Ero sivun ”Konservatorio” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: pl:Uczelnia muzyczna
RibotBOT (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: en:Music school
Rivi 41: Rivi 41:
[[et:Konservatoorium]]
[[et:Konservatoorium]]
[[el:Κονσερβατόριο]]
[[el:Κονσερβατόριο]]
[[en:College or university school of music]]
[[en:Music school]]
[[es:Conservatorio]]
[[es:Conservatorio]]
[[eo:Konservatorio]]
[[eo:Konservatorio]]

Versio 21. marraskuuta 2010 kello 06.04

Konservatoriot ovat musiikkioppilaitoksia, joiden historia alkaa Ranskan vallankumouksen ajoilta. Uusien sivistysihanteitten mukaan kaikilla tuli olla mahdollisuus opiskella musiikkia ilmaiseksi. Ensimmäiset konservatoriot perustettiin Pariisiin (1795), Prahaan (1811), Wieniin (1817), Lontooseen (1822), Brysseliin (1832) ja Leipzigiin (1843). Konservatoriojärjestelmän synty poiki myös suuren määrän yleistajuisia metodeja musiikin opiskeluun.

Ennen kuin Suomessa oli mahdollista saada korkeatasoista musiikinopetusta, lähtivät suomalaiset opiskelijat ulkomaisiin konservatorioihin opintojen perään. Näistä tärkeimpinä mainittakoon Leipzigin, Pariisin ja Pietarin konservatoriot.

Tämän päivän Suomessa konservatoriot ovat musiikin ja tanssin alan oppilaitoksia, joissa voi suorittaa ammatillisen toisen asteen tutkintoja. Ne antavat myös ammattitutkintoon johtamatonta musiikin perusopetusta.

Suomessa on 15 konservatoriota: Helsingissä, Joensuussa, Kainuun Konservatorio Kajaanissa, Kymen Konservatorio Kotkassa, Tampereella, Pietarsaaressa, Kuopiossa, Turussa, Oulussa, Helsingin Pop & Jazz Konservatorio, Palmgren-konservatorio Porissa, Lahden konservatorio (ent. Päijät-Hämeen konservatorio) Lahdessa, Keski-Pohjanmaan konservatorio Kokkolassa, Pop&Jazz Konservatorio Lappia Torniossa. Hakeminen konservatorioiden järjestämään ammatilliseen koulutukseen tapahtuu valtakunnallisen yhteishaun kautta.

Ammatillinen peruskoulutus

• 15 konservatoriosta 2 toimii Helsingissä, muut eri puolilla Suomea. Pohjoisin konservatorio löytyy Torniosta ja itäisin Joensuusta.

Turun konservatorio on kaksikielinen. Pietarsaaressa opetus annetaan ruotsin kielellä.

• 11 konservatoriota antaa opetusta klassisessa musiikissa Helsingissä, Lahdessa, Turussa, Porissa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Joensuussa, Kokkolassa, Pietarsaaressa ja Oulussa.

• Pop- ja jazzmusiikin koulutusta on Helsingin Pop & Jazz Konservatorion ohella Joensuussa, Jyväskylässä, Kokkolassa, Kuopiossa, Oulussa, Pietarsaaressa, Porissa, Turussa, Torniossa, Kajaanissa ja Kotkassa.

• Kansanmusiikkia voi opiskella Joensuussa ja Keski-Pohjanmaan konservatoriossa Kokkolassa.

• Musiikkiteknologian opinnot löytyvät Helsingin Pop & Jazz konservatorion ohella Oulusta, Porista, Tampereelta, Turusta ja Torniosta.

• Tampereen konservatorion ohella myös Turussa voi suorittaa tanssialan perustutkinnon.

Konservatorioiden toisen asteen koulutus on ammatillista koulutusta, joka antaa myös kelpoisuuden korkeakouluopintoihin lukiota suorittamatta. Useimmissa konservatoriossa on mahdollisuus suorittaa ammattitutkinnon ohella myös ylioppilastutkinto. Konservatorioiden ammatilliseen koulutuksen suorittaminen edellyttää soveltuvuutta alalle, peruskoulun päättötodistuksen ja musiikin perustason opinnot tai vastaavat tiedot ja taidot.

Musiikin perusopetus

Ammattikoulutuksen lisäksi konservatoriot ovat alueensa suuria musiikin perusopetuksen järjestäjiä. Turun konservatorio ja Keski-Pohjanmaan konservatorio Kokkolassa ovat kaksikielisiä oppilaitoksia. Ne antavat musiikin perusopetusta kahdella kielellä, suomeksi ja ruotsiksi. Lisäksi tanssin perusopetusta annetaan Kuopion konservatoriossa, Tampereen konservatoriossa ja Jyväskylän ammattiopistossa.

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.