Ero sivun ”Variaattori” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Variaattori''' on automaattinen [[voimansiirto]]järjestelmä, jonka [[välityssuhde]] muuttuu moottorin kierrosten sekä kuormituksen mukaan. Tämän avulla käytössä on aina parhain välitys ja moottori pyrkii toimimaan taloudellisimmalla noin 2 000–3 000 rpm:n alueella. Variaattorin toiminta perustuu kartiomaisiin hihnapyöriin sekä edessä että takana, sekä niitä yhdistävään voimansiirtohihnaan. Hihnan asentoa kartioilla säätelee yksinkertainen [[keskipakoisvoima]]an perustuva puristusmekanismi joka siten pyrkii muuttamaan välitystä moottorille edullisimmaksi.
'''Variaattori''' on automaattinen [[voimansiirto]]järjestelmä, jonka [[välityssuhde]] muuttuu moottorin kierrosten sekä kuormituksen mukaan. Tämän avulla käytössä on aina parhain välitys ja moottori pyrkii toimimaan taloudellisimmalla noin 2 000–3 000 rpm:n alueella. Hihnavariaattorin toiminta perustuu kartiomaisiin hihnapyöriin sekä edessä että takana, sekä niitä yhdistävään voimansiirtohihnaan. Hihnan asentoa kartioilla säätelee yksinkertainen [[keskipakoisvoima]]an perustuva puristusmekanismi joka siten pyrkii muuttamaan välitystä moottorille edullisimmaksi.


Variaattoreita käytetään yleisesti [[moottorikelkka|moottorikelkoissa]], [[mönkijä|mönkijöissä]], [[skootteri|skoottereissa]], [[leikkuupuimuri|leikkuupuimureissa]] ja [[Kevyt nelipyörä|mopoautoissa]].
Variaattoreita käytetään yleisesti [[moottorikelkka|moottorikelkoissa]], [[mönkijä|mönkijöissä]], [[skootteri|skoottereissa]], [[leikkuupuimuri|leikkuupuimureissa]] ja [[Kevyt nelipyörä|mopoautoissa]].

Versio 11. marraskuuta 2010 kello 21.38

Variaattori on automaattinen voimansiirtojärjestelmä, jonka välityssuhde muuttuu moottorin kierrosten sekä kuormituksen mukaan. Tämän avulla käytössä on aina parhain välitys ja moottori pyrkii toimimaan taloudellisimmalla noin 2 000–3 000 rpm:n alueella. Hihnavariaattorin toiminta perustuu kartiomaisiin hihnapyöriin sekä edessä että takana, sekä niitä yhdistävään voimansiirtohihnaan. Hihnan asentoa kartioilla säätelee yksinkertainen keskipakoisvoimaan perustuva puristusmekanismi joka siten pyrkii muuttamaan välitystä moottorille edullisimmaksi.

Variaattoreita käytetään yleisesti moottorikelkoissa, mönkijöissä, skoottereissa, leikkuupuimureissa ja mopoautoissa. DAF ja Volvo ovat valmistaneet variaattori-voimansiirrolla (Variomatic) toimivia henkilöautoja, esimerkiksi Volvo 343 sekä DAF 66, myös Nissan on valmistanut Primeraa Transmatic-nimisellä variaattorilla.

Nykyään portaaton vaihteisto on elektronisesti ohjattu (CVT) ja toimii samojen periaatteiden mukaan kuin DAF:n alun perin suunnittelema variaattori. Kuminen vetohihna on saanut väistyä teräslameleista valmistetun hihnan tieltä. CVT-vaihteistoja tarjotaan muun muassa Audiin, Hondaan sekä uuteen Miniin.

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.