Ero sivun ”Päävyöhykkeen komeetta” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Xqbot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.5.2) (Botti muokkasi: en:Main belt comet
DirlBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: en:Main-belt comet
Rivi 24: Rivi 24:


[[ar:حزام المذنبات الرئيسي]]
[[ar:حزام المذنبات الرئيسي]]
[[en:Main belt comet]]
[[en:Main-belt comet]]
[[ko:주띠 혜성]]
[[ko:주띠 혜성]]
[[no:Asteroidebeltekomet]]
[[no:Asteroidebeltekomet]]

Versio 31. joulukuuta 2010 kello 10.16

Kuvaan on merkitty kiviplaneettojen ja Jupiterin radat (oranssilla) sekä pikkuplaneetat (eriväriset pienet pisteet). Asteroidivyöhykkeen kohteet on merkitty valkoisella.

Päävyöhykkeen komeetat tai asteroidivyöhykkeen komeetat ovat komeettamaista aktiivisuutta osoittavia jäisiä kappaleita, jotka kiertävät aurinkoa Marsin ja Jupiterin välisellä pääasteroidivyöhykkeellä ja niiden radat ovat vyöhykkeen asteroideille tyypillisiä, eli ympyrämäisiä ja niiden inklinaatio eli kaltevuus on pieni. Näiden taivaankappaleiden, joista ainakin osa luokitellaan sekä pikkuplaneetoiksi että komeetoiksi, uskotaan syntyneen asteroidivyöhykkeellä, eli ne eivät ole joutuneet radoillensa Aurinkokunnan ulko-osista. Poikkeuksena on kuitenkin P/2008 R1 (Garradd), jonka rata ei ole vakaa yli 20 miljoonan vuoden ajan. Tämä tarkoittaa ettei P/Garradd ole todennäköisesti syntynyt nykyisillä sijoillaan, sillä sen radan ikä on paljon Aurinkokunnan noin 4,6 miljardin vuoden ikää lyhyempi.

Päävyöhykkeen komeetat saattavat olla planeetta Maan veden lähde, sillä tavallisten komeettojen veden koostumuksen on todettu eroavan Maan veden koostumuksesta. Päävyöhykkeen komeettojen lisäksi myös joissain aktiivisuutta osoittamattomissa asteroideissa kuten Themiksessä tiedetään olevan jäätä. Myös suurimmassa aseroidissa kääpiöplaneetta Cereksessä epäillään olevan paljon jäätä.

Päävyöhykkeen komeettoja

Lähteet

Tämä tähtitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.