Ero sivun ”Harhaanjohtava vihje” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
SassoBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti poisti: nl:Red herring
RedBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: en:Red herring
Rivi 10: Rivi 10:


[[de:Red Herring (Redewendung)]]
[[de:Red Herring (Redewendung)]]
[[en:Red herring (idiom)]]
[[en:Red herring]]
[[pl:Red herring]]
[[pl:Red herring]]
[[ro:Hering roșu]]
[[ro:Hering roșu]]

Versio 28. lokakuuta 2010 kello 10.22

Red herring ("savusilli", suoraan käännettynä "punainen silli") on englannin kielessä kielikuva, jolla tarkoitetaan helposti henkilön huomion vievää, mutta muilta osin täysin tarpeetonta tai hyödytöntä esinettä, asiaa, henkilöä jne. Se on myös yksi Ignoratio elenchi -virhepäätelmätyyppi.

Kielikuva syntyi 1800-luvun lopulla. Punaiseksi savustettuja, voimakashajuisia sillejä on vedetty perässä harhauttamaan esimerkiksi vankikarkurin kannoilla olevat vainukoirat. Termi laajentui muuhun puheeseen tarkoittamaan asian vierestä puhumista huomion vetämiseksi tärkeämmästä asiasta, esimerkiksi Talking about the new plant is a red herring to keep us from learning about downsizing plans. Red herring -juonenkäänteitä on myös elokuvissa, esimerkiksi Alfred Hitchcockin Psychossa.

Tietokoneseikkailupeleissä (eritoten LucasArtsin peleissä) red herring -esineitä ja henkilöitä käytetään luomaan vapaasti tutkittavan ja aidon miljöön tunteen. Valitettavasti red herring -esineet saattavat myös harhauttaa pelaajaa ja runsailla red herring -esineillä varustettujen pelien pelaaminen voi viedäkin paljon aikaa.