Ero sivun ”Poros (kuningas)” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 merkki lisätty ,  16 vuotta sitten
p
Botti muokkasi linkkiä / linkkejä
Ei muokkausyhteenvetoa
 
p (Botti muokkasi linkkiä / linkkejä)
[[Kuva:Le Brun, Alexander and Porus.jpg|right|thumb|300px|'''Aleksanteri ja Poros'''. [[Charles Le Brun]]in maalaus vuodelta [[1673]].]]
'''Poros''' (kuoli noin [[317 eaa]].) oli [[intia]]lainen kuningas jonka valtakunta sijaitsi [[Punjab]]issa nykyisten [[Jhelum]] ja [[Chenab]]-jokien välissä. Poroksen valtakunnan pääkaupunki oli ehkä nykyinen [[Lahore]]. Poros on kreikankielinen vastine nimille ''Puru'' tai ''Purshottam''.
 
Kun [[Aleksanteri Suuri]] hyökkäsi Intiaan vuonna [[326 eaa]]. antautui Poroksen vihollinen ja [[Taksila]]n kuningas [[Omfis]] hänelle. Pian Aleksanteri vaati myös että Poros tunnustaisi hänen ylivaltansa. Poros luuli kuitenkin olevansa turvassa koska monsuunisateet saivat Hydaspeen tulvimaan niin että hän ei uskonut vihollisen pystyvän ylittämään sitä. Aleksanteri hyökkäsi kuitenkin Porosta vastaan ja kukisti tämän [[Hydaspesjoen taistelu]]ssa. Taistelun jälkeen Aleksanteri antoi Poroksen pitää oma valtakuntansa. Aleksanterin välityksellä Omfis ja Poros sopivat entiset riitansa. Aleksanteri liitti myös Poroksen valtkuntaan uusia alueita. Pian taistelun jälkeen eräs Poroksen sukulainen julisti itsensä kuninkaanksi valtakunnan itäosassa. Hän otti myös nimekseen Poros ja Aleksanteri lähti pian "hyvän" Poroksen kanssa kukistamaan "pahaa" Porosta.
Paha Poros pakeni [[Ganges]]-joen varrella sijaitsevaan [[Magadha]]-valtakunnaan. Aleksanteri olisi halunnut vallata Magadhan, mutta hänen sotilaansa eivät kuitenkaan halunneet jatkaa enää pidemmälle ja hänen oli pakko kääntyä takaisin. Poros sai suuren kunnian olla Aleksanterin suuren valtakunnan itärajan puolustaja.
 
Kun Aleksanteri kuoli [[babylon]]issa vuonna [[323 eaa]]. päättivät hänen käskynhaltijansa eli ''[[diadokit]]'', että Poros sai jatkaa hallita valtakuntaansa Punjabin [[satraappi|satraapin]] [[Peithon (Punjabin satraappi)|PeithonPeithonin]]in alaisena. [[Diadokit|Diadokisotien]] yhteydessä [[Meedia]]n satraappi [[Peithon]] yritti kukistaa itäisten maakuntien satraapit jotka liittoutuivat häntä vastaan. Taksilan joukkojen johtaja [[Eudamos]] antoi murhata Poroksen jotta hän saisi itsellen tämän [[sotaelefantti|sotaelefantit]].
 
Intiassa ja [[Pakistan]]issa on myös esitetty teorioita siitä että Poros itse asiassa kukisti Aleksanterin Hydaspesjoen taistelussa. Tämä selittäisi miksi Poroksen valtakunta laajeni taistelun jälkeen.
== Aiheesta muualla ==
* [http://www.livius.org/pn-po/porus/porus.htm Livius.org: Porus] (englanniksi)
 
[[luokkaLuokka:Hallitsijat]]
[[luokkaLuokka:Satraapit]]
 
[[en:Porus]]
[[luokka:Hallitsijat]]
[[luokka:Satraapit]]

Navigointivalikko