Ero sivun ”Paukkupatruuna” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Pale (keskustelu | muokkaukset)
Järjestelyä ja lisäys
Määritelmän korjaus + kh
Rivi 1: Rivi 1:
'''Paukkupatruunoita''' käytetään tavallisimin lähtömerkin antamiseen esimerkiksi urheilukisoissa ja sota- tai ammuntaharjoituksissa, joissa oikeita luoteja ei voida tai haluta käyttää.
'''Paukkupatruunoita''' käytetään tavallisimmin sota- tai ammuntaharjoituksissa, joissa oikeita luoteja ei voida tai haluta käyttää sekä lähtömerkin antamiseen esimerkiksi urheilukisoissa.


Sivilikäytössä yleisin ratkaisu on suustaan tähtimäisesti supistettu luodittamaton metallihylsy, joka laajenee ammuttaessa. Näiden lisäksi on olemassa myös muovihylsyisiä malleja, joissa luotiosa halkeaa ammuttaessa.
Sivilikäytössä yleisin ratkaisu on suustaan tähtimäisesti supistettu luodittamaton metallihylsy, joka laajenee ammuttaessa. Näiden lisäksi on olemassa myös muovihylsyisiä malleja, joissa luotiosa halkeaa ammuttaessa.


[[asevoimat|Asevoimien]], poliisin tai muun viranomaisen harjoituksissa käytetään hajoavalla puu- tai muoviluodilla varustettuja patruunoita. Ammuttaessa puu- tai muoviluotisia paukkupatruunoita [[rynnäkkökivääri]]llä tai muulla automaattiaseella aseen piipussa käytetään [[sysäyksenvahvistin]]ta, joka hajottaa luodin sekä varmistaa aseen toiminnan kannalta riittävän korkean kaasunpaineen. Sysäyksenvahvistajan sijaan voidaan käyttää paukkupatruunapiippus kuten Suomi-KP:ssa tai elokuvissa käytettävissä ampuma-aseissa.
[[asevoimat|Asevoimien]], poliisin tai muun viranomaisen harjoituksissa käytetään hajoavalla puu- tai muoviluodilla varustettuja patruunoita. Ammuttaessa puu- tai muoviluotisia paukkupatruunoita [[rynnäkkökivääri]]llä tai muulla automaattiaseella aseen piipussa käytetään [[sysäyksenvahvistin]]ta, joka hajottaa luodin sekä varmistaa aseen toiminnan kannalta riittävän korkean kaasunpaineen. Sysäyksenvahvistajan sijaan voidaan käyttää paukkupatruunapiippua kuten Suomi-KP:ssa tai elokuvissa käytettävissä ampuma-aseissa.


==Käyttö "oikeassa" tilanteessa==
Paukkupatruunoita voidaan käyttää myös taistelutehtävissä harhauttamistarkoistuksessa tai ihmishenkien säästämiseksi. Esimerkiksi saksalaiset erikoisjoukot vapauttivat vuonna 1977 Mogadishuun kaapatun Lufthansan lentokoneen kaikki 86 matkustajaa paukupatruunoiden avulla: joukot asettivat operaation alussa kaksi sotilasta matkustamon osastojen väliin kilveksi ja tulittamaan paukkupatruunoilla kaappareita kohti aseensa suunnaten. Näin sekä terroristit että matkustajat saatiin suojautumaan vahingoitumattomina ja vapaan tulenkäytön vuoksi tehokkaammin kuin tavallisia ammuksia käyttäen. Kaikki kaapparit, kolme palestiinalaisterroristia, saivat myöhemmin operaation aikana surmansa.
Paukkupatruunoita voidaan käyttää myös taistelutehtävissä harhauttamistarkoituksessa tai ihmishenkien säästämiseksi. Esimerkiksi saksalaiset [[erikoisjoukko|erikoisjoukot]] vapauttivat vuonna [[1977]] [[Mogadishu]]un kaapatun Lufthansan lentokoneen kaikki 86 matkustajaa taktiikalla, jossa paukkupatruunoilla oli merkittävä osa: joukot asettivat operaation alussa kaksi sotilasta matkustamon osastojen väliin "kilveksi" tulittamaan paukkupatruunoilla kaappareita. Näin sekä terroristit että matkustajat saatiin suojautumaan vahingoittumattomina ja vapaan tulenkäytön vuoksi tehokkaammin kuin tavallisia ammuksia käyttäen. Kaikki kaapparit, kolme palestiinalaisterroristia, saivat kuitenkin myöhemmin operaation aikana surmansa.





Versio 25. maaliskuuta 2006 kello 00.19

Paukkupatruunoita käytetään tavallisimmin sota- tai ammuntaharjoituksissa, joissa oikeita luoteja ei voida tai haluta käyttää sekä lähtömerkin antamiseen esimerkiksi urheilukisoissa.

Sivilikäytössä yleisin ratkaisu on suustaan tähtimäisesti supistettu luodittamaton metallihylsy, joka laajenee ammuttaessa. Näiden lisäksi on olemassa myös muovihylsyisiä malleja, joissa luotiosa halkeaa ammuttaessa.

Asevoimien, poliisin tai muun viranomaisen harjoituksissa käytetään hajoavalla puu- tai muoviluodilla varustettuja patruunoita. Ammuttaessa puu- tai muoviluotisia paukkupatruunoita rynnäkkökiväärillä tai muulla automaattiaseella aseen piipussa käytetään sysäyksenvahvistinta, joka hajottaa luodin sekä varmistaa aseen toiminnan kannalta riittävän korkean kaasunpaineen. Sysäyksenvahvistajan sijaan voidaan käyttää paukkupatruunapiippua kuten Suomi-KP:ssa tai elokuvissa käytettävissä ampuma-aseissa.

Käyttö "oikeassa" tilanteessa

Paukkupatruunoita voidaan käyttää myös taistelutehtävissä harhauttamistarkoituksessa tai ihmishenkien säästämiseksi. Esimerkiksi saksalaiset erikoisjoukot vapauttivat vuonna 1977 Mogadishuun kaapatun Lufthansan lentokoneen kaikki 86 matkustajaa taktiikalla, jossa paukkupatruunoilla oli merkittävä osa: joukot asettivat operaation alussa kaksi sotilasta matkustamon osastojen väliin "kilveksi" tulittamaan paukkupatruunoilla kaappareita. Näin sekä terroristit että matkustajat saatiin suojautumaan vahingoittumattomina ja vapaan tulenkäytön vuoksi tehokkaammin kuin tavallisia ammuksia käyttäen. Kaikki kaapparit, kolme palestiinalaisterroristia, saivat kuitenkin myöhemmin operaation aikana surmansa.


Malline:Tynkä/sota