Ero sivun ”The Velvet Underground” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 37: Rivi 37:


==Yhtyeen vaiheet==
==Yhtyeen vaiheet==
The Velvet Underground päätyi kuvataiteilija [[Andy Warhol]]in boheemiin seurapiiriin. Vuonna [[1967]] ilmestyi yhtyeen ensimmäinen LP-levy ''The Velvet Underground and Nico'', joka oli tehty yhdessä saksalaissyntyisen laulajattaren [[Nico (muusikko)|Nico]]n kanssa. Levyn tuottajana toimi Andy Warhol, jonka tekemä myös kuuluisa kansikuva on. Levystä ei kuitenkaan tullut myyntimenestystä, mitä ei ole vaikea ymmärtää: synkeäsävyinen The Velvet Underground erosi jyrkästi oman aikansa [[hipit|hippihenkisestä]] populaarimusiikista. Pääosin Lou Reedin säveltämien ja sanoittamien laulujen teemoja olivat esim. [[sadomasokismi]] ("Venus In Furs") ja huumausaineet ("Waiting For The Man", "Heroin"). Musiikillisesti yhtye vuorotteli synkänkauniiden poplaulujen ja repivien särökitaravyörytysten välillä. Vasta paljon myöhemmin ''The Velvet Underground and Nicoa'' alettiin melko yleisesti pitää yhtenä kaikkien aikojen tärkeimmistä rocklevyistä.
The Velvet Underground päätyi kuvataiteilija [[Andy Warhol]]in boheemiin seurapiiriin. Vuonna [[1967]] ilmestyi yhtyeen ensimmäinen lp-levy ''The Velvet Underground and Nico'', joka oli tehty yhdessä saksalaissyntyisen laulajattaren [[Nico (muusikko)|Nico]]n kanssa. Levyn tuottajana toimi Andy Warhol, jonka tekemä myös kuuluisa kansikuva on. Levystä ei kuitenkaan tullut myyntimenestystä, mitä ei ole vaikea ymmärtää: synkeäsävyinen The Velvet Underground erosi jyrkästi oman aikansa [[hipit|hippihenkisestä]] populaarimusiikista. Pääosin Lou Reedin säveltämien ja sanoittamien laulujen teemoja olivat esim. [[sadomasokismi]] ("Venus In Furs") ja huumausaineet ("Waiting For The Man", "Heroin"). Musiikillisesti yhtye vuorotteli synkänkauniiden poplaulujen ja repivien särökitaravyörytysten välillä. Vasta paljon myöhemmin ''The Velvet Underground and Nicoa'' alettiin melko yleisesti pitää yhtenä kaikkien aikojen tärkeimmistä rocklevyistä.


Yhtyeen seuraava LP oli ''White Light/White Heat'' ([[1968]]), jonka ilmestymisen jälkeen John Cale erosi yhtyeestä. Seuraavalla LP:llä ''Velvet Underground'' ([[1969]]) yhtye oli siirtynyt seesteisempään ja [[folk rock|folk]]henkisempään musiikkiin.
Yhtyeen seuraava LP oli ''White Light/White Heat'' ([[1968]]), jonka ilmestymisen jälkeen John Cale erosi yhtyeestä. Seuraavalla LP:llä ''Velvet Underground'' ([[1969]]) yhtye oli siirtynyt seesteisempään ja [[folk rock|folk]]henkisempään musiikkiin.


Vuonna [[1970]] ilmestyi yhtyeen ehkä helpoimmin lähestyttävä ja kaupallisin, mutta edelleen korkeatasoinen LP ''Loaded'', jonka kappaleista "Sweet Jane" on jäänyt elämään rock-klassikkona. Tämän jälkeen The Velvet Underground koki jäsenistön vaihdoksia ja hajosi vielä saman vuoden kuluessa. Tosin yhtyeen nimellä julkaistiin vielä vuonna 1973 ''Squeeze''-niminen levy, jonka teossa Lou Reed ei ollut osallisena, ja joka tästä syystä yleensä jätetään yhtyeen diskografioiden ulkopuolelle.
Vuonna [[1970]] ilmestyi yhtyeen ehkä helpoimmin lähestyttävä ja kaupallisin, mutta edelleen korkeatasoinen lp ''Loaded'', jonka kappaleista "Sweet Jane" on jäänyt elämään rock-klassikkona. Tämän jälkeen The Velvet Underground koki jäsenistön vaihdoksia ja hajosi vielä saman vuoden kuluessa. Tosin yhtyeen nimellä julkaistiin vielä vuonna 1973 ''Squeeze''-niminen levy, jonka teossa Lou Reed ei ollut osallisena, ja joka tästä syystä yleensä jätetään yhtyeen diskografioiden ulkopuolelle.


