Ero sivun ”Ehimen prefektuuri” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p kartta
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 2: Rivi 2:
Nimi = Ehime |
Nimi = Ehime |
JapanilainenNimi = 愛媛県 ''Ehime-ken'' |
JapanilainenNimi = 愛媛県 ''Ehime-ken'' |
Symboli = |
Symboli = Flag of Ehime Prefecture.svg |
Pääkaupunki = [[Matsuyama]] |
Pääkaupunki = [[Matsuyama]] |
Alue = [[Shikoku]] |
Alue = [[Shikoku]] |

Versio 8. tammikuuta 2011 kello 15.15

Ehimen prefektuuri
愛媛県 Ehime-ken
Japanin prefektuuri
Lippu
Lippu
Sijainti
Sijainti
Valtio Japani
Alue Shikoku
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Matsuyama
 – Kuvernööri Moriyuki Kato
Pinta-ala 5 676,44 km² (26..)
Väkiluku (2000) 1 493 126 (27..)
 – väestötiheys 263 as./km²
Symbolit
 – Kukka Satsuma,
(Citrus unshiu)
 – Puu Mänty,
(Pinus)
 – Lintu Japaninpunarinta,
(Erithacus akahige)
Lyhenteet
 – ISO 3166 JP-38
http://www.pref.ehime.jp/index-e.htm

Ehimen prefektuuri (jap. 愛媛県, Ehime-ken) on yksi Japanin 47 prefektuurista. Prefektuuri sijaitsee Shikokun saaren luoteisrannikolla Japanissa ja sen pääkaupunki on Matsuyama.

Maantiede

Ehimen prefektuuri sijaitsee Seton sisämeren rannalla. Sen naapuriprefektuurit ovat Kagawa pohjoisessa ja Tokushima kaakossa. Ehimessä sijaitsee läntisen Japanin korkein vuori, Ishizuchi.

Kaupungit

Ehimen prefektuurissa sijaitsevat kaupungit:

Kylät piirikunnittain

Piirikunta Kylä
Iyo Masaki · Tobe
Kamiuken   Kumakogen
Kita Uchiko
Kitauwa Kihoku · Matsuno
Minamiuwa Ainan
Nishiuwa Ikata
Ochi Kamijima

Ilmasto

Vuoden keskilämpötila on 16,1°C, se jakautuu niin, että kylmimmän kuukauden tammikuun keskilämpötila on 5,3°C ja lämpimimmän elokuun 27°C. Sateet tulevat pääosin kesä-heinäkuussa.

Historia

Ehimen vanhan nimen, Iyo, sanotaan ilmestyneen ensimmäisen kerran muinaisissa kirjoituksissa 700-luvun alussa. Ehime on tunnettu kuumista lähteistään (onsen), ja sen vanhan nimen Iyon uskotaan kehittyneen kuumaa vettä tarkoittavasta sanasta Iyu. Alueen virallinen nimi oli Taika-uudistuksista 645 Meiji-restauraatioon asti Iyo-no-kuni. Tämän jälkeen prefektuuria ryhdyttiin kutsumaan sen nykyisellä nimellä.

Keskiajalla Iyo-no-kunissa syntyivät suiguneiksi kutsutut merimiesjoukot, jotka vartioivat Seton sisämerta. Useiden ryhmien yhdistäessä voimansa syntyi rannikkovartiosto nimeltään Iyo-Suigun. He kukistivat alueella ryösteleviä wakōta, taistelivat Genpein sodassa ja puolustivat Japania mongolien hyökkäyksiä vastaan 1274- ja 1281-luvuilla.

Tokugawa-shogunaatin aikaan Iyo-no-kunista tuli Iyo-happan ja se paloiteltiin seitsemäksi lääniksi, jotka jaettiin shogunin liittolaisille. Yksi näistä oli Katō Yoshiakira, jolle luovutettiin yksi läänityksistä, Matsuyama-han, kiitokseksi urheudestaan Sekigaharan taistelussa. Katō rakensi läänitykselleen Matsuyaman linnan, jonka ympärille nykyinen Matsuyaman kaupunki rakentui. Muut Iyo-happon läänitykset olivat Ozu-han, Niiya-han, Uwajima-han, Yoshida-han, Imabari-han, Saijo-han ja Komatsu-han.

Dōgo Onsen on Japanin vanhimpia onseneita.

Meiji-restauraatio lakkautti feodaalisen yhteiskuntajärjestelmän ja läänitykset muutettiin prefektuureiksi, kunnes ne yhdistettiin vuonna 1873 yhdeksi Ehimen prefektuuriksi.[1]

Talous

Tuotanto vaihtelee hieman Ehimen eri osissa. Eteläisen Ehimen suurimmat teollisuudenalat ovat laivanrakennus sekä kemikaali-, sellu- ja tekstiiliteollisuus. Prefektuurin muissa osissa suositaan kalastusta, maanviljelyä ja metsätaloutta. Ehime on erityisen tunnettu sitrushedelmistään, kuten satsuma (mikan) ja iyokan, sekä helmistään.

Matkailu

Ehimen prefektuuri merkittävimpiä nähtävyyksiä ovat Matsyaman linna sekä yksi Japanin vanhimmista onseneista eli kuuman lähteen vettä käyttävistä kylpylöistä, Dōgo Onsen. Ishizuchin vuori kerää matkailijoita talvisin laskettelemaan ja kesäisin kiipeilemään.

Lähteet

  1. http://www.pref.ehime.jp/kokusai/e-seika1.htm

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ehimen prefektuuri.