Ero sivun ”Sten Sture vanhempi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Xqbot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 12: Rivi 12:
{{Tynkä/Poliitikko}}
{{Tynkä/Poliitikko}}
{{DEFAULTSORT:Sture vanhempi, Sven}}
{{DEFAULTSORT:Sture vanhempi, Sven}}

[[Luokka:Ruotsalaiset aateliset]]
[[Luokka:Ruotsalaiset aateliset]]
[[Luokka:Vuonna 1440 syntyneet]]
[[Luokka:Vuonna 1503 kuolleet]]


[[da:Sten Sture den ældre]]
[[da:Sten Sture den ældre]]

Versio 16. marraskuuta 2010 kello 14.45

Sten Sture vanhempi tuntemattoman taiteilijan maalauksessa

Sten Sture vanhempi (14401503) toimi Ruotsin valtionhoitajana vuosina 14701497 ja 15011503. Sten Sture oli kuningas Kaarle Knuutinpoika Bonden sisarenpoika. Kuningas oli ennen vuonna 1470 tapahtunutta kuolemaansa nimittänyt Sturen valtakunnan tulevaksi päämieheksi ja poikansa holhoajaksi. Valtaneuvosto nimitti Sturen valtionhoitajaksi samana vuonna. Sture voitti Tanskan Kristianin vuonna 1471 Tukholman edustajalla, mistä syystä häntä on jälkikäteen pidetty Ruotsin vapaustaistelijana ja hankki itselleen voimakkaan, keskitetyn vallan Ruotsissa.

Tanskan kanssa Kalmarin unionin jatkosta ei saatu sovittua, kun Tanskan kuningas Hannu ei saapunutkaan allekirjoittamaan jo neuvoteltua Kalmarin resessiä. Vuonna 1493 Tanska solmi yllättävän liittosopimuksen pitkään Ruotsin kanssa vihollisuuksissa olleen Venäjän kanssa. 1495 alkoi sota Ruotsin ja Venäjän välillä, ns. vanha viha, johon liittyi Viipurin piiritys ja merkillinen Viipurin pamaus. Rauha solmittiin 1497, mutta se oli hatara.

Tanskan kuningas Hannu julisti Ruotsille sodan lähes heti Venäjän kanssa solmitun rauhanteon jälkeen. Hannu pääsi sodassa niskanpäälle ja Sture tunnusti hänen asemansa Ruotsin hallitsijana, ja sai puolestaan itse kuninkaan hovimestarin aseman ja Suomen läänityksekseen. Hannun suosio Ruotsissa laski, kun tiedot tämän tekemistä sopimuksista Venäjän kanssa tulivat ilmi, ja loppuvuodesta 1501 Hannu syrjäytettiin ja Sture palasi valtionhoitajaksi elämänsä jäljellä oleviksi vuosiksi.

Edeltäjä:
Kristian I
kuningas
Ruotsin valtionhoitaja
Ensimmäinen kausi 1470-1497
Seuraaja:
Hannu
kuningas
Edeltäjä:
Hannu
kuningas
Ruotsin valtionhoitaja
Toinen kausi 1501-1503
Seuraaja:
Svante Niilonpoika
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.