Ero sivun ”Jevpatorija” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Velma (keskustelu | muokkaukset)
pEi muokkausyhteenvetoa
SilvonenBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti: uk:Євпаторія on hyvä artikkeli
Rivi 11: Rivi 11:
{{Commonscat|Eupatoria|Jevpatorija}}
{{Commonscat|Eupatoria|Jevpatorija}}
[[Luokka:Ukrainan kaupungit]]
[[Luokka:Ukrainan kaupungit]]
{{Link GA|uk}}


[[cs:Jevpatorija]]
[[cs:Jevpatorija]]

Versio 11. marraskuuta 2010 kello 15.44

Tiedosto:TokarevStatueEupatoria.jpg
Kenraali Nikolai Tokarevin patsas

Jevpatorija (ukr. Євпаторія, ven. Евпатория, krimintat. Kezlev, armeniaksi Եվպատորիա - Євпаторія) on kaupunki Mustanmeren rannikolla Krimillä Ukrainassa. Sen asukasluku on 103 244 (2001).lähde?

Alkujaan Kerkinitis-nimellä tunnetun kaupungin ovat perustaneet kreikkalaiset kolonistit 500-luvulla eaa. Se juhli 2500-vuotispäiviään vuonna 2003. Kaupungin nykyinen nimi tulee Pontoksen kuningas Mithridates VI:n lempinimestä Eupator Dionysos.

600-luvulta 900-luvulla se oli kasaarien valtakunnan aluetta, myöhemmin kumaanien, mongolien ja Krimin kaanikunnan sekä lyhyen aikaa 1478–1485 Osmanien valtakunnan hallussa. Kasaarit kutsuivat sitä nimellä Güzliev (kaunis talo), tataarit nimellä Kezlev ja osmanit Gözleve. Varhaisempi venäläinen nimi oli tataarista johdettu Kozlov. Vuonna 1783 Venäjän keisarikunta sai haltuunsa koko Krimin ja kaupunki sai nimen Jevpatorija 1784. Britit, ranskalaiset ja turkkilaiset miehittivät kaupungin Krimin sodan aikana 1854, ja siellä käytiin Jevpatorijan taistelu talvella 1855.

Jevpatorija on merkittävä satamakaupunki, rautatieliikenteen keskus ja turistikaupunki. Ukrainan avaruusjärjestöllä on siellä tutka- ja ohjausasema.

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jevpatorija.

Malline:Link GA