Ero sivun ”Poros (kuningas)” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
341 merkkiä lisätty ,  11 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
p (kh)
Ei muokkausyhteenvetoa
'''Poros''' (kuoli noin [[317 eaa.]]) oli [[intia]]lainen kuningas, jonka valtakunta sijaitsi [[Punjab]]issa nykyisten [[Jhelum]]- ja [[Chenab]]-jokien välissä. Poroksen valtakunnan pääkaupunki oli ehkä nykyinen [[Lahore]]. Poros on kreikankielinen vastine nimille ''Puru'' tai ''Purshottam''.
 
Kun [[Aleksanteri Suuri]] hyökkäsi Intiaan vuonna [[326 eaa.]], Poroksen vihollinen ja [[Taksila]]n kuningas [[Omfis]] antautui hänelle. Pian Aleksanteri vaati, että myös Poros tunnustaisi hänen ylivaltansa. Poros luuli kuitenkin olevansa turvassa, koska monsuunisateet saivat Hydaspeen tulvimaan niin, että hän ei uskonut vihollisen pystyvän ylittämään sitä. Aleksanteri hyökkäsi kuitenkin Porosta vastaan ja kukisti tämän [[Hydaspesjoen taistelu]]ssa. Vangittu ja haavoittunut Poros tuotiin Aleksanterin eteen. Vanhuksen uljuus teki vaikutuksen ja Aleksanteri kysyi: "miten haluat itseäsi kohdeltavan?" Poros vastasi: "kuninkaallisesti". Taistelun jälkeen Aleksanteri antoi Poroksen pitää oman valtakuntansa ja kielsi ryöstämisen. Seudulle hän perusti kaksi kaupunkia: [[Bukefala]]n taistelussa kaatuneen ratsunsa muistoksi ja [[Nikaea]]n voittonsa kunniaksi. Aleksanterin välityksellä Omfis ja Poros sopivat entiset riitansa. Aleksanteri myös liitti Poroksen valtakuntaan uusia alueita. Pian taistelun jälkeen eräs Poroksen sukulainen julisti itsensä kuninkaaksi valtakunnan itäosassa. Hän otti myös nimekseen Poros, ja Aleksanteri lähti pian "hyvän" Poroksen kanssa kukistamaan "pahaa" Porosta.
 
Paha Poros pakeni [[Ganges]]-joen varrella sijaitsevaan [[Magadha]]-valtakunnaan. Aleksanteri olisi halunnut vallata Magadhan, mutta hänen sotilaansa eivät kuitenkaan halunneet jatkaa enää pidemmälle, ja hänen oli pakko kääntyä takaisin. Poros sai suuren kunnian olla Aleksanterin suuren valtakunnan itärajan puolustaja.
4 096

muokkausta

Navigointivalikko