ystävyyskaupungit

Fukuokalla on useita ystävyyskaupunkeja:

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Fukuoka.