[[Lou Reed]] on luonut menestyksekkään soolouran. Myös [[John Cale]] ja [[Nico (muusikko)|Nico]] ovat julkaisseet useita soololevyjä. [[Punk]]-liikkeen myötä myös The Velvet Undergroundin levyjen arvostus ja suosio alkoivat vähitellen kasvaa. 1980-luvulta lähtien The Velvet Undergroundilla on ollut suuri vaikutus moniin ns. [[post-punk]]in ja [[vaihtoehtorock]]in esittäjiin.
[[Lou Reed]] on luonut menestyksekkään soolouran. Myös [[John Cale]] ja [[Nico (muusikko)|Nico]] ovat julkaisseet useita soololevyjä. [[Punk]]liikkeen myötä myös The Velvet Undergroundin levyjen arvostus ja suosio alkoivat vähitellen kasvaa. 1980-luvulta lähtien The Velvet Undergroundilla on ollut suuri vaikutus moniin ns. [[post-punk]]in ja [[vaihtoehtorock]]in esittäjiin.


The Velvet Undergroundin kompromissiton musiikkityyli antoi nimen [[Tšekkoslovakia]]n [[samettivallankumous|samettivallankumoukselle]]. [[Václav Havel]] totesi Lou Reedille [http://reason.com/0305/fe.mw.velvet.shtml] ryhtyneensä presidentiksi The Velvet Undergroundin töiden takia.
The Velvet Undergroundin kompromissiton musiikkityyli antoi nimen [[Tšekkoslovakia]]n [[samettivallankumous|samettivallankumoukselle]]. [[Václav Havel]] totesi Lou Reedille [http://reason.com/0305/fe.mw.velvet.shtml] ryhtyneensä presidentiksi The Velvet Undergroundin töiden takia.

Versio 13. marraskuuta 2010 kello 13.42

The Velvet Underground
Tiedot
Toiminnassa 19651973, 19921994
Tyylilaji experimental rock
taiderock
protopunk
Kotipaikka New York, Yhdysvallat
Laulukieli englanti
Jäsenet

Lou Reed
John Cale
Sterling Morrison
Angus Maclise
Maureen Tucker
Doug Yule
Walter Powers
Willie Alexander

Levy-yhtiö

Verve Records
MGM Records
Atlantic Records
Polydor
Mercury Records
Sire Records
Universal Music Group

The Velvet Underground on yhdysvaltalainen rockyhtye, joka perustettiin New Yorkissa vuonna 1966. Yhtyeen keulahahmo oli kitaristi-laulaja Lou Reed. Muita alkuperäisen kokoonpanon jäseniä olivat brittiläinen sähköviulisti-basisti John Cale, kitaristi-basisti Sterling Morrison ja rumpali Maureen Tucker. Viimeksi mainittu oli yksi ani harvoista 1960-luvun naispuolisista rockrumpaleista.

The Velvet Underground ei saavuttanut 1970-luvun alussa päättyneen uransa aikana kovin suurta mainetta, mutta jälkikäteen sitä on pidetty yhtenä rockhistorian merkittävimmistä yhtyeistä. Rockin tyylilajeista varsinkin post-punk on hyvin paljon velkaa The Velvet Undergroundille.

