Ero sivun ”Benjihyppy” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rivi 17: Rivi 17:
Benji-hyppyjä on suomessa ollut useita järjestäjiä:
Benji-hyppyjä on suomessa ollut useita järjestäjiä:


- [[SkyBreakers]] joka on järjestänyt yleisöhyppyjä vuodesta 1990- yleisötapahtumissa ja vuosittain Suomen korkeimmat benjihypyt [[Helsinki|Helsingin]] [[Kaivopuisto]]ssa. Korkeimmillaan on hypätty 150 metristä. Sky Breakersin vuonna [[1994]] tekemä 12 hengen benjihyppy on tämänhetkinen maailmanennätys. Skybreakers on myös vienyt benjihyppy kokemusta ulkomaille mm. UAE(Dubai),Kenia, Dominikaaninen tasavalta, Kreikka, Eesti , Liettua, Saksa, Malesia.
- [[SkyBreakers]] joka on järjestänyt yleisöhyppyjä vuodesta 1990- yleisötapahtumissa ja vuosittain Suomen korkeimmat benjihypyt [[Helsinki|Helsingin]] [[Kaivopuisto]]ssa. Korkeimmillaan on hypätty 150 metristä. Sky Breakersin vuonna [[1994]] tekemä 12 hengen benjihyppy on tämänhetkinen maailmanennätys. Skybreakers on myös vienyt benjihyppykokemusta ulkomaille, maina mm. Dubai, Kenia, Dominikaaninen tasavalta, Kreikka, Viro, Liettua, Saksa ja Malesia.

==Tapahtumia:==


- BJI (Bungy jump International 92
- BJI (Bungy jump International 92

- Jump for joy 93
- Jump for joy 93
- Seas (South east adventure sports) 94-97

- [[Action Makers]] 1995-
- Seas (South east adventure sports) 94-97.
- Elämystaikurit 90-luvun loppupuolella.

- [[Xon-puisto]] Mikkelin [[visulahdessa]], ulkomailla ja Suomen suurimmissa kesätapahtumissa - Xon puisto kouluttaa vuosittain n. 30 uutta benjihyppyyttäjää.
- [[Action Makers]] 1995-. Hypytykset järjestetään 60-100m korkeudesta.

- Elämystaikurit 90 luvun loppupuolella.

- [[Xon-puisto]] Mikkelin [[visulahdessa]], ulkomailla ja Suomen suurimmissa kesätapahtumissa, Xon puisto kouluttaa vuosittain n. 30 uutta benjihypyyttäjää.
{{Commonscat|Bungee jumping|Benji-hyppy}}
{{Commonscat|Bungee jumping|Benji-hyppy}}



Versio 7. marraskuuta 2010 kello 02.48

Benji-hyppyä Normandiassa, Ranskassa.

Benji-hypyssä sidotaan köysi valjaiden avulla nilkkojen ympärille ja hypätään alas korkealta tasanteelta. Hyppy tapahtuu useiden kymmenien tai jopa yli 100 metrin korkeudesta. Köysi on erikoisvalmisteista ja erittäin venyvää.

Benjihypyn idea on kotoisin Vanuatun Pentacos-saarelta. Siellä paikallinen alkuasukasheimo suoritti rituaalisen miehuuskoehypyn noin 25 metristä siten, että hyppääjän jalkaan oli sidottu jäykkä liaani.

Benji teki maailmanlaajuisen läpimurtonsa, kun uusiseelantilainen A. J. Hackett hyppäsi benjin Pariisin Eiffel-tornista televisiokameroiden kuvatessa. Laji levisi Ranskaan ja muualle maailmaan.

Benjiköysi koostuu n. 900:sta millin paksuisesta kuminauhasta. Köysi kiinnitetään usein hyppääjän molempiin jalkoihin. Lisäksi kiinnitys yleensä varmistetaan valjailla, jotta kiinnitys ei olisi vain yhden pisteen varassa. Köysiä voi olla eripaksuisia ja köyttä valittaessa otetaan huomioon hyppykorkeus ja hyppääjän paino.

Tavallisesti benji hypätään joltakin tasanteelta kuten sillalta tai nostokurjesta. Hypyn voi tehdä myös esimerkiksi helikopterista, kuumailmapallosta tai kabiinista.

Benji Suomessa

Skybreakers toi benjihypyt suomeen vuonna 1990 ja on vuosien ajan kehittänyt lajia ja tuonut sen yleisön tietoisuuteen. Ensimmäinen yleisöhyppytilaisuus järjestettiin Kirkkonummen Peuramaalla keväällä 1990 ja tapahtuma sai suurta huomiota mediassa.

Benji-hyppyjä on suomessa ollut useita järjestäjiä:

- SkyBreakers joka on järjestänyt yleisöhyppyjä vuodesta 1990- yleisötapahtumissa ja vuosittain Suomen korkeimmat benjihypyt Helsingin Kaivopuistossa. Korkeimmillaan on hypätty 150 metristä. Sky Breakersin vuonna 1994 tekemä 12 hengen benjihyppy on tämänhetkinen maailmanennätys. Skybreakers on myös vienyt benjihyppykokemusta ulkomaille, maina mm. Dubai, Kenia, Dominikaaninen tasavalta, Kreikka, Viro, Liettua, Saksa ja Malesia.

Tapahtumia:

- BJI (Bungy jump International 92 - Jump for joy 93 - Seas (South east adventure sports) 94-97 - Action Makers 1995- - Elämystaikurit 90-luvun loppupuolella. - Xon-puisto Mikkelin visulahdessa, ulkomailla ja Suomen suurimmissa kesätapahtumissa - Xon puisto kouluttaa vuosittain n. 30 uutta benjihyppyyttäjää.

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Benji-hyppy.
Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.