Ero sivun ”Postcrossing” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Dinamik-bot (keskustelu | muokkaukset)
p [r2.6.2] Botti lisäsi: he:פוסטקרוסינג
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: ja:ポストクロッシング
Rivi 35: Rivi 35:
[[hu:Postcrossing]]
[[hu:Postcrossing]]
[[nl:Postcrossing]]
[[nl:Postcrossing]]
[[ja:ポストクロッシング]]
[[no:Postcrossing]]
[[no:Postcrossing]]
[[pl:Postcrossing]]
[[pl:Postcrossing]]

Versio 7. tammikuuta 2011 kello 06.35

Postcrossing on kansainvälinen korttirinki, jonka perusideana on lähettää ja vastaanottaa postikortteja. Tämä portugalilaisen Paulo Magalhãesin luoma rinki on saavuttanut suurta suosiota ympäri maailman. Postcrossing-sivustolla on yli 77 tuhatta rekisteröitynyttä käyttäjää 202 eri maasta (syyskuu 2009).[1] Postcrossing ei maksa mitään, sivusto ei peri maksua, ainoastaan ottaa vastaan lahjoituksia. Postcrossingiin liittyneet maksavat vain itse lähettämänsä postikortit ja niihin tarvittavat postimerkit. Kärkikymmenikössä eniten kortteja lähettäneiden maiden listalla ovat Suomen lisäksi Yhdysvallat, Saksa, Alankomaat, Portugali, Englanti, Brasilia, Kanada, Japani ja Kiina. Syyskuuhun 2009 mennessä suomalaiset ovat lähettäneet yhteensä yli 600 tuhatta postikorttia.[2]

Sivuston toiminta

Postcrossingin perusajatus on erittäin yksinkertainen. Se on hyvä tapa vaihtaa kuulumisia maailman maiden kanssa, mahdollisesti saada uusia tuttavia ja jopa terästää kielitaitoa. Jotkut aloittavat harrastuksen myös saadakseen ulkomaisia postimerkkejä kokoelmiinsa, osa kerää itse postikortteja. Omasta kotimaastaan kortteja ei voinut saada ennen kevättä 2008, ellei halunnut osallistua tageihin eli "hippoihin" foorumilla. Keväällä 2008 järjestelmää uudistettiin siten, että "virallisia" osoitteita voi saada myös omaan maahansa.

Portugalilainen Paulo Magalhães perusti kesällä 2005 kansainvälisen verkoston, johon kirjautuva käyttäjä saa halutessaan verkoston ylläpidolta sähköpostitse kenen tahansa postcrossingiin liittyneen katuosoitteen, mistä päin maailmaa tahansa. Osoitteen mukana tulee henkilökohtainen tunnistekoodi, joka kirjoitetaan lähetettävään postikorttiin. Tunnistekoodin (postcard-ID) avulla vastaanottaja kirjaa postikortin saapuneeksi postcrossing-järjestelmän verkkosivuille ja lähettäjän oma osoite siirtyy näin ollen postcrossaajien jakelulistalle, josta sitten ylläpito lähettää sen seuraavalle kortin lähettäjälle. Tällä tavoin varmistetaan, että lähettäjän pitäisi saada yhtä monta korttia kuin on lähettänytkin. Systeemin luvataan olevan turvallinen. Kukaan ei saa kaikkia osoitteita tietokannasta, koska voi olla vain 5 korttia kerrallaan travelling eli matkalla-tilassa. Palvelun käytön voi lopettaa koska tahansa. Kortteihin voi kirjoittaa mitä mieleen tulee, yleisiä aiheita ovat omasta maastaan kertominen, itsestään kertominen ym. yleinen jutustelu.

Tag eli suomalaisittain hippa on epävirallisempaa postcrossailua sivuston foorumilla, johon myös kirjaudutaan sisään. Monet hippailevat siksi, että haluavat lähettää enemmän kuin 5 korttia kerrallaan. Hipat eroavat virallisesta postcrossingista siten, että niissä voi usein valita millaisen kortin lähettää ja saa, sekä mihin maahan ja kenelle. Foorumilla voi myös osallistua esimerkiksi muihin tagien tyyppisiin vaihtoihin myös muilla tavaroilla kuin postikorteilla.

Katso myös

Lähteet

Aiheesta muualla