Ero sivun ”Tanskan vastarintaliike” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ei muokkausyhteenvetoa
(Ak: Uusi sivu: '''Tanskan vastarintaliike''' on yhteisnimitys niille tanskalaisille ryhmille, jotka muun muassa sabotaasi-iskuilla ja salamurhilla taistelivat [[Tanskan miehitys|natsi-Saksan mie...)
 
Kaksi suurinta järjestöä olivat ''Holger Danske'' ja ''BOPA'' (Borgerlige partisaner eli Porvarilliset partisaanit). Holger Danskissa oli noin 350 jäsentä, joista 64 surmattiin. Ryhmä teki yli sata sabotaasi-iskua ja tappoi noin 200 natsien kanssa yhteistyötä tehnyttä tanskalaista. BOPA, joka nimestään huolimatta oli alun perin kommunistinen järjestö, teki noin 1000 iskua. BOPAn perustajat olivat tanskalaisia [[Espanjan sisällissota|Espanjan sisällissodan]] veteraaneja. BOPAssa oli noin 160 jäsentä, joista 38 sai surmansa.
 
Merkittävä toimija oli ''Danska frihetsråd'', joka perustettiin 16. syyskuuta 1943. JärjestäöJärjestö toimi eri ryhmien toiminnan koordinaattorina, jakoi niille [[liittouneetliittoutuneet|liittoutuneiden]] Tanskaan toimittamia aseita ja piti yllä maanalaista tiedotusverkostoa julkaisemalla lehtiä ja lentolehtisiä.
8 814

muokkausta

Navigointivalikko