Ero sivun ”Samuel de Champlain” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Xqbot (keskustelu | muokkaukset)
Xqbot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 37: Rivi 37:
[[sl:Samuel de Champlain]]
[[sl:Samuel de Champlain]]
[[sv:Samuel de Champlain]]
[[sv:Samuel de Champlain]]
[[uk:Самюель де Шамплейн]]
[[uk:Самюель де Шамплен]]
[[zh:萨缪尔·德·尚普兰]]
[[zh:萨缪尔·德·尚普兰]]

Versio 29. lokakuuta 2010 kello 08.53

Théophile Hamelin maalaus Samuel de Champlainista vuodelta 1870. De Champlainista ei ole aikalaismuotokuvaa, joten tämäkin on kuvitteellinen.

Samuel de Champlain (noin 158025. joulukuuta 1635) oli ranskalainen maantieteilijä, tutkimusmatkailija ja Québecin kaupungin perustaja. Hän oli myös merkittävästi mukana Pohjois-Amerikan avaamisessa ranskalaiselle kaupalle, erityisesti turkiskaupalle. Hänen vaikutuksensa näkyy yhä ranskankielisissä kanadalaisissa Québecissä, jossa hän teki suurimman osan tutkimusmatkoistaan. Hänen toimintamallinsa oli viettää useita kuukausia tai vuosia tutkien Pohjois-Amerikkaa ja palata sitten Ranskaan hakemaan rahoitusta tuleville tutkimusmatkoille.

De Champlain tuli Kanadaan ensimmäisen kerran vuonna 1603. Vuonna 1608 hän perusti Québecin kaupungin, joka oli silloisen Uuden Ranskan pääkaupunki. Vuonna 1609 hän löysi nykyisen New Yorkin osavaltion ottaessaan osaa taisteluun intiaaniliittolaistensa montagnaisien, huronien ja algonquinien kanssa mohawkeja vastaan. Vuonna 1610 Champlain osallistui jälleen intiaaniliittolaisineen taisteluun mohawkeja vastaan joka oli jo vähällä epäonnistua. Vuonna 1611 hän perusti kauppapaikka Place Royalen, josta myöhemmin kehittyi Montreal. Vuonna 1615 hän löysi Huronjärven ja otti osaa onondagoja vastaan suunnattuun sotaretkeen joka kuitenkin epäonnistui kun susquehannock liittolaiset myöhästyivät taistelusta. 1600-luvun alkupuolella hän hankki Uuden Ranskan kenraalikuvernöörinä paljon alueita brittiläisen siirtokunnan Uuden Englannin pohjoisosista. Champlain kuoli 1635.