Ero sivun ”Ilja Muromets” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
SilvonenBot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 29: Rivi 29:
[[fr:Ilya Mouromets]]
[[fr:Ilya Mouromets]]
[[it:Il'ja Muromec]]
[[it:Il'ja Muromec]]
[[he:איליה מורומץ]]
[[mn:Илья Муромец]]
[[mn:Илья Муромец]]
[[ja:イリヤー・ムーロミェツ]]
[[ja:イリヤー・ムーロミェツ]]

Versio 1. marraskuuta 2010 kello 13.07

Tämä artikkeli käsittelee venäläistä kansallissankaria, samannimisestä lentokoneesta kertoo artikkeli Ilja Muromets (lentokone).
Ilja Muromets, Viktor Vasnetsov, 1914.

Ilja Muromets (ven. Илья Муромец) on venäläinen myyttinen sankari ja useiden bylinoiden päähenkilö. Ilja on yhdessä Dobrynja Nikititšin ja Aljoša Popovitšin kanssa suurin legendaarisista sotureista, bogatyreista.

Legendan mukaan Ilja on talonpojan poika, joka syntyy Karatšarovo-nimisessä kylässä Muromin lähellä. Nuoruudessaan hän kärsii vakavasta sairaudesta eikä voi kävellä ennen kuin 33-vuotiaana, jolloin kaksi pyhiinvaeltajaa ihmeellisesti parantaa hänet. Ilja saa yliluonnolliset voimat kuolevalta sankarilta Svjatogorilta, ja hänet lähetetään vapauttamaan Kiova ja palvelemaan ruhtinas Vladimiria. Matkalla Ilja puolustaa Tšernikovin kaupunkia tataarien hyökkäystä vastaan. Brjanskin metsässä hän kukistaa matkalaisia viheltämällä tappavan rosvon Solovei-Razboinikin, vie tämän Kiovaan ja surmaa siellä.

Kiovassa ruhtinas Vladimir tekee Iljasta bogatyrin, ja hän puolustaa valtakuntaa monilta hyökkäyksiltä muun muassa Kalinia, Kultaisen ordan myyttistä hallitsijaa vastaan. Luonteeltaan hänet kuvataan temperamenttiseksi: erään kerran Ilja tuhoaa kaikki Kiovan kirkontornit ampumalla jousellaan niiden kultaiset kupolit alas, kun Vladimir ei kutsu häntä juhlaan. Hän käskee juoppojen kerätä kullan ja juoda kyllikseen. Vladimir tekee sovinnon kutsumalla Iljan seuraavaksi päiväksi järjestämäänsä juhlaan.

Ilja Muromets on ainoa eeppinen sankari, jonka Venäjän ortodoksinen kirkko on kanonisoinut. Tarinoita Iljasta lainautui myös Suomeen karjalaisten kautta. Ei tiedetä, onko Iljan hahmon taustalla todellinen historiallinen henkilö. Erään teorian mukaan Ilja olisi jäänne vanhasta pakanallisesta ukkosenjumala Perunista, jonka vastine kansanperinteessä on usein profeetta Elia. Iljan oletettua ruumista kuitenkin säilytetään Kiovan Petšerskin luostarissa.

1988 neuvostoliittolaiset arkeologit pääsivät tutkimaan Iljan ruumista. Raportin mukaan ainakin osa legendasta saattaa olla totta: ruumis kuului hyvin suurikokoiselle ihmiselle, luissa oli jälkiä synnynnäisestä selkärangan sairaudesta, ja hänen ruumiissaan oli lukuisia vammoja, joista ainakin yksi on ollut normaali-ihmiselle kuolettava.

Lähteet