Ero sivun ”ITC New Baskerville” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
 
l
Rivi 34: Rivi 34:
* Linotypen kirjoitus Matthew Carterista [http://www.linotype.com/7-346-7/matthewcarter.html]
* Linotypen kirjoitus Matthew Carterista [http://www.linotype.com/7-346-7/matthewcarter.html]
* Osta kirjaisintyyli koneellesi [http://www.linotype.com/749/itcnewbaskerville-family.html?PHPSESSID=f02d1cac560265039c2a50040e7f1c0c]
* Osta kirjaisintyyli koneellesi [http://www.linotype.com/749/itcnewbaskerville-family.html?PHPSESSID=f02d1cac560265039c2a50040e7f1c0c]

[[Luokka:Tekstinkäsittely]]

Versio 19. maaliskuuta 2006 kello 12.39

ITC New Baskerville® - kirjaintyyliperhe on moderni tulkinta John Baskervillen (1706-1775) vuonna 1762 suunnittelemasta kirjaintyylistä.

Historiaa

Alkuperäinen fontti on luokiteltu siirtymäajan antiikvaksi ja sen on sanottu myös olleen aikansa suosituin. ITC New Baskervillessä on samoja piirteitä vieläkin.

Tunnistaminen

Tällaiset antiikvat tunnistaa parhaiten siitä, että niissä on aikaisempiin verrattuna lisääntynyt kontrasti, akseli on suora tai melkein suora ja päätteet ovat hieman suoremmat ja ohuemmat. Useimmissa on myös loiva tai loivahko päätteiden liitos. Kirjaintyylin tunnistaa parhaiten E-, g-, G- ja Q-kirjainten yksityiskohdista.

Luettavuus

ITC New Baskervillea on, kuten alkuperäistä Baskervillea, helppo lukea ja sen sanotaan olevan myös houkutteleva lukijoille. Se oli suunniteltu alun perin kirjoja varten. Tällä on vahva linkki John Baskervillen taustan kanssa. Alkuperäistä Baskervilleä arvosteltiin Englannissa huonosta luettavuudesta ja sen pelättiin jopa olevan näölle haitallinen. Sen sijaan Ranskassa ja Amerikassa se sai hyvän vastaanoton. Todella suosituksi se tuli 1900-luvun alussa ja siitä asti pitänyt jämäkästi asemansa. Kirjaintyyli oli omana vuosisatanaan runsaan plagioinnin kohteena, joka myös osittain kertoo sen suosiosta. Ei ole ihme, että fontti on edelleen hyvin suosittu, joskin sen lisääntynyt kontrasti saattaa häiritä joitain lukijoita.


Suunnittelija ja julkaisija

ITC New Baskervillen julkaisija on Linotype Design Studio ja se julkaistiin vuonna 1982.

Kirjaintyylin suunnitteli John Baskervillen mallin mukaan Matthew Carter ja John Quaranda vuonna 1978. Matthew Carter suunnitteli samana vuonna myös toisen fontin samaan perheeseen, Baskerville Greek. Hänet on myös mainittu useimmin ja ensimmäisenä kun puhutaan ITC New Baskervillen suunnittelijoista.

Samana vuonna kun ITC New Baskerville julkaistiin, se siirtyi myös ITC:n (=International Typeface Corporation) kokoelmaan, jolla on myös oikeudet fonttiin. Nykyään se on saatavana näiden lisäksi ainakin Bertholdin ja Monotypen versioina, joista jälkimmäinen on lähimpänä alkuperäistä Baskervilleä.

Muodot

Kirjaintyylistä on erilaisia muotoja: roman, lihavoitu, kursivoitu ja kahden jälkimmäisen yhdistelmä sekä kapiteelit.

Käyttö

Kirjaimet vievät myös jonkin verran tilaa ja vaativatkin melko suuren palstaleveyden. Nykyään sitä käytetään useimmin lehdissä, kirjasissa ja kirjoitelmissa.

Linkkejä

  • Linotypen kirjoitus Matthew Carterista [1]
  • Osta kirjaisintyyli koneellesi [2]