Ero sivun ”Polytetrafluorieteeni” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Xqbot (keskustelu | muokkaukset)
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p [r2.5.2] Botti lisäsi: ml:ടെഫ്ളോൺ
Rivi 44: Rivi 44:
[[lt:Teflonas]]
[[lt:Teflonas]]
[[hu:Poli(tetrafluoroetilén)]]
[[hu:Poli(tetrafluoroetilén)]]
[[ml:ടെഫ്ളോൺ]]
[[nl:Teflon]]
[[nl:Teflon]]
[[ja:ポリテトラフルオロエチレン]]
[[ja:ポリテトラフルオロエチレン]]

Versio 28. marraskuuta 2010 kello 08.16

PTFE
PFA

Teflon on DuPontin tutkijan Roy J. Plunkettin (1910–1994) vuonna 1938 keksimän polytetrafluorieteenin (PTFE) kauppanimi.

Teflon valmistetaan polymeroimalla fluorieteeniä:

Kauppanimeä teflon käytetään myös muista samanlaatuisista muoveista, kuten PFA:

PTFE-molekyyliketju

Aine keksittiin sattumalta. Plunkett työskenteli etsien uusia jäähdytysaineita, ja pumppasi fluoripitoista kaasua kaasupulloon. Hämmästyksekseen hän huomasi, että venttiiliä avattaessa mitään ei tullut ulos. Hän leikkasi pullon auki ja totesi korkeapaineisen kaasun muuttuneen vaaleaksi jauhemaiseksi aineeksi. Kaasupullon rauta oli toiminut katalyyttinä. Kolme vuotta kestäneen tutkimuksen jälkeen DuPont patentoi aineen 1941 ja rekisteröi Teflon-kauppanimen 1944.

Kotitalouksissa teflon on tunnettu pannujen pinnoitteena.

Teflonia valmistettiin ensimmäisen kerran 1938 ja sen ensimmäinen merkittävä käyttökohde oli uraaniheksafluoridin säilytys Yhdysvaltain Manhattan-projektin yhteydessä. Teflonia tuli myyntiin 1946. Teflon liitetään tästä huolimatta toisinaan NASA:n Apollo-kuuohjelman nk. Spin-off-tuotteeksi.

Teflonin kitkakerroin itseään ja terästä vasten on pienin tunnetuista materiaaleista.lähde? Muovi on reagoimatonta ja sitä käytetään kemikaalien säilytykseen ja putkistoissa. Kotitalouksissa teflon on tunnettu pannujen pinnoitteena. Sen sulamispiste on 327 °C. Pintojen pinnoittaminen teflonilla on ongelmallista, koska se ei tartu muihin materiaaleihin. Pinnoittaminen tapahtuu yleensä sintraamalla teflonpulveri kiinni pintaan.

Teflonin kehittäjäyritys DuPont on pitänyt yli 20 vuotta omana tietonaan, että olennainen teflonin valmistuksessa käytettävä komponentti, Perfluoro-oktaanihappo eli PFOA, saattaa olla haitallinen ihmisille ja ympäristölle. DuPontin mukaan teflonilla käsitellyt kuluttajatuotteet ovat turvallisia eikä aineesta jää pitoisuuksia valmiiseen tuotteeseen. Amerikkalaisen ympäristöjärjestön Environmental Working Groupin (EWG) mukaan PFOA on eläinkokeissa aiheuttanut mm. syöpää ja kehitysvammoja. Teflonastioiden käyttö taloudessa, erityisesti niiden ensikuumentaminen tai vahingossa tapahtuva ylikuumentuminen on erittäin vaarallista papukaijoille, mahdollisesti myös muille linnuille. Myös ihmisten on raportoitu saaneen oireita ylikuumentuneesta teflonastiasta. [1][2]

Lähteet

  1. Enviromental working group: PFCs: Global Contaminants: Teflon and other non-stick pans kill birds (englanniksi)
  2. Leena Pätiälä: Lemmikkilinnut ja kodin vaarat (pdf)