Ero sivun ”Vasili Žukovski” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p [r2.5.2] Botti muokkasi: be-x-old:Васіль Жукоўскі
Rivi 16: Rivi 16:


[[be:Васілій Андрэевіч Жукоўскі]]
[[be:Васілій Андрэевіч Жукоўскі]]
[[be-x-old:Васілій Жукоўскі]]
[[be-x-old:Васіль Жукоўскі]]
[[bg:Василий Жуковски]]
[[bg:Василий Жуковски]]
[[cv:Жуковский Василий Андреевич]]
[[cv:Жуковский Василий Андреевич]]

Versio 29. marraskuuta 2010 kello 11.30

Žukovskin muotokuva.

Vasili Andrejevitš Žukovski (ven. Василий Андреевич Жуковский, 9. helmikuuta 1783 Mišenskoje, Tula24. huhtikuuta 1852 Baden-Baden) oli venäläinen runoilija ja yksi romantiikan vaikuttajista.

Elämä

Žukovski oli venäläisen maanomistajan Nikolai Buninin ja turkkilaisen orjan avioton lapsi, joka nimettiin kummisetänsä mukaan. Nuorena hän opiskeli Moskovassa yliopistossa, jossa sai vaikutteita vapaamuurareilta, englantilaisesta sentimentalismista ja Sturm und Drang -liikkeeltä. Vuonna 1802 Žukovski julkaisi ilmaisen käännöksen Thomas Grayn Elegy Written in a Country Church Yardista.

Napoleonin tunkeutuessa Venäjälle Žukovski liittyi esikuntaan marsalkka Kutuzovin alaisuudessa. Tuona aikana hän tuotti patrioottisia runoelmia, mikä paransi hänen asemaansa hoviin nähden. Sodan jälkeen hän sanoitti Venäjän kansallislaulun Bože, Tsarja hraniin. Hänestä tuli myös hovin jäsen, ja hän tutustui Puškiniin. Liberaali Žukovski toimi myös tulevan tsaari Aleksanteri II:n opettajana.

Vuonna 1841 Žukovski asettui Saksaan, missä hän nai taiteilijaystävänsä tyttären, 18-vuotiaan Elisabeth Reiternin, jonka kanssa hän sai kaksi lasta. Žukovski kuoli 1852, ja hänet haudattiin Aleksanteri Nevskin lavraan Pietariin.