Yhtyeen vaiheet

The Velvet Underground päätyi kuvataiteilija Andy Warholin boheemiin seurapiiriin. Vuonna 1967 ilmestyi yhtyeen ensimmäinen lp-levy The Velvet Underground and Nico, joka oli tehty yhdessä saksalaissyntyisen laulajattaren Nicon kanssa. Levyn tuottajana toimi Andy Warhol, jonka tekemä myös kuuluisa kansikuva on. Levystä ei kuitenkaan tullut myyntimenestystä, mitä ei ole vaikea ymmärtää: synkeäsävyinen The Velvet Underground erosi jyrkästi oman aikansa hippihenkisestä populaarimusiikista. Pääosin Lou Reedin säveltämien ja sanoittamien laulujen teemoja olivat esim. sadomasokismi ("Venus In Furs") ja huumausaineet ("Waiting For The Man", "Heroin"). Musiikillisesti yhtye vuorotteli synkänkauniiden poplaulujen ja repivien särökitaravyörytysten välillä. Vasta paljon myöhemmin The Velvet Underground and Nicoa alettiin melko yleisesti pitää yhtenä kaikkien aikojen tärkeimmistä rocklevyistä.

Yhtyeen seuraava LP oli White Light/White Heat (1968), jonka ilmestymisen jälkeen John Cale erosi yhtyeestä. Seuraavalla LP:llä Velvet Underground (1969) yhtye oli siirtynyt seesteisempään ja folkhenkisempään musiikkiin.

Vuonna 1970 ilmestyi yhtyeen ehkä helpoimmin lähestyttävä ja kaupallisin, mutta edelleen korkeatasoinen lp Loaded, jonka kappaleista "Sweet Jane" on jäänyt elämään rock-klassikkona. Tämän jälkeen The Velvet Underground koki jäsenistön vaihdoksia ja hajosi vielä saman vuoden kuluessa. Tosin yhtyeen nimellä julkaistiin vielä vuonna 1973 Squeeze-niminen levy, jonka teossa Lou Reed ei ollut osallisena, ja joka tästä syystä yleensä jätetään yhtyeen diskografioiden ulkopuolelle.

Lou Reed on luonut menestyksekkään soolouran. Myös John Cale ja Nico ovat julkaisseet useita soololevyjä. Punkliikkeen myötä myös The Velvet Undergroundin levyjen arvostus ja suosio alkoivat vähitellen kasvaa. 1980-luvulta lähtien The Velvet Undergroundilla on ollut suuri vaikutus moniin ns. post-punkin ja vaihtoehtorockin esittäjiin.

The Velvet Undergroundin kompromissiton musiikkityyli antoi nimen Tšekkoslovakian samettivallankumoukselle. Václav Havel totesi Lou Reedille [1] ryhtyneensä presidentiksi The Velvet Undergroundin töiden takia.

The Velvet Underground teki paluun vuonna 1994, mutta jätti kiertueen kesken. Pian tämän jälkeen Sterling Morrison kuoli.

Yhtyeen jäsenet

Diskografia

Alkuperäiset albumit

  • Velvet Underground and Nico (äänitetty 1966, julkaistu 1967; "Deluxe" 2CD edition 2002)
  • White Light/White Heat (äänitetty 1967, julkaistu 1968)
  • The Velvet Underground (äänitetty 1968, julkaistu 1969)
  • Loaded (äänitetty ja julkaistu 1970; "Fully Loaded" 2CD edition 1997)
  • Live at Max's Kansas City (äänitetty 1970, julkaistu 1972; "Deluxe" 2CD edition 2004)
  • Squeeze (äänitetty 1972, julkaistu 1973, jätetään usein pois VU-diskografioista, koska Reed ei ole mukana)
  • Live MCMXCIII (äänitetty ja julkaistu 1993)

Arkistomateriaalia sisältävät myöhemmät julkaisut

  • 1969: The Velvet Underground Live (äänitetty 1969, julkaistu 1974)
  • VU (äänitetty 1968-1969, julkaistu 1985)
  • Another View (äänitetty 1967-1969, julkaistu 1986)
  • Peel Slowly and See (box set, äänitetty 1965-1970, julkaistu 1995)
  • Final V.U. (live box set, äänitetty 1971-1973, julkaistu 2001)
  • Bootleg Series, Vol. 1: The Quine Tapes (live, äänitetty 1969, julkaistu 2001)
  • The Very Best of the Velvet Underground (äänitetty 1966-1970, julkaistu 2003)

Aiheesta muualla

Malline:Link GA

Malline:Link GA