Ero sivun ”Sergei Kirov” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Xqbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: ca:Serguei Kírov
Rivi 14: Rivi 14:


[[Luokka:Bolševikit|Kirov, Sergei]]
[[Luokka:Bolševikit|Kirov, Sergei]]
[[Luokka:Vuonna 1886 syntyneet|Kirov, Sergei]]
[[Luokka:Vuonna 1934 kuolleet|Kirov, Sergei]]


[[az:Sergey Kirov]]
[[az:Sergey Kirov]]

Versio 16. marraskuuta 2010 kello 18.49

Tiedosto:Kirow.jpg
Sergei Kirov

Sergei Mironovitš Kirov (ven. Серге́й Миро́нович Ки́ров, 27. maaliskuuta 1886, Uržum, Vjatkan kuvernementti1. joulukuuta 1934) oli neuvostovenäläinen vallankumouksellinen.

Syntymänimeltään hän oli Kostrikov (Ко́стриков) ja menetti vanhempansa nuorena. Isoäiti kasvatti häntä seitsenvuotiaaksi, kunnes hänet laitettiin orpokotiin. Kostrikov muutti Pietariin ja liittyi Venäjän sosiaalidemokraattiseen työväenpuolueeseen 1904. Hänestä tuli avainhahmo bolševikkien osuudessa vallankumouksiin 1905 ja 1917.

Vuonna 1905 hänet pidätettiin kolmeksi kuukaudeksi osallisuudesta vuoden 1905 vallankumoukseen. Päästyään vankilasta hän liittyi bolševikkeihin. Vuonna 1906 hänet pidätettiin ja tuomittiin kolmeksi vuodeksi kielletyn kirjallisuuden painamisesta. Hänet vangittiin tämänkin jälkeen vuoksi, jonka jälkeen hän muutti Kaukasiaan Nikolai II:n syrjäyttämiseen asti. Kostrikov otti vallankumouksellisen salanimen Kirov ja hänestä tuli bolševikkien sotilashallinnon johtaja Astrahanissa.

Hän otti osaa sisällissotaan Pohjois-Kaukasian rintamalla vuoteen 1920 asti. Myöhemmin hänestä tuli Azerbaidžanin kommunistipuolueen johtaja. Hän oli luomassa Transkaukasian federatiivista neuvostotasavaltaa 1922, joka oli yksi neljästä Neuvostoliiton muodostaneesta neuvostotasavallasta. Hänestä tuli Stalinin läheinen apuri valtataistelussa vanhoja bolševikkeja, Leninin seuraajia, vastaan. Vuonna 1926 hän sai palkkiona Leningradin ja Luoteis-Venäjän kommunistisen puolueen johtajan aseman.

1930-luvulla Stalin huolestui Kirovin kasvavasta suosiosta. Vuoden 1934 puoluekokouksessa Kirov sai vain kolme hylkäävää ääntä keskuskomiteaan, kun Stalin sai 292. Myöhemmin Stalin pyysi häntä työskentelemään Moskovaan, ilmeisesti pitääkseen häntä silmällä, mutta Kirov kieltäytyi.

1. joulukuuta 1934 puolueen nuori jäsen Leonid Nikolajev ampui Kirovin Leningradissa, mahdollisesti suoraan Stalinin käskystä. Stalin väitti Nikolajevin olleen osa suurempaa, Lev Trotskin johtamaa salaliittoa neuvostohallitusta vastaan. Tämä käynnisti Stalinin puhdistukset ja johti monien johtavien bolševikkien pidätyksiin ja teloituksiin.

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sergei Kirov.